Leven na de dood: conclusies onderzoek

Is er leven na de dood? Een vraag die de mensheid altijd heeft beziggehouden. Wetenschappers van de Southampton University denken nu van wel. Althans in ieder geval dat het bewustzijn na de klinische dood tenminste enkele minuten kan voortduren. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Resuscitation.

Leven na de dood is een controversieel onderwerp. Tot voor kort werd het beschouwd als een religieus en spiritueel thema. Niet iets voor serieuze wetenschappers. Onderzoekers van de Universiteit van Southampton doorbreken dit dogma nu voor het eerst op grote schaal.

[Copyright foto: Bonnybbx via Pixabay]

Bewustzijn tijdens hartstilstand
Zij deden vier jaar lang uitgebreid onderzoek onder meer dan 2.000 mensen die een hartstilstand overleefden. Maar liefst 15 ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Oostenrijk waren bij het onderzoek betrokken. De belangrijkste bevinding: bijna 40 procent van de patiënten hebben iets van bewustzijn ervaren terwijl hun hart stilstond.

Leven na de dood ervaren
De ervaringen van dat bewustzijn verschillen. Van het boven het lichaam zweven en neerkijkend op de reanimatie tot een vredig gevoel. Van het zien van een helder licht tot het gevoel uit het lichaam getreden te zijn. Andere onderzoeken – zoals van de Nederlandse arts Pim van Lommel – wezen eerder al in dezelfde richting. Recentelijk toonde neuroloog Steven Laureys ook al aan dat bijna-doodervaringen gepaard gaan met een gevoel van harmonie, vrede en verzoening. Uniek aan het onderzoek van de Southampton University is dat het het grootste medisch onderzoek naar bijna-dood en out-of-body ervaringen is dat tot nu toe heeft plaatsgevonden. Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om te proberen te achterhalen wat er nu echt gebeurd als we sterven.

Bron: The Telegraph

Wat denk jij? Is er leven na de dood? Laat het ons hieronder weten!

 

 

 

 

 

Lees ook:Ervaren mensen die een bijna-dood-ervaring meemaken hetzelfde?
Lees ook:Is er leven na de dood?
Lees ook:Ervaringen doorgeven via onze genen: het kan!
Lees ook:Mens gelooft van nature in onsterfelijkheid
Lees ook:Stress bij mannen en vrouwen ander effect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>