Waardeer je vrouwelijke eigenschappen

Vrouwelijke krachten worden nog te vaak onderschat in onze maatschappij die wordt gedomineerd door mannelijke waarden. Dat is jammer, want in je vrouwelijkheid schuilt een ongekende kracht!

vrouwelijke eigenschappen
[Copyright foto: o2morning via Pixabay]

Schoonheid, zorgzaamheid, overgave, intuïtie. Het zijn allemaal eigenschappen die we associëren met vrouw zijn. Verbondenheid met de aarde, je naar binnen kunnen keren en open en kwetsbaar durven opstellen zijn ook meer vrouwelijke kenmerken. Voor vrijwel al deze aspecten geldt dat ze op de achtergrond zijn geraakt. Er wordt in onze maatschappij nog altijd meer waarde gehecht aan mannelijke eigenschappen, zoals ratio, competitie, activiteit, weerbaarheid en naar buiten gericht zijn.

Natuurlijk evenwicht
Iedereen bezit echter mannelijke én vrouwelijke eigenschappen. Maar we laten onze vrouwelijke kenmerken vaak ondersneeuwen. Zo is het een bekend verschijnsel dat vrouwen die de top bereiken in het bedrijfsleven zich typisch mannelijk gedragen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Gelukkig maar. Maar voor de meesten onder ons ligt de focus op de meer mannelijke eigenschappen. Dat geldt voor mij ook.

Is dat erg? Niet per se. Dankzij je mannelijk, actiegerichte kant, sta je ’s ochtends op, ga je naar je werk en haal je je deadlines. Maar in je vrouwelijke kant gaat óók een grote kracht schuil. Zonde om die onbenut te laten. Accepteer je jouw zachtere en vrouwelijk kant, dan word je een voller rijker mens. Iemand met meer compassie, iemand die ontvankelijker is voor wat zich aandient in het leven, iemand die meer meestroomt dan tegenstrubbelt.

Wereldniveau
En wat zou er op wereldniveau gebeuren als een kritische massa de vrouwelijke eigenschappen meer tot uitdrukking brengt? Ik geloof niet zo in een ideale wereld, maar toch denk ik dat zaken als klimaat, milieu, onderwijs en zorg dan hoger op de agenda komen dan nu het geval is.

De grote vraag is natuurlijk HOE je je vrouwelijke kant meer ruimte geeft. Persoonlijk probeer ik het door te vertragen. Minder hard door het leven te racen. Meer bewust aandacht te geven aan mijn kinderen. Met wisselend succes overigens. Yoga voor vrouwen of speciale meditaties kunnen je ook op weg helpen.

Lees ook:De verborgen Moeder herontdekken bij Academie PanSophia
Lees ook:Vier je vrouw-zijn op het Lorelei Festival
Lees ook:Vrouwenritueel van De Quest
Lees ook:(her)ontdek de wijsheid van de vrouw
Lees ook:Mannen en spiritualiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>