Versterk je Qi!

Je hebt vast wel eens van het begrip Qi gehoord. Qi – ook wel ki of prana genoemd – is de energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Het is een concept uit de Chinese cultuur. Qi komt in vele vormen voor. Veel mensen beschouwen Qi als levenskracht of vitale energie. Hoe versterk je jouw eigen Qi?

Er zijn twee soorten Qi waar wij als mensen mee te maken hebben: prenatale Qi en postnatale Qi.

Qi

[Copyright foto: By chris 論 [Public domain], via Wikimedia Commons)

Prenatale Qi
Bij de conceptie krijgt elk levend wezen een portie prenatale Qi. Hoeveel je precies krijgt is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de gezondheid van je beide ouders. Als je geluk hebt, krijg je een ruime voorraad mee. Want op = op. Soms doe je een groot beroep op dit reservoir, zoals bij het baren van kinderen. Aan je prenatale Qi kun je weinig veranderen. Ben je door je voorraad prenatale Qi heen? Dan sterf je.

Postnatale Qi
Naast de Qi die we meekrijgen bij onze conceptie, hebben we ook te maken met postnatale Qi. Dit is een constante toevloed van energie (door aarde, voedsel, lucht, ademhaling). Hier kunnen we zelf meer invloed op uitoefenen.

Zo versterk je o.a. je Qi:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Aandacht voor gezonde voeding
  • Beweging (om Qi in beweging te zetten en te houden)
  • Je lichaam beschermen tegen wind, kou, vocht en hitte

Lees ook:Mens gelooft van nature in onsterfelijkheid
Lees ook:Yoga en meditatie bij Thermen Holiday
Lees ook:Sjamanisme: Aandacht voor je Ziel
Lees ook:De plantmaan vieren bij Triskal
Lees ook:De plantmaan vieren bij Triskal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Versterk je Qi!

  1. Mike de Wolf

    “Ki, kracht van binnenuit uit” gelezen van Hans Peter Roel. Workshop gevolgd. Heeft mijn leven veranderd. Bewuster, betere nachtrust en minder snel vermoeid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>