Mens gelooft van nature in onsterfelijkheid

[door Saskia Bogaart]

De meeste mensen wereldwijd denken dat ze onsterfelijk zijn. Ongeacht ras, godsdienst of cultuur. Ze geloven dat een deel van zichzelf – de ziel, essentie of kern – na de dood van het lichaam op de een of andere manier voortleeft. Wetenschappelijk onderzoek naar de cognitieve wortels van religie toont nu aan dat we deze ideeën al vroeg in ons leven hebben en dat ze wellicht onderdeel uitmaken van onze intuïtie.

Lang dachten wetenschappers dat we onze ideeën over het hiernamaals ontwikkelen via onze cultuur. We horen hoe onze ouders en leraren erover denken, zien films, lezen boeken et cetera. Natalie Emmons van de Boston University besloot daarom jonge kinderen te ondervragen. Ze interviewde 283 kinderen uit twee verschillende culturen in Ecuador. Een groep leefde afgelegen in het Amazonegebied, de andere groep in een stedelijk gebied. Het merendeel van de stadskinderen was rooms-katholiek.

Vóór de conceptie
Emmons vroeg hen naar hun ideeën over de tijd vóór hun conceptie. Ze focuste bewust op de periode van voor ons leven op aarde in plaats van op een leven na de dood. Maar weinig culturen hebben immers overtuigingen of opvattingen over het leven voor dit leven. De rooms-katholieke kinderen worden zelfs opgevoed met het idee dat een leven voor de conceptie niet bestaat.

[Copyright beeld via NASA -  Wikimedia Commons]

We zijn wat we voelen
Maar wat bleek? Beide groepen kinderen gaven dezelfde antwoorden. Ondanks hun totaal verschillende culturen. De kinderen redeneerden vrijwel allemaal dat hun lichaam niet bestond vóór de geboorte, in tegenstelling tot hun emoties en verlangens. Ze geloofden in een bestaan zonder fysieke verschijningsvorm. Kennelijk zit deze gedachte diepgeworteld in de mens.

Innerlijk weten
Wie zelf kinderen heeft, zal de uitkomsten van dit onderzoek niet verbazen. Ook mijn kinderen zijn er van jongs af aan van overtuigd dat wie sterft, terug gaat naar de plek waar baby’s vandaan komen. Het is een innerlijk, intuïtief weten waarvan de kracht mij als kritische volwassene toch altijd weer verrast.

Bron: Boston University

Lees ook:Versterk je Qi!
Lees ook:Ervaringen doorgeven via onze genen: het kan!
Lees ook:Trance-oefeningen helpen patiënten bij operaties
Lees ook:Intuïtief opvoeden
Lees ook:Cursus Intuïtief opvoeden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>