Archief: 2009

De spirituele hoogtepunten van december 2009

Aan het begin van de laatste maand van 2009 plaatste Spiritualiteit.blog.nl een artikel over  een 11-jarige Amerikaanse jongen, die de reincarnatie zou zijn van een boeddhistische heilige. Sinds men daar achter is hoeft de jongen niet meer naar school en verhuisde hij naar een klooster in India. Niks voor nuchter Nederland, bleek uit de reacties!

Mensen zijn steeds meer gewend om hun eigen keuzes te maken en krijgen daardoor meer problemen met een God die alles voorschrijft. Democratie binnen religie wordt dan ook steeds belangrijker, bleek in december uit een proefschrift van een promovende aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Omdat voorgaande jaren al meerdere keren is ingegaan over spiritualiteit rond de feestdagen. Wil je toch nog even terugkijken naar wat Spiritualiteit.blog.nl eerder berichtte over kerstmis? Dan kun je hier kijken:
Stille nacht (over kerstavond)
Het Joelfeest: de oorsprong van eerste kerstdag
Tweede Kerstdag-weetje

Dit jaar december melden we wel over een kerstmeditatie, die door Rob van der Wilk werd georganiseerd op 18 december. Omdat december de maand van inkeer en inzicht is, kwam dit thema ruim aan bod. Van der Wilk noemde de meditatie zelf “een cadeautje voor jezelf”.

Ook met oud-en-nieuw worden er bijzondere, spirituele uitjes georganiseerd. Zo lieten we je weten dat er een tantra-evenement is van 29 december tot en met 1 januari, om het oude los te laten en plaats te maken voor het nieuwe.

Vanaf zondag 20 december tot en met vandaag kon je op Spiritualiteit.blog.nl terecht voor de spirituele hoogtepunten van 2009. We hopen dat je genoten hebt en we wensen je een heel prettig uiteinde!

De spirituele hoogtepunten van november 2009

Zondag 1 november 2009 was het de eerste dag van het Keltische nieuwe jaar. Daar ging die dag dan ook de ‘wistjedat’ over op Spiritualiteit.blog.nl.

De maand werd bekend gemaakt dat in januari 2010 de schiftelijke cursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon (de praktijk van de redactie van dit blog) van start zou gaan. Het artikel leverde al meteen een paar nieuwe cursisten op!

Bodhitv organiseerde in november een interessante thema-week, namelijk over geld. Hoe gaan geld en spiritualiteit, en in het bijzonder het boeddhisme, samen? Bodhitv ging op zoek naar het antwoord.

Groot nieuws binnen het Christendom in november 2009: Stockholm kreeg een lesbische bisschop. Zo zie je maar, dat de kerk steeds meer ‘open minded’ wordt.

Op vrijdag 13 november was het alweer voor de derde keer in 2009 Vrijdag de Dertiende. Spiritualiteit.blog.nl stond er bij stil en ging op zoek naar de betekenis van deze ‘ongeluksdag’.

In november 2009 ging er sinds een lange tijd weer een poll van start op Spiritualiteit.blog.nl. De vraag was: Wat betekent spiritualiteit voor jou? De poll gaat nog door tot begin januari en we zijn nog steeds erg benieuwd naar jouw mening.

De spirituele hoogtepunten van oktober 2009

Op zondag 4 oktober werd er een Bodhitv-avond georganiseerd. Deze was een groot succes. Sterren op de rode loper van het Nederlands Film Festival vertelden in een video item over hun spirituele praktijken. Georgina Verbaan heeft geen boeddhabeeld in huis staan, Jack de Vries mediteert daarentegen wel al jaren.

In Delft werd op 15 oktober een spirituele filmavond georganiseerd. Het Triskal Healing Centre te Delft werd omgetoverd toch een knusse Triskal Bioscoop. Er kon worden gekeken naar een spirituele film, van het Amerikaanse medium Steve Rother.

Deze maand behaalde Spiritualiteit.blog.nl een berichten-aantal van maar liefst 1500! Met veel plezier geplaatst natuurlijk en met de hoop er de komende aren nog veel meer te kunnen plaatsen!

