Archief: 2008

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van december 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van december 2008.

Berichten over religieuze onderwerpen leveren altijd wel wat reacties op op Spiritualiteit.blog.nl. Zo ook het bericht over een lezing rondom het thema geloof en gezondheid. ‘Is er een verband tussen geloof en gezondheid?’ en ‘Wat heb je nu eigenlijk aan je geloof als je ziek bent?’ waren vragen die centraal stonden bij deze lezing.

Het schriftelijk cursusinstituut SORAG-Akademie heeft dit jaar een recordaantal cursisten ingeschreven. Het instituut vierde dit jaar haar 20-jarige jubileum en haalde meer cursisten dan ooit binnen.

Steeds meer populaire magazines besteden aandacht aan spirituele zaken. Zo ook de Linda. Nummer 53 van dit tijdschrift werd gedoopt tot ‘de happy Linda’ en staat vol met artikelen over spiritualiteit, op een leuke, nuchtere manier gebracht.

Centrum De Quest, dat dit jaar werd opgericht, geeft deze maand de kans om op een bijzondere manier afscheid te nemen van 2008, namelijk met een ritueel. ‘dag 2008… hallo 2009′. Dat is het thema van het ritueel van Centrum De Quest op dinsdagavond 30 december.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van november 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van november 2008.

Deze maand kon je op Spiritualiteit.blog.nl lezen over het boek ‘Damestasjeslezen’ van Yoeke Nagel. Het boekje gaat over een nieuw orakel: het lezen van damestasjes. Ook is er aandacht voor de iets afwijkende systematiek van het lezen van broek- en colbertzakken, voor de mannen. Het bericht leverde aardig wat discussie op op het blog. Velen deden het nieuwe divinatiesysteem af als onzin, maar er waren ook positieve reacties en die kwamen van personen die het boekje ook daadwerkelijk hadden gelezen.

In november kwam er een nieuw spiritueel kinderboek op de markt, met de naam ‘Dio de duistere roos’, van Hans Peter Roel. Hij schreef het boek om kinderen vanaf tien jaar een spannend avontuur te laten beleven, maar ook wat leerzaams mee te geven. In 2009 zal er een recensie van het boek op dit blog geplaatst worden.

Mijn collega van Paranormaal.blog.nl, Isabel Blanco, deed in november een belangrijke onthulling: het RTL-programma ‘Het Zesde Zintuig’ zou doorgestoken kaart zijn. Niet de voorspellingen bleken ‘nep’, maar de voorrondes en keuze van de kandidaten. Uit een bij haar beklende bron is een aantal bekende paragnosten met goede cv gevraagd aan het programma deel te nemen, omwille van de kijkcijfers. 

Mieke Zomers werd in november gekozen tot medium van het jaar 2008, door de lezers van het spirituele maandblad ParaVisie. ‘Medium van het jaar’ Mieke Zomer is onder anderen bekend van haar columns in  ParaVisie. Bovendien verschenen er dit jaar twee boeken van haar hand.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van oktober 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van oktober 2008.

Begin oktober ging de nieuwe webwinkel van Triskal Healing Centre te Delft online. De eigenaren van het spirituele centrum, hadden al anderhalf jaar lang een winkel op de website, maar waren hier toch niet helemaal tevreden over. Nu hebben ze een webwinkel, waar ze trots op zijn.

Op 5 oktober 2008 werd de Freeze Rotterdam georganiseerd. De bedoeling hiervan was om zoveel mogelijk mensen in hartje Rotterdam vijf minuten lang bewegingsloos te laten staan op exact hetzelfde moment. De happening is geinspireerd door de Freeze Freeze in New York, Londen, Los Angeles en Parijs.

Deze maand werd tevens het grootste indoor sjamanistische festival van Nederland georganiseerd door Gaia Anca, dit jaar voor de tweede keer. Tijdens het festival waren er maar liefst dertig verschillende workshops en lezingen te bezoeken. De kaartverkoop voor het festival ging dit jaar als een trein.

SORAG-Akademie vierde in oktober 2008 haar 20-jarig jubileum. In de afgelopen twintig jaar hebben duizenden cursisten een opleiding gevolgd bij SORAG-Akademie en velen hun diploma gehaald. Iets waaroprichter Frits Groenestijn zeer trots op is.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van september 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van september 2008.

