Tril je spanning weg: David Berceli’s Tension Releasing Exercises

In Amsterdam nam ik onlangs deel aan een workshop TRE bij Yogalab onder leiding van yogadocente Daan Timmers. TRE staat voor Tension Releasing Exercises en is ontwikkeld door David Berceli. TRE gaat uit van de gedachte dat het lichaam uit zichzelf spanning kan loslaten, maar dat wij ‘vergeten’ zijn hoe ons lichaam spanning kan ontladen. 
Eigenlijk zijn de oefeningen van TRE heel simpel. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga of lenig te zijn; ze zijn voor iedereen geschikt. De serie van 6 oefeningen is ontwikkeld om de in je lichaam opgebouwde spanning los te laten en om je terug te brengen naar een ontspannen staat van zijn. Trillen en schudden staan hierbij centraal. Voor zoogdieren is trillen een natuurlijk mechanisme om spanning kwijt te raken (denk aan de trillende flanken van een paard bijvoorbeeld) en zelfs kinderen kunnen als iets spannend is maar moeilijk stilzitten. Volwassenen hebben echter aangeleerd de instinctieve manier van bewegen (trillen en/of schudden) te onderdrukken.

David Berceli

Volgens David Berceli ontlaadt dit ‘verstilde’ lichaam geen spanning meer met als gevolg dat deze naar binnen slaat. De spanning wordt opgeslagen in het menselijk systeem met allerlei mogelijke lichamelijke gevolgen van dien. Berceli ontwikkelde zijn techniek in eerste instantie voor traumaslachtoffers bij wie een diepe chronische spanning ontstaat als gevolg van hun trauma. Berceli heeft in negen landen trauma relief workshops georganiseerd en werkte onder andere in Israel, Palestina, Soedan, Oeganda en Kenia waar hij TRE inzette bij het verminderen van stress en spanningen veroorzaakt door acute of langdurige stressvolle situaties of traumatische ervaringen. Hij boekte opvallende resultaten en ontdekte daarbij dat TRE ook heel geschikt is om preventief te doen.

TRE oefeningen

De oefeningen richten zich op de aanwezige spanning in de spieren en dan met name de zogenaamde Psoas-spier omdat deze spier als eerste wordt aangespand als reflex van het lichaam om de organen te beschermen (de foetus houding). Als er spanning ontstaat in de psoas-spier kan deze bijvoorbeeld de onderrug naar voren trekken waardoor ook nek en schouders het moeten ontgelden; spanning in de psoas-spier heeft namelijk invloed op het bekken en alles wat daarboven stapelt. De oefeningen lokken trillen en schudden uit op een gecontroleerde manier en ik moet toegeven dat het een vreemde gewaarwording is als ik na het doen van een paar oefeningen hevig aan het trillen sla. Vreemd omdat ik de trillingen niet lijk te beheersen, ik tril gewoon en dat gevoel vereist een zekere mate van overgave. Sommige mensen hebben hier moeite mee, maar de docent houdt iedereen in de gaten. Het mag nergens te oncomfortabel voelen of te intens. Het is de bedoeling dat we ‘veilig’ trillen.

Trillingen

Omdat de opgewekte trillingen uit het centrum van het lichaam komen resoneren ze door het hele lichaam en kan diepzittende en langdurige spanning worden ‘losgeschud’. Zo is het mogelijk dat je de eerste paar keer niet of nauwelijks trilt, alleen bij je benen trilt of juist in de armen. Het lichaam herinnert zich de trauma’s en deze kunnen al jarenlang in je lijf opgesloten zitten. Door middel van TRE kun je in theorie dus spanning uit je jeugd losmaken. Als spanning wordt vrijgemaakt heeft dit invloed op de hersenen die nieuwe hormonen van welbevinden produceren.

Ik voel eigenlijk onmiddellijk dat deze techniek heel waardevol is en ik ben dan ook van plan de oefeningen te integreren in mijn dagelijkse yogabeoefening. Bovendien sta ik mezelf voortaan toe te trillen bij de yoga asana’s, terwijl ik dat voorheen altijd zag als een teken van zwakke spieren. Trillen mag! Sterker nog; trillen is gezond. Het is onze natuurlijke manier van spanning kwijtraken en dat hoeven we niet te begrijpen, we hoeven ons er alleen aan over te geven. Als we allemaal wat vaker trillen zitten we lekkerder in ons vel.

Wil je zelf eens een TRE workshop volgen? Kijk dan eens bij Yogalab Amsterdam. Docente Daan Timmers geeft ook individuele sessies. David Berceli’s boek is uitgegeven in het Nederlands (TRE: Trauma en Spanningsreducerende oefeningen) en is onder andere hier te vinden.

Lees ook:Health Seminar David Wolfe
Lees ook:Een duikje in een klankbad
Lees ook:Klank & Healing ligconcert
Lees ook:Organiseer eens een Orakel party bij jou thuis
Lees ook:Magische Klank & Healing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>