‘Doodgaan misschien wel prettigste moment van het leven’

Sterven hoeft niet eng te zijn. Sterker nog, misschien is het wel het prettigste moment van heel je leven. Dat meent neuroloog Steven Laureys van de Universiteit van Luik (ULg), specialist in comabehandeling, na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek onder circa 200 van zijn patiënten die een bijna-doodervaring hadden. Zijn onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience.


[Copyright foto: GLady via Pixabay]

De neuroloog besloot het verschijnsel van bijna-doodervaringen te onderzoeken nadat veel patiënten die ontwaakten uit hun coma hem bijzondere verhalen vertelden. Kennelijk kan ongeveer 1 op de 5 mensen die wakker worden uit een coma zich een dergelijke ervaring herinneren. Ook al gelooft Laureys zelf niet in een hiernamaals, zijn onderzoek heeft hem ervan overtuigd dat het doodgaan op zich zelf genomen een fijne ervaring kan zijn.

Positieve ervaring
Laureys ontdekte dat de bijna-doodervaringen gepaard gaan met een gevoel van harmonie, vrede en verzoening. Ook uittredingen uit het lichaam kwam veel voor. Vrijwel alle ervaringen waren positief. De ervaring verandert ook de kijk op het leven. Veel mensen gooien hierna het roer om en hechten waarde aan andere zaken dan daarvoor. Ook doodsangst verdwijnt. Negatieve bijna-doodervaringen bleken uiterst zeldzaam. Dit blijkt ook uit ander onderzoek, bijvoorbeeld onder hartpatiënten van Pim van Lommel.

Universele ervaring
Voor de kwaliteit van de ervaring maakte het niet uit hoe iemand in coma was beland. Of het nu om een hartstilstand of verdrinking ging: de ervaringen bleken universeel. Daardoor komen de meest gebruikte verklaringen voor een bijna-doodervaring – zuurstoftekort en productie van endorfinen  – onder druk te staan.

Verder onderzoek is nodig, aldus de neuroloog. Hij wil nu littekens in de hersenen – de ontstane schade  – van de ex-comapatiënten gaan bestuderen in de hoop er zo achter te komen wat er exact in het brein is gebeurd.

Bronnen: Frontiers in Human Neuroscience, NCBI, Eos

 

Lees ook:Ervaren mensen die een bijna-dood-ervaring meemaken hetzelfde?
Lees ook:Bijna-doodervaring cultureel bepaald?
Lees ook:Leven na de dood: conclusies onderzoek
Lees ook:Bijna-doodervaringen besproken op conferentie
Lees ook:Conferentie over bijna-doodervaringen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>