Uit het themaonderzoek ‘Wellness van het ContinueVakantieOnderzoek’ bleek deze maand Welness steeds meer een lifestyle aan het worden is. De afgelopen 3 jaar ondernamen 3,7 miljoen Nederlanders een wellness-activiteit in hun vrije tijd of tijdens vakantie. De komende drie jaar willen 4,5 miljoen Nederlanders wellnessactiviteiten gaan ondernemen. Dit is een verwachte groei van maar liefst 22 procent.

In september berichtte Spiritualiteit.blog.nl dat er dit jaar voor het eerst een Astrologie- en meditatieweekend in Amsterdam zou worden georganiseerd. Het weekend wordt gegeven door astrologe Natasja Kuipers, die bekend is van het RTL-programma Astrotijd en meditatiecoach Charlotte van ‘t Klooster. Elk jaar wordt in Lochem het Astrologie- en meditatieweekend georganiseerd. Op verzoek van velen gebeurt dat nu ook in Amsterdam, op 11 en 12 oktober 2008.

Eind september ging de officiele website van de Maand van de Spiritualiteit 2008 de lucht in. Vanaf 22 september 2008 kon de site bezocht worden voor informatie over de openingsmanifestatie in Utrecht, de activiteiten van partners en natuurlijk de webagenda met alle activiteiten.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van augustus 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van augustus 2008.

In Oxfordshire werd in augustus een graancirkelformatie van in totaal 241 cirkels aangetroffen. Met deze hoeveelheid cirkels is het de op een na grootste graancirkel formatie die ooit is gevonden. De grootste formatie werd in 2001 aangetroffen in Milk Hill.

Deze maand werd tevens bekend dat in oktober van dit jaar het eerste Nederlandse Reiki festival zou worden georganiseerd. Het festival wordt georganiseerd om Reikibeoefenaars de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Alle Reiki-richtingen en -scholen zijn hierbij welkom, want het gaat om het gezamelijke doel: genezing, geluk en innerlijke vrede.

Een nieuws seizoen van het RTL-programma ‘Het Zesde Zintuig’ ging in augustus van start. Dit keer wordt het programma uitgezonden onder de gehele titel ‘Het Zesde Zintuig: Plaats Delict’. De nadruk ligt dan ook op onbeantwoorde vragen van nabestaanden rondom onopgeloste misdrijven. De bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl lieten weten weinig enthousiastte zijn over het televisieprogramma.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van juli 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van juli 2008.

In juli vierde het tijdschrift Onkruid haar 30-jarig jubileum. Dit werd gevierd door in het blad, samen met de oprichters Paul Breekveld en zijn vrouw Loes Sjerp en een dikke stapel eerder verschenen nummers van Onkruid terug gekeken op de afgelopen dertig jaar. Ook laden de makers van Onkruid zich weer helemaal op om er nog eens dertig jaartegen aan te kunnen gaan.

Op maandag 7 juli werd de eerste column van Lunadea, de nieuwe partner van Spirituaiteit.blog.nl, geplaatst. De column speelde in op het nationale rookverbod dat die maand van kracht ging. Lunadea gaf een aantal ‘natuurlijke tips’ om de lezer te helpen stoppen met roken.

Het kopje ‘Spiritualiteit hielp Ingrid Betancourt overleven’ bracht in juli aardig wat teweeg op dit blog. De tekst ging over de bevrijde Frans-Colombiaanse politica, die praktiserend katholiek is. Haar bevrijding door het Colombiaanse leger beschreef ze als een “wonder van de heilige Maria”. De reacties mondden uit in een heuse geloofsdiscussie, waarin zaken aan bod kwamen als ‘is het ware geloof voor de een ook het ware voor de ander?’, ‘Is bidden tot de Heilige Maagd Maria’ anders of mindergoed dan bidden tot Jezus?’, ‘Mag de bevrijding van Betancourt als wonder worden gezien?’.