In oktober werd ook een groot deel van het programma van de Maand van de Spiritualiteit bekend gemaakt. Op 31 oktober ging deze van start, met een grootse openingsmanifestatie in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het thema van dit jaar was ‘wortel schieten’.

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit organiseerde Inspirerend Leven een speeddate-sessie. Niet om je ware geliefde te ontmoeten, maar om inspiratie op te doen!

31 oktober was het natuurlijk weer halloween. Er waren weer verschillende aanbiedingen om dit jaarfeest te vieren. Bijvoorbeeld bij Tara Anka, aan de hand van een interessant ritueel.

De spirituele hoogtepunten van september 2009

In september 2009 was er helaas niet zo veel nieuws op spiritueel gebied. De agenda van veel spirituele praktijken en centra ging pas einde van deze maand ofin oktober weer van start. Toch was het deze maand natuurlijk niet helemaal stil op Spiritualiteit.blog.nl.

Nadat in augustus 2009 zijn boek over de door hem ontwikkelde Jassentechniek verscheen, gaf Hans de Waard in september een lezing over de behandelmethode en zijn uitgave. De lezing werd druk bezocht.

In september ging ook de cursus sjamanisme van Centrum De Quest van start. Deze bijzonder leerzame cursus bestond uit een aantal maandelijkse lessen, die ook los van elkaar te volgen waren.

De spirituele hoogtepunten van augustus 2009

De maand augustus begon op Spiritualiteit.blog.nl met een artikel over feng shui. Deze oosterse ‘manier van inrichten’, waarmee harmonie kan worden gecreëerd en die bovendien praktisch is, heeft een aantal basisbeginselen die iedereen toe kan passen. Wij vertelden welke.

Deze zomer werd er een bijzondere graancirkelformatie aangetroffen in engeland, bij Silbury Hill. De formatie is op een bijzondere manier neergelegd, waarbij het gewas ook intern in cirkelpatronen is verwoven en gevlochten.

Er was ook weer een leuke winactie in augustus op Spiritualiteit.blog.nl. Je kon namelijk kaarten winnen voor een concert van Prem Joshua. De van oorsprong Duitse band speelt ‘spirituele muziek’en volgens Jeroen Kumeling van Light Spirit moest iedereen dit eens gehoord en gezien hebben. Daarom stelde hij kaarten beschikbaar.

Hans de Waard, de uitvinder van de jassentechniek, schreef een boek over zijn inmiddels zeer bekende behandelmethode, die je in staat stelt om in een korte tijd een enorme hoeveelheid ballast – lees: jassen – los te laten. In augustus 2009 kwam het gewilde boek eindelijk op de markt.

Eind september 2009 was de redactie van Spiritualiteit.blog.nl op vakantie naar Engeland, maar het nieuws op het blog ging gewoon door.

De spirituele hoogtepunten van juli 2009

In juli 2009 gaf Jomanda een healingsessie om de mensen te bedanken voor hun steunbetuigingen tijdens de rechtzaak over Sylvia Millecam. Volgens de advocaat ontving Jomanda duizenden steunbetuigingen.

Juli 2009 was ook de maand waarop Spiritualiteit.blog.nl haar eigen hyvespagina kreeg. De hyve is voor iedereen die een mening heeft over spiritualiteit, het paranormale, alternatieve geneeswijzen, religie en alles wat hierbij komt kijken. En uiteraard ook wie een mening heeft over het blog zelf!

Centrum De Quest organiseerde in juli een sjamanistisch ritueel in het teken van de zomer, genaamd ‘De kracht van het zuiden’. “Als je in contact komt met de richting van het zuiden, kan je antwoorden tegen komen die zowel op het aardse als het spirituele vlak voor jou van belang kunnen zijn”, liet De Quest weten.

Ook andere religies vierden feest deze zomer. Zo kun je op 19 juli het jaarlijkse Ratha Yatra Festival bezoeken. Dit spirituele festival van  ‘de Hare Krishna’s’wordt in verschillende wereldsteden gehouden.

Het spiritueel Centrum Djoj in Rotterdam, een bekende op Spiritualiteit.blog.nl kwam in juli met een nieuwe tak: djoj in  travel. De bedoeling van dit onderdeel is een multifunctioneel (zoek)platform aan te bieden voor een ‘anders weekendje of weekje weg’.

