Samhain/ Halloween: een nieuw jaar voor de Moderne Heks

Het jaarwiel dat wordt gevierd door de (Moderne) Heks bevat acht jaarfeesten. Samhain is daar een van. Het jaarfeest Samhain (voornamelijk uitgesproken als Sauwen, Sauwin of Sauwayn) is bij de meeste mensen beter bekend als Hallowe’en. Samhain geeft het einde van de zomer aan en daarmee natuurlijk ook het begin van de winter. Het is een van de twee zogenaamde ‘vuurfeesten’ of ‘spirit-nights’, het andere is Beltane.

Het feest wordt gevierd op 31 oktober, hoewel er ook tradities zijn die dit op 1 november doen. Over het algemeen viert men het dan ook in het licht van de maan, in de nacht van 31 oktober op 1 november.

Winterfeest
Samhain is een van de belangrijkste en meest bekende (hoewel meestal verkeerd begrepen) oude Keltische feestvieringen. Voor vele oude stammen in Europa, waaronder de Kelten  begon met Samhain de winter. Deze volkeren verdeelden het jaar niet in vier seizoenen, zoals wij dat doen, maar in twee jaargetijden: de zomer en de winter. Samhain staat daarom ook wel bekend als het winterfeest, hoewel het voor ons in deze tijd dichter bij de herfst is. In de tijd van de kelten was het winterfeest heel belangrijk, omdat men zich in deze periode ging voorbereiden op de barre wintertijd. Het was de afsluiting van het oogstseizoen en er werd een voorraad aangelegd voor de winter. Hiervoor werden vruchten en noten verzameld en dieren (overtollig vee) geslacht.

Nieuw jaar
Aangezien het jaar voor de kelten uit twee seizoenen bestond, was Samhain het begin van een nieuw jaar. Oude, negatieve gedachten en gewoonten liet men achter zich om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen, net zoals wij tegenwoordig goede voornemens doen met ons nieuwjaarsfeest op 1 januari. 31 Oktober, het Keltische nieuwjaar, is dan ook een ideale dag om een ritueel uit te voeren voor een nieuw begin. Ook in de Moderne Hekserij wordt Samhain als nieuwjaarsfeest gevierd. Er worden goede voornemens gemaakt en oude gewoonten waar we vanaf willen kunnen we met een ritueel achter ons laten. Heksen voeren rituelen uit om negatieve dingen uit het verleden in de toekomst weg te houden.

Bovenstaande tekst is een onderdeel van de schriftelijke basiscursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon.

Kende jij het heksenjaarfeest Samhain/ Hallowe’en al?

Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Allerzielen en de Dag der Doden
Lees ook:Samhainviering in het bos
Lees ook:Halloween vieren in Rotterdam
Lees ook:Tentoonstelling: het geheim van de Kelten

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Samhain/ Halloween: een nieuw jaar voor de Moderne Heks

 1. sandra de vries

  Leuk dat er nu zoveel informatie te vinden is over de jaarfeesten.
  Ik persoonlijk vier het door de aan mij geleerde manier door alle elektriciteit te doven. Met familie en vrienden, (ook die overleden zijn) te eten, daarna in een meditatie/seance mijn dierbare ontmoeten en de boodschappen voor het nieuwe jaar te krijgen.

  in een schaal doe ik zand, water, drijfkaarsen, daarnaast wierook
  (de 4 elementen) met 1 van die drijfkaarsen doen we dan al de andere kaarsen in huis aan. na de het eten en de meditatie gaan we schrijven, en krijg je dus je boodschappen via automatisch schrift.

  al met al een gezellig maar ook plechtig samenzijn.

    /   Reply  / 
  1. Paula

   Klinkt gezellig Sandra!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>