Een jaar nadat de website ‘Spiritueel Ondernemers Netwerk’ werd opgericht kon je op dit blog lezen dat deze site werd uitgebreid. Oprichter Theo Buijsrogge maakte er eindelijk een echt netwerk van voor ondernemers die zich bezighouden met spirituele zaken.

Deze zomer waren de astrologische en paranormale televisieprogramma’s volop in het nieuws. Zo kwam de Socialistische Partij (SP) met een meldpunt waar mensen terecht kunnen met klachten over tv-programma’s als Astro TV. Mensen worden aan het lijntje gehouden en krijgen “kwalijke” adviezen, liet de partij in Dag weten. Vele bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl lieten het mening weten over de programma’s.
En niet alleen de Socialistische Partij (SP) strijdt voor het verbod van ‘paranormale televisieprogramma’s', ook de stichting Skepsis wil dat omroepen dit soort programma’s niet meer uitzenden.
De berichten brachten zoveel verschillende reacties teweeg dat er besloten werd een poll aan te wijden, waarbij de vraag werd gesteld ‘Wat vind jij van programma’s als Astrotijd en AstroTV?’.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van juni 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van juni 2008.

Steeds meer Nederlanders gaan naar een alternatieve genezer. In 2007 bezocht 7 procent van de Nederlanders een alternatieve genezer, zoals een homeopaat, acupuncturist, natuurgeneeskundige, magnetiseur of paranormaal genezer. Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

Het digitale kanaal Holland Doc zond in de week van 14 juni tot en met 20 juni documentaires uit in het kader van spiritualiteit, speciaal voor diegenen die niet geinteresseerd waren in het EK Voetbal dat in dezelfde periode plaatsvond.

In juni kreeg Spiritualiteit.blog.nl een nieuwe partner. Vanaf deze maand levert Lunadea op onregelmatige basis columns aan over haar leven als heks en alternatief geneeskundige. Haar colums gaan onder anderen over over kruiden en hekserij.

Spiritualiteit.blog.nl vroeg haar bezoekers in juni naar hun mening over… ingestraald water. Werkt ingestraald water volgens jou? En is gezegend water hetzelfde als ingestraald water? Kan iedereen water instralen? De meningen waren verdeeld. De een geloofde in ‘ingestraald water’, of het nu ging om het kerelijke wijwater of om waterdat door reik-energie wordt ingestraald. Anderen vonden het maar onzin. Ook werd er gezegd dat ingestraald water wel kan werken, maar alleen als men er in geloofd.

Op 13 juni 2008 kreeg Spiritualiteit.blog.nl haar eigen hyves-pagina. De Spiritualiteit.blog.nl-hyve is voor iedereen die een mening heeft over spiritualiteit, het paranormale, alternatieve geneeswijzen, religie en alles wat hierbij komt kijken. En uiteraard ook wie een mening heeft over het blog zelf.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van mei 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van mei 2008.

Hemelvaartsdag viel dit jaar op de eerste dag van mei. Om het geheugen van de bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl even op te frissen werd er uitgelegd wat deze dag ook alweer inhoudt.

Begin mei werd er bekend gemaakt dat er een tweede Maand van de Spiritualiteit zou komen, van 1 t/m 30 november 2008. In 2007 werd voor de eerste keer de Maand van de Spiritualiteit georganiseerd door de KRO, Dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Met een Maand van de Spiritualiteit is het de bedoeling in te spelen op de groeiende behoefte aan inspiratie en zingeving in de samenleving.

Rishis Spiritual Clubbing werd in april 2007 opgericht en ging in mei 2008 een stapje verder. Niet alleen spiritualiteit en ‘clubbing’ werden gecombineerd, ook geloof kwam er nu bij met een Rishis-avond in de kerk. Op vrijdag 9 mei organiseerden Rishis en Heart Events de eerste in de reeks ‘Spiritual Lounge in Church’ in de Duif op de Prinsengracht.

Spiritualiteit.blog.nl kreeg er in mei van dit jaar een directe collega bij: Paranormaal.blog.nl. Onder redactie van Isabel Blanco bleek het nieuwe onderdeel van Blogonline bv geen concurrentie, maar een leuke aanvulling op Spiritualiteit.blog.nl.