In juli begonnen we met een drietal artikeltjes over ‘spiritueel daten’. In elk artikel komt er een andere ‘spirituele’ manier aan bod om je ware liefde te vinden. Maar wel met een humoristische knipoog!

De spirituele hoogtepunten van juni 2009

Begin juni 2009 kwam de Dalai Lama naar Nederland. De Tibetaanse spiritueel leider werd ontvangen door de Tweede Kamer, maar premier Balkenende weigerde hem te ontmoeten, omdat hij  dacht dat het slecht zou zijn voor de ‘kritische dialoog’ die hij nu met China over gevoelige zaken als mensenrechten kan voeren.
De Dalai Lama gaf ook verschillende interviews en lezingen tijdens zijn bezoek aan ons land.

Is de toekomst van Europa christelijk? Of zal Europa religie steeds meer in de marge drukken? Op de site van de Engelse krant The Guardian gaven verschillende wetenschappers in juni 2009 antwoord op deze vraag.

In juni berichtte Spiritualiteit.blog.nl ook over ‘Mens en Spirit’, een nieuwe politieke partij met een spirituele grondslag. Volgens de mensen achter deze partij is er in deze tijd behoefte aan een vernieuwende politieke stroming, die een andere dimensie toevoegt aan de huidige politiek.

Diezelfde maand organiseerde Rishis een bijzonder, groot spiritueel evenement in Amsterdam. Het event stond geheel in het teken staat van het inspireren en verwezenlijken van dromen. Want door contact te maken met je innerlijke passie, kun je de wereld weer een beetje beter maken!

Van de zomer werd er ook een nieuwe vorm van yoga bekend: hangmatyoga! Schommelen, wiegen en vliegen in een hangmat om lichaam en geest te ontspannen en om meer energie op te doen… Dat is waar het om draait bij hangmatyoga, ook wel zwaartekracht5yoga genoemd.

Op 21 juni was het midzomer, een jaarfeest dat door de hele wereld heen nog steeds wordt gevierd. In westelijk europa voornamelijk door moderne heiden. Velen van hen bezoeken op deze dag stonehenge en dit jaar was er een recordopkomst met meer dan 36.000 mensen.

De spirituele hoogtepunten van mei 2009

In mei dit jaar liet schriftelijk cursusinstituut CIVAS weten mee te gaan met een nieuwe trend: studeren met video-ondersteuning. “Uit onderzoek is gebleken dat het leerproces van studenten sterk verbetert als schriftelijk lesmateriaal wordt ondersteund door instructies in beeld en geluid,” liet CIVAS weten.

Spiritualiteit viert hoogtij op het internet. Dat liet gratis dagblad De Pers in mei 2009 weten. Van Boeddha wijsheidkaarten trekken en geleide meditaties volgen tot diensten beluisteren, een kaarsje opsteken voor een vriend in nood, samen het Onze Vader bidden en een virtuele kathedraal bezoeken: het kan allemaal online.

Het proces over de dood van Sylvia Millecam was in 2009 herhaaldelijk in het nieuws. Op 9 mei was dat ook het geval, omdat Jomanda die dag niet naar de zitting wilde komen vanwege een slechts voorgevoel

In mei 2009 meldde Spiritualiteit.blog.nl dat er een nieuw platform voor nieuwetijdskinderen was opgericht: Alana. Het platform helpt nieuwetijdskinderen hun plek in de maatschappij te zoeken zonder zichzelf anders voor te doen dan ze zijn. De idealen zijn groot.

Eind mei werd er een bijzondere Rishis Lounge georganiseerd. Arun Manilal Gandhi (14 april 1934), kleinzoon van Mahatma Gandhi (1896 – 1984) kwam er om een lezing te geven. Gandhi beschouwt zichzelf als hindoe, maar integreert concepten en zienswijzen uit het boeddhisme, hindoeisme, christendom en de islam.

De spirituele hoogtepunten van april 2009

Het Spiritueel Ondernemers Netwerk telde in april 2009 alweer duizend leden! En dat, slechts acht maanden nadat Theo Buijsrogge het netwerk oprichtte naast zijn informatieve site over spiritueel ondernemersschap.

