Podiumkunstenaars bang op de bühne

Podiumkunstenaars zijn een uur voor en tijdens de voorstelling erg angstig. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de Muziekpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Theatermaker Cecilia Moisio: “Optreden voelt als het baren van een kind”. 

podiumkunstenaars

Minstens een op de drie podiumkunstenaars hebben last van hevige angst tijdens de voorstelling. Volgens psychiater Esther van Fenema ligt dit percentage in werkelijkheid mogelijk hoger. “Psychische klachten zijn moeilijk bespreekbaar in dit wereldje en worden vaak weggestopt”, zo stelt de oprichter van de Muziekpoli LUMC.

Ongezouten kritiek
De vaak ongezouten kritiek onder meer via sociale media maakt de druk op artiesten alleen nog maar groter. Theatermaker en podiumkunstenaar Cecilia Moisio vergelijkt een voorstelling met het baren van een kind. “Het duurt jaren om het eruit te persen. En als het dan zover is voel ik me super kwetsbaar. Ik kan er nooit van genieten.”

I Can See Myself Through Your Eyes
Tijdens haar nieuwe dans- en theatervoorstelling I Can See Myself Through Your Eyes laat ze samen met jazz-zangeres Ineke Vandoorn zien wat kritiek doet met hun identiteit als artiest en persoon. “Ik ben al een dag voor een optreden angstig”, geeft Vandoorn toe. “Ik schaam me voor kritiek. Ik merk ook dat ik mezelf snel ga aanpassen aan meningen. Bijvoorbeeld door zachter te gaan praten of zingen als mensen mijn stem te hard vonden overkomen.”

Aan het onderzoek naar angsten bij podiumkunstenaars door de Muziekpoli namen studenten van het Conservatorium in Amsterdam deel. Vlak voor, tijdens en na het optreden werd hun hartslag, ademhaling en huidtemperatuur gemeten. De spanning nam vooral in hevigheid toe op het podium, bleek uit de metingen. Gemiddeld liep de hartslagfrequentie op tot 150 slagen per minuut, te vergelijken met een professionele sporter die een topprestatie levert.

De voorstelling I Can See Myself Through Your Eyes gaat op vrijdag 26 januari in première in Theater Kikker in Utrecht en maakt daarna een tournee door Nederland.

Lees ook:Bright Eyes twijfelt niet langer over zijn rol in het universum
Lees ook:Zwangerschapsdepressie behandelen met yoga
Lees ook:Ophef om komst Deepak Chopra naar symposium
Lees ook:Je kind als spiegel
Lees ook:Is jouw kind hoogsensitief?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Podiumkunstenaars bang op de bühne

 1. onno nieveen

  beste podiumkunstenaars,
  het is niet meer nodig om zo gestresst te zijn voor optredens.

  In een artikel (zie https://maxmyperformance.nl/wp-content/uploads/2017/08/Sabotage-Speigelbeeld-feb-2017.pdf )komt de reden en de oplossing van die stress naar voren.

  Een combi van bijzondere resonanties (via mp3) en een simpele techniek kan minuten voor de voorstelling de rgote stress doen verdwijnen, wat overblijft is een gezondde ‘wedstrijd’ spanning, nodig om een mooie voorstelling te maken!

  HG
  Onno Nieveen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>