NLP nog niet erg bekend onder spirituelen (uitslag poll)

In de anderhalf jaar dat dit blog bestaat zijn er regelmatig artikeltjes verschenen over Neuro-Linguïstisch Programmeren, ofwel NLP. Onder andere uit reacties over deze artikelen bleek dat de meningen over NLP erg verschillen. Daarom werd er een tiojdje geleden een poll geopend op Spiritualiteit.blog.nl om uit te vinden hoe men over het fenomeen denkt. Verassend is dat veel van de blog-lezers toch nog weinig bekend zijn met NLP.

De uitslag van de poll 'Wat vind jij van NLP?' is als volgt:

NL-watteh?: 32.9 %
Interessant!: 48.2 %
Onzinnig geneuzel!: 12.8 %
Weet niet/ geen mening: 6.1 %

Bijna de helft van de bezoekers van Spiritualiteit.blog.nl vindt NLP toch wel erg interessant, maar toch weet zo'n 33 procent niet wat het is. Slechts 12,8 procent van de lezers vindt NLP onzinnig geneuzel. Dat is over het algemeen minder dan gedacht, gekeken naar de soms niet al te positieve reacties op artikeltjes over NLP op dit blog. Waarschijnlijk zijn het slechts degenen die het er niet mee eens zijn, die dit graag laten weten.

De poll is verwijderd van Spiritualiteit.blog.nl en er zal binnenkort weer een nieuwe poll op deze site verschijnen. Heb je een idee over een onderwerp voor een poll? Laat het weten!

Lees ook:‘Kerstmis draait om gezelligheid, familie en vrienden’
Lees ook:Geen AstroTV voor bezoekers Spiritualiteit-blog
Lees ook:Vraag ‘Ben jij gelovig?’ levert veel discussie! (+ de poll-uitslag)
Lees ook:Mediteren? (bijna) iedereen doet het!
Lees ook:Jouw mening over… NLP

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “NLP nog niet erg bekend onder spirituelen (uitslag poll)

 1. Ben Licher

  Hoezo niet erg bekend? 61% van de deelnemers aan de poll heeft er een mening over! En lees eens wat op NLPmij.nl, daar staatheel veel NLP.

    /   Reply  / 
 2. Frank Bruining

  Er is dus nog werk te doen! NLP is namelijk een zeer belangrijk instrument voor je eigen persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het geeft je bijvoorbeeld een heel goed inzicht in mentale denkprocessen. Waardoor je in staat bent jouw eigen ui laag voor laag af te pellen. Zodat de Kern overblijft.

  Dus Google around en kom meer te weten over HOE nlp jou kan helpen met jouw verdere ontwikkeling

    /   Reply  / 
 3. Jurgen Dammeijer

  Blijkbaar vindt een groot aantal van de deelnemers aan deze poll NLP interessant en dat sluit aan bij mijn persoonlijke ervaring met mensen die kennis maken met NLP. Er zijn natuurlijk heel veel vormen die je kunt gebruiken om NLP voor het voetlicht te brengen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een praktische vorm i.p.v. theoretische vorm. En dan kan NLP een krachtig instrument zijn bij je persoonlijke ontwikkeling!

    /   Reply  / 
 4. Igor

  Als NLP-trainer kan ik natuurlijk niet anders zeggen, dan dat NLP interessant is. Het is in ieder geval geenszins onzinnig geneuzel. Mensen die dat roepen ervaren het leven als een last en zijn vaak niet in staat om er meer uit te halen dan dat op hun pad lijkt te komen.

  NLP gaat over jezelf en anderen. Hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen met elkaar samenwerken en communiceren. Daarover wil iedereen toch meer te weten komen?