Eind mei lanceerde Rishis het eerste spirituele platform en Spiritualiteit.blog.nl had de primeur! Als eerste medium berichtte dit blog over het nieuwe platform, dat het doel heeft om de groeiende groep mensen die openstaat voor yoga, bewustwording en spiritualiteit te informeren, inspireren en met elkaar te verbinden.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van april 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van april 2008.

Deze maand was er een zesdelige serie van filmpjes over hekserij te zien op Spiritualiteit.blog.nl, die ik had gevonden op YouTube. In tegenstelling tot eerdere blogs over hekserij leverde dit weinig negatieve reactie van sceptici op. Op dit blog werd er sowieso weinig op de filmpjes gereageerd, maar op linkdumpsites was men erg positief.

8 april was de verjaardag van Boeddha, die ca. 450 v. Chr. werd geboren als Siddhartha Gautama in Nepal. Om zijn verjaardag te vieren plaatste Spiritualiteit.blog.nl een tekstje, genaamd ‘Boeddha was ook maar een mens’.

In april onderging Indigo Radio een metamorfose. Het spirituele radiostation ging voortaan verder onder de naam Indigo Soulstation, met een geheel nieuwe uitstraling. Om dit te vieren werd er zelfs een reis naar Tibet weggegen.

Omdat ik dit jaar zwanger was, was ik veel bezig met de combinatie van spiritualiteit met zwanger- en ouderschap. Een artikeltje over het gebruik van Reiki bij zwangerschap werd in april zeer goed ontvangen door de bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl.

Op 17 april streden de overgebleven kandidaten, Tessa van Rossen en Nicole Roozen, in de finale van het RTL-programma ‘Het Zesde Zintuig’ om de titel ‘Beste paranormaal begaafde Nederlander’. De Maassluisse Tessa van Rossen won deze titel.

Een bericht over Derek Ogilvie kreeg opnieuw veel reacties van bezoekers.Vooral veel positieve, maar ook weer een aantal negatieve. Communiceren met overleden zal waarschijnlijk altijd een onderwerp blijven waar over gedicussieerd wordt.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van maart 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van maart 2008.

Maart was een rustige maand op Spiritualiteit.blog.nl. Er was weinig nieuws uit de spirituele wereld, maar op het nieuws dat er was werd redelijk veel gereageerd.

Afgelopen jaar wer dit blog steeds meer bezocht door sceptici, wat soms heftige reacties teweeg bracht. Op de teksten, maar ook op de reacties van deze sceptici.
Begin maart berichtte Spiritualiteit.blog.nl bijvoorbeeld over een cursus uittredingen die door Sten Oomen werd gegeven in Centrum Djoj. Dit zorgde voor een hevige discussie over het gevaar van uittredingen en de wel of niet bestaande relatie met demonen en de duivel.

Ook een bericht over een cursus ‘Werken met de wichelroede’ leverde discussie op over demonen. Want net als bij een uittreding zou het gebruik van een wichelroede je open stellen voor ‘duistere machten’.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van februari 2008

Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Nu de hoogtepunten van februari 2008.

In februari werd de bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl gevraagd naar hun mening over spiritualiteit. Uit de reacties bleek dat veel mensen, maar niet iedereen, spiritualiteit relateren aan religie. Ook was er iemand die vond dat siritualiteit iets is voor mensen met ‘een laag IQ of grote dosis naïviteit’ of ‘met psychische problemen’.

Op dinsdag 5 februari 2008 overleed in Vlodrop, Limburg de 91-jarige Maharishi Mahesh Yogi. Dit werd bekend gemaakt door een woordvoerder van de Transcendente Meditatie (TM), de beweging waar de Maharishi de grondlegger van is. De Maharishi stierf temidden van zijn naaste medewerkers. Zijn stoffelijk overschot werd naar India gebracht en daar werd op traditionele Indiase manier afscheid van hem genomen. Op maandagochtend 11 februari werd de Maharishi ritueel verbrand.

Deze maand werd bekend gemaakt dat het Vaticaan de voorwaarden voor het heilig verklaren ging aanscherpen. Hierdoor werd het moeilijker om door de rooms-katholieke kerk heilig te worden verklaard. Ook de wonderen die de kandidaat-heiligen mogelijk hebben verricht, zullen in de toekomst strenger worden beoordeeld.

