Ervaringen doorgeven via onze genen: het kan!

Wetenschappers hebben aangetoond dat onze ervaringen onze genen kunnen veranderen. Het wetenschappelijke onderzoeksgebied dat zich hiermee bezighoudt heet epigenetica. Op eenzelfde manier kunnen herinneringen wellicht in ons DNA worden doorgegeven van generatie op generatie.

Nieuw onderzoek van de Emory universiteit in Atlanta heeft aangetoond dat het mogelijk is dat sommige informatie erfelijk is door middel van chemische veranderingen die in het DNA optreden. Gedurende de tests heeft men ontdekt dat muizen geleerde informatie over traumatische of stressvolle ervaringen aan komende generaties doorgeven.

{Beeld via Creative Commons - four generations of Alder family}

Dr. Brian Das van de afdeling psychiatrie van de Emory universiteit: “Onze resultaten hebben ons laten zien hoe ervaringen van een ouder, zelfs voor de conceptie, zowel de structuur als de functie van het zenuwstelsel beïnvloedt van komende generaties. Dit suggereert dat ervaringen op de een of andere manier van het brein worden doorgegeven aan de genoom van het DNA die op die manier aan komende generaties wordt doorgegeven. De onderzoekers hopen nu extra onderzoek te verrichten naar hoe de informatie zich aan het oorspronkelijke DNA hecht. Ze willen ook onderzoeken of de genen van mensen op een soortgelijke manier reageren.

Professor Marcus Pembrey, een pediatrisch geneticus van de University College Londen merkte op dat het onderzoek interessant bewijs vormde voor de biologische overdracht van het geheugen. Dit onderzoek zou tevens aansluiten bij de theorie van de familieopstellingen van Bert Hellinger die in zijn werk stelt dat familietrauma’s een grote invloed kunnen hebben op toekomstige generaties. Wij zijn letterlijk dragers van het verleden ook al zijn we ons hier niet van bewust.

{Meer informatie over familieopstellingen? Klik hier // Het bericht waar dit artikel op is gebaseerd verscheen hier}

Lees ook:De voorouders in het Sjamanisme
Lees ook:Onderzoek naar religie en solidariteit
Lees ook:Geen sprake van religieuze opleving in Nederland
Lees ook:Contact met de voorouders
Lees ook:Onderzoek naar voorspellende dromen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>