Hieruit bleek al dat de combinatie van spiritualiteit en ondernemerschap flink aan populariteit aan het winnen is in ons land. Dit werd bevestigd door het nieuws dat er vanaf 2 april een online cursus over business en spiritualiteit gevolgd kon worden. gratis zelfs!

Roy Martina wilde ook iets weggeven in april. Omdat er in het jaar ervoor in totaal meer dan 1 miljoen van zijn boeken waren verkocht, gaf hij zijn nieuwste boek gratis weg via het internet. Het boek ‘The Missing Links of The Secret’ moet volgens Martina meehelpen om de kredietcrisis om te keren.

Inapril dit jaar werd er in ons eigen land een UFO-melding gedaan! De medling kwam uit Landgraaf. Degene die de melding heeft gedaan, stuurde ook een hoge resolutie foto mee, waarop een sigaarvormig object te zien is.

Indigo Soulstation ging eind april 2009 van start met een speciaal YouTube kanaal: de beste positieve filmpjes van YouTube, speciaal geselecteerd.

De spirituele hoogtepunten van maart 2009

Op 7 maart 2009 werd er een IndigoDag georganiseerd door Indigo SoulStation, voor haar luisteraars, Sanmitra’s en andere belangstellenden. De dag stond in het teken van binnenpret!

Onze columniste Lunadea vertelde in maart over het pentagram en haar ervaringen met dit symbool. “Ik ben voor een hele hoop dingen uitgemaakt, enkel en alleen door het dragen van een symbool,” liet ze weten.

In 2009 kon je kijken naar ‘Het Zesde Zintuig, Plaats Delict’. Het programma haalde dit jaar regelmatig de kranten, en niet altijd met even positief nieuws. Zo meldde het Algemeen Dagblad in februari 2009 dat de politie niets deed met de informatie uit het programma.

Centrum De Quest organiseert in maart 2009 een interessante avondworkshop over natuurlijke krachten. De workshop werd gegeven vanuit het Sjamanistische gedachtengoed, in het kader van de lentewerd er gewerkt met de natuurlijke krachten van de lente en de natuurlijke krachten in jezelf.

Ook in maart was er weer een diepteinterview te lezen op Spiritualiteit.blog.nl! Dit keer was schrijfster, heks en wat al niet meer Yoeke Nagel aan de beurt. Zij had zo veel leuks te vertellen dat ik het artikel in twee delen heb gesplitst. `

Het leukste nieuws in maart 2009 was natuurlijk dat Spiritualiteit.blog.nl haar 3-jarig jubileum vierde!

De spirituele hoogtepunten van februari 2009

In de tweede maand van het jaar werd onder meer bekend dat in juni 2009 Alweer de vijfde Nederlandse Godinnen Conferentie in Lochem plaats zou vinden. Het thema van dit jaar was: ‘De Wijze Moeder’, Zij die alles kennis in Haar heeft, de geheimen van het leven aan ons leert en onze angsten onder ogen te laten zien, zodat we in vreugde en vrijheid kunnen leven.

De Dalai Lama werd in februari 2009 in het ziekenhuis opgenomen vanwege armpijn. Gelukkig bleek het niet ernstig en zouden de klachten van de 73-jarige spiritueel leider gekomen zijn door een verkeerde beweging.

Bodhitv ging deze maand voor een gewaagde themaweek, namelijk over seks. Luc Carriere keek of boeddhisme en porno samen konden gaan en natuurlijk kwam ook tantra aan bod. Een themaweek met zeer interessante items!

Eckhart Tolle, bij velen geliefd om zijn boeken en lezingen over leven in het NU, kreeg dit jaar in februari eindelijk een eigen website. Op de site EckhartTolle.com kun je sindsdien terecht voor informatie over Tolle, zijn boeken en evenementen. En zelfs voor EckhartTolle TV!

Op Aswoensdag, 25 februari 2009, ging de veertigdagentijd, ook wel vastentijd genoemd, van start. Vasten is niet altijd even makkelijk. Daarom ontwikkelde Christine de Vries het werkboek ‘Ruimte scheppen voor een nieuw begin’, om dagelijks houvast te bieden.