Vanaf februari ging Spiritualiteit.blog.nl weer meer aandacht besteden aan boekrecensies, waar veel vraag naar bleek te zijn. Ook in 2009 zullen er weer vele spirituele boeken worden gerecenseerd op dit blog.

De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van januari 2008

Vandaag beginnen we met de belangrijkste Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van 2008. Van elke maand van het afgelopen jaar heb ik de leukste, belangrijkste of meest spraakmakende punten nog eens voor je op een rijtje gezet. Eerst de hoogtepunten van januari.

In januari 2008 werd de kerstmis-poll gesloten. Uit de uitslag bleek dat voor de bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl het kerstfeest voornamelijk draait om het gezellig samen zijn met de hele familie. Dit gaf 39,3 procent van de bezoekers aan. 33,6 procent liet weten met kerst de geboorte van Jezus Christus te vieren. Maar liefst 11,5 procent van de bezoekers zei geen kerst te vieren.

Deze maand werd ook bekend gemaakt dat de Dode-Zeerollen, een van de belangrijkste verzameling informatiebronnen over het jodendom en het vroege christendom, op het internet gepubliceerd zullen worden. Vanaf 2012 moeten ze allemaal voor onderzoek via internet te raadplegen zijn.

Nieuws dat voor veel ophef zorgde op Spiritualiteit.blog.nl: het UFO-meldpunt Niburu liet weten dat er een UFO-golf over Nederland ging. Het bericht kreeg in totaal maar liefst 36 reacties. Dit mondde uit in een heftige discussie over de ‘echtheid’ van het bestaan van UFO’s.

Bodhitv.nl, de jongerensite van en voor jongeren over boeddhisme en spiritualiteit, liet in januari van dit jaar, drie maanden na de oprichting van Bodhitv.nl, weten dat zij flink aan het uitbreiden was. Het jongerenplatform toonde op 24 januari haar eerste eigen documentaire, waarna er nog velen volgden. Vanaf begin februari kreeg Bodhitv een eigen cybermonnik: schrijfster/presentatrice Mabel van den Dungen ging in de rubriek ‘Dungens Dharma’ (levens)vragen van jongeren vanuit een boeddhistisch perspectief beantwoorden.

Begin dit jaar werd bekend dat Derek Ogilvie, toen nog vooral bekend als ‘de Babyfluisteraar’ met een nieuw televisieprogramma zou beginnen waarin hij als medium op verschillende gebieden een helpende hand zou gaan bieden. Er bleek veel vraag te zijn naar de diensten van Derek Ogilvie: op dit nieuws kwamen vele reacties van mensen die met hem in contact wilden komen.

Kerst vieren met Indigo Soulstation

De energie van deze Kerst lijkt helemaal gericht op het naar binnenkeren, het licht in jezelf ontdekken, de geschenken in jezelf ontdekken, geboorte van je kracht in jezelf ontdekken… Dat is ook de boodschap van Indigo Soulstation. Dit spirituele radiostation neemt haar luisteraars deze kerstdagen mee op reis..

Vanavond tijdens kerstavond draait Evita kerstliederen in haar programma Evita’s wereld en in plaats van QIR is er vanavond een verrassingsuitzending van Guus Lieberwerth, speciaal voor de kerst.

Om 22:00 uur presenteert Elly de Lezenne Coulander vanavond een extra lange Kerstaflevering van het sjamanistisch programma Yore.

Tijdens eerste en tweede kerstdag wordt er op Indigo soulstation kerstmuziek gedraaid, van onder anderen Enya en Celtic Woman. Ook zijn er kerstverhalen en kerstwensen. Om 22:00 uur, na het Kerstdiner, start live de Daan en Guus Show.

Voor meer informatie over Indigo Soulstation en om de programma’s te beluisteren, surf je naar de website van Indigo Soulstation.

Voorspellingen voor het nieuwe jaar

Leuke tip voor de kerstvakantie: Mijn collega van Paranormaal.blog.nl laat deze week verschillende personen aan het woord die voorspellingen doen voor het nieuwe jaar. Leuk om te lezen en de verschillende voorspelleingen met elkaar te vergelijken!