Allerzielen en de Dag der Doden

Gisteren was het de dag van het christelijke feest ‘Allerheiligen’. Deze dag wordt gevierd door katholieken, protestanten en anglicanen en vervolgd door ‘Allerzielen’ op 2 november.

Op 2 november, de dag na allerheiligen, wordt allerzielen gevierd. De twee dagen zijn nauw met elkaar verbonden. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. Er worden in familiekring soms ook nog pannenkoeken gebakken.

Allerzielen stamt uit de Benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar het waarschijnlijk in de tiende eeuw voor het eerst werd gevierd. In de 13e eeuw kreeg het de naam Allerzielen.
Wellicht is het een christianisering van het Keltische feest dat in de nacht van 31 oktober op 1 november werd gevierd, in de Keltische kalender de nieuwjaarsnacht waarbij het oude jaar werd begraven en een nieuw jaar ‘uit het graf opstond’. Halloween, wat op 31 oktober gevierd wordt, heeft ongeveer dezelfde oorsprong.

Zoals je gisteren op dit blog kon lezen wordt allerzielen en allerheiligen in Mexico ook gevierd, onder de naam ‘Dag van de doden’. De Dag van de Doden vindt haar oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders, en dus de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus, en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de ‘dame van de doden’.

Na de komst van de Spanjaarden werd de viering van de dag verplaatst naar Allerheiligen en -zielen, en werd er een Christelijk tintje aangegeven.

Sta jij stil bij Allerzielen?

Lees ook:Vandaag viert men Allerheiligen
Lees ook:Halloweenlezing Susan Smit in Amstelveen
Lees ook:KRO’s Maand van de Spiritualiteit
Lees ook:Magische maanviering van de Sneeuwmaan
Lees ook:Samhain/ Halloween: een nieuw jaar voor de Moderne Heks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>