Het Suiker Boek: de gevaren van suiker

Toeval bestaat niet? In de week dat  de Gezondheidsraad haar Richtlijnen voor goede voeding aanpast, lees ik Het Suiker Boek van Damon Gameau. Een heftig boek over de gevaren van suiker. De opvattingen van de Gezondheidsraad zijn er niets bij… Een review.

Het Suiker Boek

Het Suiker Boek is gebaseerd op That Sugar Film, een documentaire over de gevaren van suiker. Het idee? Acteur en filmmaker Damon Gameau gaat over van een gezond, koolhydraatarm dieet naar een suikerrijke levensstijl. Gedurende zestig dagen eet hij veertig theelepels suiker per dag, in de vorm van ‘gezonde’ voeding (smoothies, muesli, ontbijtgranen). Dat lijkt veel maar het is een hoeveelheid die veel mensen consumeren. Het boek en de documentaire beschrijven wat er in die periode gebeurt op fysiek en emotioneel niveau met Damon Gameau.

Verborgen suikers

Suiker is gif. Die mening neemt steeds meer de overhand. Het punt is echter dat veel mensen niet weten dat ze suiker eten. Brood, vruchtensap, yoghurt met een smaakje: ze bestaan allemaal hoofdzakelijk uit glucose. Uit suiker dus. Nu is glucose o.a. de brandstof van onze hersenen. We hebben kortom glucose nodig. Maar niet in die mate waarin we dat in het Westen eten!

Leververvetting

Wat het eten van veel suiker met je doet, blijkt al snel uit de fysieke conditie van Damon Gameau. In zestig dagen (!) werd hij bijna 9 kilogram zwaarder, vertoonde hij symptomen van leververvetting en had hij een vergrote kans op obesitas, diabetes en een hartkwaal! Ook zijn humeur en algemeen welbevinden leden danig onder deze suikerexcursie. Heftig dus. Zeker als je bedenkt dat we vrijwel allemaal zo eten.

Voedingsindustrie

Het zal geen verbazing wekken dat Damon Gameau een beschuldigende vinger wijst naar de voedingsindustrie. Bedrijven streven naar winst. Stoppen hun voedingsmiddelen vol suiker, omdat wij eraan verslaafd zijn. Hoe meer gesuikerd voedsel je eet, des te meer je naar gesuikerd eten verlangt. Voilà een vicieuze cirkel, waar veel geld mee te verdienen valt.  Geen wonder dus dat de fabrikanten suiker in het voedsel stoppen. En dat onder verschillende noemers op het etiket vermelden, zodat het voor de leek niet duidelijk is hoeveel suiker een product echt bevat.

Vers vruchtensap ongezond?

Maar het is echt niet alleen de voedingsindustrie. Ook de sapjes die je zelf maakt met je slowjuicer – waar ik persoonlijk grote fan van ben – zitten bomvol suiker. Precies daarom waarschuwde de Gezondheidsraad vorige week dat  een glas frisdrank net zoveel suiker bevat als een glas vruchtensap. Relativerend zeg ik dan: ja er zit net zoveel suiker in maar ook een heleboel vitaminen en mineralen. :-)

Banaan al verdacht

Enigszins deprimerend is Het Suiker Boek wel. Als zelfs een banaan al verdacht is, wat kun je dan in hemelsnaam nog eten? Met het weglaten van suiker in je koffie of het schrappen van taart en snoep ben je er nog lang niet. Zoveel is wel duidelijk als je dit boek leest. Daar heeft Damon Gameau een antwoord op. Zijn boek staat vol tips voor een suikervrij bestaan. Bovendien staan er ook veel recepten in. Recepten die mij als fan van het oerdieet vaak aanspreken, zoals gebraden kip met kokos of  jager-verzamelaar-frittata.

Ik denk dat dit boek – net als alle andere boeken over gezonde voeding – weer een beetje bijdraagt  aan het besef dat we echt anders moeten gaan eten. Meer gezonde vetten, meer (plantaardig) eiwit, minder glucose.

Meer weten? Lees dan Het Suiker Boek.

 

Lees ook:Good food: word in 1 maand de beste versie van jezelf
Lees ook:Meer aandacht voor gezonde voeding
Lees ook:Gezonde voeding volgens de Ayurveda
Lees ook:Vegetarisch eten en spiritualiteit
Lees ook:Alles draait om je hormonen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>