Alles draait om je hormonen

Alles draait om je hormonen is het nieuwe vuistdikke boek van Rineke Dijkinga, orthomoleculair therapeute en voedingsdeskundige. Centraal staat de vraag hoe je je hormoonhuishouding positief kunt beïnvloeden via voeding.

Alles draait om je hormonen

Rineke Dijkinga schetst kort de werking van de belangrijkste hormonen in je lichaam. Zonder heel ingewikkeld of medisch te worden. Duidelijk wordt dat hormonale klachten vele gedaantes aannemen. Het vervelende is dat het ene hormonale euvel snel leidt tot nog meer problemen met andere hormonen. Hormonen kunnen er alleen voor zorgen dat jij in balans bent als ze onderling in balans zijn! Daarom richt de orthomoleculair therapeute en voedingsdeskundige zich in dit boek niet zozeer op specifieke hormonale kwalen, maar op het totale plaatje. Een gezonde hormoonbalans is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld  stressbeheersing, milieu, beweging, slaap en je bewustzijn. En voeding natuurlijk.

De richtlijnen in een notendop
Eten om je hormonen in evenwicht te brengen bestaat uit twee hoofdregels:

  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen, omdat die een verstorende werking hebben
    We krijgen verhoudingsgewijs veel hormoonverstorende stoffen binnen. Via voeding en de verpakking van voedsel. Denk aan bestrijdingsmiddelen, zware metalen (via vis) en BPA’s in plastic. Synthetische stoffen die in ons lichaam een vergelijkbare werking hebben als hormonen en zo het wankele evenwicht verstoren.
  • Nuttig bepaalde voedingsmiddelen, omdat die een versterkende werking hebben
    Veel voedsel levert wel calorieën maar onvoldoende voedingsstoffen (nutriënten) op. Kies voor voedsel met veel voedingstoffen. Je snapt het al: groenten en fruit.

Rineke Dijkinga benadrukt dat ieder mens anders reageert op voedsel. Dat vind ik een sterk punt aan haar boek. Uit recent onderzoek blijkt ook dat wat voor de een gezond is, voor de ander niet goed is. Toch zijn bovenstaande richtlijnen voor iedereen een goed idee.

Recepten
Alles draait om je hormonen bevat maar liefst ruim 100 recepten. Van een lekkere bloemkool-kombusoep tot een zalige slowfoodpizza. Bij elk recept vertelt de auteur iets over de nutriënten en geeft ze handige achtergrondinformatie.

Informatief kookboek
Dankzij de heldere introductie over hormonen, de bijdragen van diverse gastauteurs zoals Ralph Moorman en Barbara Havenith en de uitgebreide bijlagen met onder andere hormoonchecklisten, informatie over zwangerschap, de schildklier en gezonde darmen is dit een boek dat ongelooflijk veel kennis biedt over je hormoonhuishouding. Toegankelijk opgeschreven, voor iedereen begrijpelijk. Wil je helemaal niet lezen over je hormoonhuishouding, maar direct aan de slag met anders eten om je hormonen in evenwicht te brengen? Dan sla je die informatie over en stort je je direct op de fijne gezonde recepten. 

Meer weten? Lees dan: Alles draait om je hormonen!

 

Lees ook:De snelle superfood chef: recensie
Lees ook:Hormoongeheim: breng je hormonen in balans
Lees ook:Het Suiker Boek: de gevaren van suiker
Lees ook:Good food: word in 1 maand de beste versie van jezelf
Lees ook:Versterk je Qi!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>