Is er leven na de dood?

Wetenschap en het aantonen van een leven na de dood, het lijkt niet met elkaar te rijmen. Al suggereren paranormale verschijnselen dat er meer is tussen hemel en aarde, wetenschapsfilosoof Herman de Regt plaatst grote vraagtekens bij wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke claims voor een leven na de dood.

Tot zover en niet verder
In zijn lezing Tot zover en niet verder bespreekt Herman de Regt de relatie tussen wetenschap en het paranormale. Hierbij haalt hij onder andere het immens populaire boek Eindeloos bewustzijn aan van de gepensioneerde cardioloog Pim van Lommel. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om ‘bijna-dood ervaringen’ te kunnen duiden. De Regt bestrijdt deze visie en stelt dat de wetenschap onmisbaar is bij het nadenken over een leven na de dood.

Herman de Regt
Dr. Herman de Regt is als filosoof verbonden aan de Tilburg University (TiU). Na zijn opleiding in Eindhoven (TUE) en Nijmegen (RUN) (bij Ton Derksen) heeft hij zich gespecialiseerd in het nadenken over wetenschap vanuit het perspectief van het Amerikaans pragmatisme. Hij schreef met Hans Dooremalen het boek Wat een onzin! over wetenschap en het paranormale. Ook kennen velen hem van zijn inbreng bij een uitzending van Pauw en Witteman over paranormale kinderen versus wetenschap.

Is er volgens jou leven na de dood?

Lees ook:Visies en visioenen over de dood
Lees ook:Leven na de dood: conclusies onderzoek
Lees ook:Lama Karta komt naar Nederland
Lees ook:Bijna-doodervaringen besproken op conferentie
Lees ook:Conferentie over bijna-doodervaringen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>