Dit jaar is het maar liefst drie keer vrijdag de dertiende geweest. De eerste keer was in februari. Spiritualiteit.blog.nl ging op zoek naar de herkomst van deze ‘ongeluksdag’.

De spirituele hoogtepunten van januari 2009

yingyanHet jaar begon met verschillende spirituele open dagen, waaronder in Centrum Djoj te Rotterdam. Op deze dag kon men kennis maken met de vele activiteiten die er in het centrum georganiseerd worden en de mensen hierachter. Er waren een hoop bekenden van Spiritualitei.blog.nl, waaronder Centrum De Quest, ZON Instituut, Luna massagacursussen, Tara Anka en Shambhala Meditatiecentrum Rotterdam.

Nederland gaf het Amerikaanse medium Char weer een kans in 2009. Terwijl ze in de zomer van 2008 nog onder vuur stond van vele critici (ze werd ‘ontmaskerd’ in Zembla: James Randi liet zien dat Char niet met doden communiceert, maar dat de mensen haar zelf vertellen hoe het zit), ging er in januari dit jaar weer een nieuwe reeks van start van het RTL-programma ‘Char’ en kwam ze dit jaar ook naar Nederland om ‘Reading Events’ te geven in de Theater Fabriek te Amsterdam.

Op zondag 11 januari werd de eerste Orakeldag georganiseerd, door uitgeverij A3 boeken. Deze dag konden er verschillende orakels geraadpleegd worden en interessante workshops worden gevolgd. Ook Yoeke Nagel was aanwezig, met haar nieuwste orakel: Damestasjes lezen.

Januari 2009 was ook de maand dat Spiritualiteit.blog.nl een interview plaatste met de bekende astrologe Natasja Kuipers. Zij vertelde ons hoe ze in aanraking kwam met de wereld van spiritualiteit en ze liet ook al weten bezig te zijn aan een boek, wat in 2010 zou uitkomen!

Uit onderzoek bleek begin dit jaar dat werknemers die mediteren verbeteringen zien in de concentratie, het (zelf)bewustzijn, de mentale en vitale conditie en de werktevredenheid. Hierdoor presteren zij beter op de werkvloer. Tijd om te mediteren, zou daarom in de CAO moeten worden opgenomen. Helaas hoorden we hier de rest van het jaar weinig over. Binnenkort dus maar eens op zoek naar meer resultaten van dit onderzoek.

In januari 2009 verscheen ook het boek ‘Graancirkels – het bewijs‘, waarin Jannet Ossebaard, een expert op het gebied van graancirkels, het bewijs leverde van het bestaan ervan en van het feit dat de mysterieuze graancirkels geen mensenwerk zijn!

De Britse koningin had het boek zeker gelezen, want aan het einde van die maand liet de Engelse tabloid The Sun weten dat de Queen een grote fascinatie voor graancirkels heeft. Ze vroeg een graancirkel-expert zelfs om zijn onderzoek voort te zetten.

Van 2009 naar 2010 met tantra

Aan het eind van het jaar is het een goed moment om even stil te staan bij dat wat je wilt achterlaten en dat wat je mee wilt nemen naar het nieuwe jaar. Opschonen en ruimte maken voor nieuwe dingen, wensen en voornemens op jouw persoonlijk vlak. Om die reden organiseert centrum ‘t Malsche Land van 29 december tot en met 1 januari een tantra-evenement om van oud naar nieuw te gaan.

Lees verder

Contact maken met je gidsen

Tijdens de thema-avond op donderdag 17 december, van het Triskal Healing Center te Delft, kun je contact maken met je persoonlijke gidsen. Marianne en Monique van Triskal zullen je hierbij helpen.

Lees verder

Rishis Business Wokshop ‘Soul of Leadership’

Rishis zal in januari 2010 een spirituele Business Workshop organiseren. In deze workshop, van Daniel en Jarco Zavrel, wordt men naar de ‘Soul of Leadership’ gebracht met praktische instrumenten en technieken. Deelnemers zijn leidinggevenden. De bedoeling van de workshop is, om je als leider te helpen transformeren van het ‘rupsenbewustzijn’ naar het ‘vlinderbewustzijn’. Deze ‘bezieling’ zal hernieuwde energie, inspiratie en koers opleveren, beloven de organisatoren.
Lees verder