  Voor meer informatie kijk je op mijn site! http://www.igorvankaam.nl

  Groeten, Igor

    /   Reply  / 
 5. Eelco Wisman

  Wat jammer dat juist bij lezers van spiritualiteit een antwoord als ‘onzinnig geneuzel’ gegeven wordt. Was het niet zo dat juist de verdraagzaamheid voor ieders eventueel andere levensopvatting de kracht van ons geloof, onze religie is…??? Geloof is een overtuiging. Ik ken mensen die zeer gelovig zijn en ontzettend veel met NLP doen. Er zijn ook mensen die een discussie zijn begonnen dat de maakbaarheid van NLP niet binnen het geloof zou passen. Mijn persoonlijk belangrijkste vooronderstelling van NLP is: respecteer het model van de wereld van een ander. Voor mij is NLP absoluut geen geloof. En NLP hoeft ook niet in strijd met een geloof te zijn. En ja: het is wel een manier van denken die mensen kan helpen om meer uit het leven te halen, iets wat elk geloof uiteindelijk ook wil. Zoals in elk geloof vind je ook in de NLP-wereld mensen met wie je het niet eens zult zijn en mensen die op een prettige manier met hun geloof, hun overtuigingen, hun geloofsovertuiging omgaan. Dat is dus eigenlijk hartstikke spiritueel, toch? In het boek “Een droom met een deadline, wat kun je met NLP in werk en privé…” heb ik vanaf pagina 172 nog meer aannames over NLP beschreven.
  Met vriendelijke NLP-groet,
  Eelco H. Wisman
  Performance Improver
  &
  Certified Trainer of NLP

    /   Reply  / 
 6. Layla

  Hai Eelco,
  Allereerst bedankt voor je reactie!
  ‘Onzinnig geneuzel’ was iets wat al eerder op dit blog als reactie was gegeven door een lezer, vandaar dat het een antwoordkeuze was. Dit blog wordt niet alleen door spirituelen gelezen, maar ook nog steeds door kritici die graag willen laten weten hoe zij erover denken, vandaar..
  Groetjes,
  Layla

    /   Reply  / 
 7. Marc-Jan Hollenberg

  Hmmm, interessante weergave van de werkelijkheid: NLP is niet zo bekend onder spirituelen…Het vooronderstelt nogal wat, niet waar? 61% van de mensen die reageerden op deze poll, heeft er wel iets over te zeggen. Betekent dat dan dat ‘spirituelen’ (wie zijn dat overigens?) dus niet bekend zijn met NLP…? Ik heb heel veel andere ervaringen. NLP is een effectieve en krachtige communicatiemethodiek, leermethodiek en verandermethodiek, welke antwoord geeft op de vraag HOE communiceer ik dan, HOE leer ik dan, HOE verander ik dan? Dat maakt de methodiek praktisch en concreet. Het vindt z’n wortels in de begin jaren zeventig, toen 2 Amerikanen elkaar de vraag stelden: hoe kunnen we succesvolle mensen modelleren om ook zo succesvol te worden? En vooral hoe kunnen we dat overdraagbaar maken zodat het toegankelijk wordt voor iedereen die geinteresseerd is om succesvoller te worden in z’n leven? Zowel prive als zakelijk. Al meer dan 17 jaar zijn wij bezig met het geven van trainingen in NLP aan particulieren en bedrijven. Ons instituut (NTI-NLP) is inmiddels uitgegroeid tot het grootste instituut op het gebied van NLP in Europa. Vrijwel iedereen die bij ons een training volgt is getipt door iemand in z’n omgeving over de kracht van NLP op het gebied van het verbeteren van je communicatie, persoonlijke ontwikkeling of het omgaan met veranderingen. Onze ervaring is dus juist dat NLP bij steeds meer mensen bekendheid heeft! En daar zijn velen bij die geinteresseerd zijn in spiritualiteit, maar ook in gewoon gelukkig leven, of succesvoller zaken doen, of makkelijker de dingen die ze graag willen voor elkaar krijgen, of met NLP antwoord krijgen hoe zij hun droom kunnen realiseren en daadwerkelijk leven. En nog interessanter: NLP prikkelt mensen zich er echt in te verdiepen, al is het door het lezen van een boek. Zo is het met mij ook begonnen. Vanaf dat moment heb ik pas echt het stuur van mijn leven in handen genomen, omdat ik mijn eigen mentale sturingen begon te herkennen en te beinvloeden. Nu leef ik al jaren mijn droom! Meer weten? Kijk op http://www.ntinlp.nl of bezoek een van onze gratis informatieavonden. Met respectvolle groet, Marc-Jan Hollenberg, partner NTI-NLP

    /   Reply  / 
 8. Arnold

  Volgens Robert Dilts is NLP de structuur van de subjectieve ervaring. Als iemand een spirituele ervaring heeft (dus een subjectieve ervaring) dan is volgens Dilts NLP daar de stuctuiur van.

  Dat maakt NLP dus eenn complexe equivalentie van Spirutaliteit ;-)

  Meer over NLP op http://www.mindacademy.nl

  Groet
  Arnold van Doorn

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>