Hormoongeheim: breng je hormonen in balans

Het balanceren van je hormonen vormt de sleutel tot een gezond, lang en gelukkig leven. Dat is de gedachte achter het nieuwe boek Hormoongeheim. Voedings- en lifestylecoach Crispijn Hartzema legt hierin uit hoe je dat bereikt. Hij is ervan overtuigd dat moeiteloos afvallen, natuurlijke schoonheid en een stabiele cyclus voor iedereen is weggelegd. Een recensie.

Hormonen zijn chemische stoffen die een regelfunctie in het lichaam hebben.  Ze kunnen iets activeren of afremmen. Zo reguleert het hormoon insuline de bloedsuiker, zorgt testosteron onder andere voor seksuele lust en creëert adrenaline focus en kracht. Al met is het hormoonstelsel een zeer ingenieus maar complex systeem dat  door onze levensstijl makkelijk in de war geschopt wordt.

Disbalans
Hormonen raken uit balans wanneer toxische stoffen van buitenaf het lichaam in komen. Crispijn Hartzema somt in Hormoongeheim een deprimerend lange lijst op van producten die we in onze samenleving gebruiken en die dit effect hebben:

 • Pesticides op groenten en fruit
 • Zware metalen in voeding, water en lucht
 • Weekmakers uit plastic
 • Geur-, kleur- en smaakstoffen, smaakversterkers, conserveringsmiddelen en andere E-nummers
 • Slechte suikers
 • Ranzige vetten en olien, verhitte vetten en (meervoudig) verzadigde vetten
 • Medicijnen (inclusief de anticonceptiepil)
 • Bepaalde non-food artikelen zoals make-up, zeep en wasmiddel

Hormonale disbalans wordt ook veroorzaakt door:

 • Overgewicht
 • Stress
 • Onvoldoende (nacht)rust
 • Verschillende vormen van straling (Wi-Fi, 3G etc)
 • Te weinig zonlicht direct op de huid

Oplossing
Wil je dus je hormonen terug in balans krijgen – en minder last te hebben van zaken als pms of de overgang – dien je andere keuzes te maken. Crispijn Hartzema adviseert om daarbij drie stappen te hanteren: hormoonverstoorders voortaan vermijden, hormoonverstoorders die al in je lijf zitten, eruit halen en tot slot hormoonbalancerende oefeningen en gewoontes aannemen.

Hormoonverstoorders vermijden
Het Hormoongeheim beschrijft vrij uitgebreid wat je idealiter allemaal moet laten. Van groenten en fruit uit de gewone supermarkt (bespoten) tot tandpasta. Van brood tot pasta. Van margarine tot melk. Ook de lijst met E-nummers die schadelijk zijn, lijkt eindeloos. Stress moet je vermijden, zorg voor voldoende rust en ga straling zoveel mogelijk uit de weg.

Hormoonverstoorders verwijderen
Om je lichaam vrij te maken van hormoonverstoorders, moet je met name je voedingspatroon stevig aanpassen. Crispijn Hartzema is fan van de raw food beweging, waarbij voedsel niet wordt verwarmd boven de 42 graden Celcius. Op die manier zou voedsel zijn ‘levenskracht’ behouden. Zijn advies luidt om zoveel mogelijk raw, biologisch en superfoods te eten en voor goed drinkwater te zorgen.

Hormoonbalancerende oefeningen
Hiermee zijn we er nog niet. Met chakrawerk, yoga, krachttraining, meditatie en andere vormen van ontspanning breng je je hormonen verder in balans. Voor wie nog een stapje verder durft te gaan, zijn daar ook darmreinigingen, hormoonbalancerende kruiden en detoxkuren.

Het hormoongeheim: interessant boek
Mijn conclusie? Crispijn Hartzema heeft een interessant boek geschreven dat in vogelvlucht alles bespreekt wat je kan doen om je gezondheid te verbeteren. Ik twijfel er niet aan of (het merendeel van) zijn tips werken. Wie verder de diepte in wil, kan terecht bij de literatuur die de auteur aanhaalt. In die zin vind ik de titel een aanrader en een eye-opener.

Sterke motivatie
Je moet echter wel bijzonder gemotiveerd zijn om je deze levenswijze eigen te maken in een samenleving die ons omringt met hormoonverstorende stoffen. Hoe haalbaar is het allemaal? In die zin werd ik er een beetje somber van. Ook vraag ik me sterk af of het voor iedereen financieel is weggelegd. Wie regelmatig winkelt bij de natuurwinkel, snapt wat ik bedoel.

Maar nu de praktijk
Het optimaal in balans brengen van je hormonen lijkt me het nastreven meer dan waard maar tegelijk ook bijzonder lastig in de praktijk. Ik vermoed dat Crispijn Hartzema dat zelf ook ervaart, getuige zijn tip in de bijlage om je zelf gemaakte, gezonde voedsel mee te nemen in tupperware bakjes. Werden plastic verpakkingen niet juist afgeraden? Maar ik denk dat als je al een beperkt aantal van zijn tips doorvoert, je dan je gezondheid al een groot plezier doet.

Meer weten? Bestel dan direct Hormoongeheim van Crispijn Hartzema.

Hormoongeheim

Lees ook:Alles draait om je hormonen
Lees ook:Vasten in Groningen
Lees ook:‘In Balans!’-lessen van Artemis
Lees ook:Hormoonyoga bij vrouwenklachten
Lees ook:Spiritueel Kerstcadeau 1: Weer in balans met een healing van Almonta

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>