Wat is NLP?

NLP is een begrip wat we steeds meer tegen komen. In de wereld van alternatieve geneeswijzen, in de psychologie en ook bij coaching in het bedrijfsleven. De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?Neuro
Het zenuwgestel waarmee wij zintuiglijk waarnemen en onze ervaringen creëren. Alles wat we hebben meegemaakt ligt opgeslagen in ons geheugen. Wat we meemaakten in ons leven was al dan niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van ons eigen “Ik”. De betekenis die wij geven aan onze herinneringen, (niet de oorzaak) onze gevoelens, gedachten en emoties besturen ons gedrag in het hier en nu. Ook als we dit gedrag liever niet hebben.

Linguïstisch
Communicatie verloopt door middel van verbale (gesproken) en non-verbale communicatie (lichaamshouding, tonaliteit, gebaren enz.). Linguïstisch betekent “taalkundig” en slaat in dit kader op de taal die wij mensen gebruiken om weer te geven wat er in ons leeft en waarmee wij ook bewust impulsen kunnen geven aan ons zenuwstelsel.

Programmeren
Hoe de patronen van de zintuiglijke waarnemingen en de taal systematisch gebruikt kunnen worden om een bepaald doel te gebruiken. Het is het programma waar we mee door het leven gaan en die de kwaliteit bepaalt van onze ervaringen.

NLP is de studie van de structuur der subjectieve ervaring en meer specifiek daarin de communicatie. Het geeft je inzicht in de denkprocessen die aan iemands belevingswereld ten grondslag liggen. Deze denkprocessen kun je herkennen aan de verbale en non-verbale communicatie. NLP bestudeert hoe taal, zowel verbaal als non-verbaal, ons zenuwstelsel beïnvloedt.

(Bron: Smara Siddhi)

Lees ook:Jouw mening over… NLP
Lees ook:Mini-workshops op informatiebijeenkomst SETH Academie
Lees ook:NLP nog niet erg bekend onder spirituelen (uitslag poll)
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van september 2007
Lees ook:Workshop Empathische Communicatie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wat is NLP?

  1. Layla

    Graag gedaan!
    Groetjes,
    Layla

      /   Reply  / 
  2. Robin Stevens

    Voor de mensen die het leuk vinden, je kunt op mijn website een gratis rapport downloaden over NLP

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>