Unieke work-out voor jong en oud: Top Fit!

Top fit? Auteur Dick de Ruiter houdt zich al sinds de jaren zeventig bezig met yoga, ontspanningstechnieken, voeding en alternatieve gezondheid. In de jaren tachtig creëerde hij op vraag van leerlingen een serie geluidsopnamen met begeleide ontspanning en visualisatie in combinatie met speciaal ontwikkelde klank en muziek: de Oasis cd’s (nu 22 titels). Ook schreef hij het standaardwerk Helende klanken. Dick de Ruiter woont in Frankrijk en is regelmatig in Nederland voor lezingen en workshops. Onlangs verscheen Top Fit een volledige herziene zevende druk van een eerder verschenen werk. 

topfit

In Top Fit combineert de Ruiter de bijzondere (en nog relatief onbekende) ademhalingstechniek van Buteyko met de zonne- en maangroet uit de yogatraditie. Het  boek is bedoeld als dagelijkse work-out die de conditie en algemene gezondheid bijzonder kan verbeteren. De zonnegroet is is bijna niet weg te denken uit de yogabeoefening. Deze reeks van twaalf bewegingen, die je behoort te herhalen, bereidt je voor op de beoefening van de asana’s of yogahoudingen. Ze is ontwikkeld om het lichaam tot actie aan te zetten en wordt vaak in de ochtend uitgevoerd; de hartslag versnelt, de ademhaling verdiept en de geest wordt scherper. Het is de perfecte voorbereiding op de dag die komen gaat. Over de zonnegroet en zijn voordelen raakt men niet uitgeschreven. Het wordt gezegd dat enkel de beoefening van deze reeks genoeg is om de algehele gezondheid op peil te houden. Het is daarom een belangrijke basis in de yoga. De maangroet bereidt lichaam en geest juist voor op de slaap. Het brengt het lichaam tot rust en heeft vooral een meditatieve werking.

Work-out voor jong en oud

Dit boek beschrijft achtergrond en geschiedenis van de twee series, maar vertelt ook hoe je ze thuis moet toepassen. Met behulp van dit boek kun je in enkele weken deze ideale lichaamsoefeningen leren die alle lichaamsfuncties stimuleren en vitaliseren. Het is een workout voor jong en oud. Daarbij wordt de Buteyko- ademmethode beschreven als de basis van deze lichaamstraining.

Diep inademen of toch niet? 

Bijzonder aan dit boek is de bovengenoemde combinatie van de Buteyko-ademhaling met de zonne- en maangroetoefeningen. In de yoga wordt immers altijd aangeraden zo diep mogelijk in te ademen om zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen. Dit wordt door de Russische arts Buteyko (1923-2003) tegengesproken. Hij stelt dat door diep, krachtig en overdreven te ademen er minder zuurstof bij de cellen aankomt. Zijn meest belangrijke ontdekking was de rol die koolzuur speelt in onze ademhaling. Door ontspanning van het middenrif en langzamer en minder diep te ademen stijgt het koolzuurgehalte in de longblaasjes en daarbij het zuurstofgehalte in de weefsels waardoor je met minder lucht beter kan functioneren. Buteyko stelt dat de verhouding tussen koolzuur en zuurstof bij de meeste mensen uit balans is wat leidt tot allerhande klachten. In de Buteyko therapie wordt normaal uitgeademd waarna de lichaamsactiviteit plaatsvindt in de natuurlijke adempauze. De bewegingen zijn intensiever en de regel zou dan luiden: minder diep inademen en minder diep uit. Dit is iets waar de meeste mensen aan moeten wennen.

De Rishikesh versie 

De Ruiter heeft een interessante link gelegd tussen de Buteyko ademhaling en de yoga die beslist het onderzoeken waard is. Zijn boek zet helder uiteen hoe de ademmethode werkt en hoe de zonne- en maangroet kunnen bijdragen aan een betere algehele gezondheid en conditie. Het boek is een aanrader voor yogadocenten en beoefenaars. Het is geïllustreerd door foto’s van de houdingen. De zonnegroet kent inmiddels vele varianten, de Ruiter heeft zich gericht op de versie die door Swami Sivananda werd onderwezen (de zogenaamde Rishikesh versie). Er is tevens aandacht voor de drie basisprincipes van beoefening: geef aandacht, respecteer je eigen grenzen en zorg voor regelmaat en discipline. Top Fit is een must-have boek voor die iedereen die zijn algehele gezondheid en conditie hoog in het vaandel heeft staan.

{Dick de Ruiter - Top FitUitgeverij Boekscout - €18,55}

 

Lees ook:Yoga goed voor je hart
Lees ook:Begroet de zon! Surya Namaskar
Lees ook:Buikklachten? Probeer eens een buikmassage!
Lees ook:Ademtherapie? Lees Adempauze!
Lees ook:5 redenen om op yoga te gaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>