Wat is Voodoo?

Oorspronkelijk is de voodoo (vodun) in West-Afrika ontstaan, in Togo en Benin. Bij de volken in deze streek heeft zich door de loop der eeuwen heen een wereldbeschouwing ontwikkeld, waarin geloof in een schepper, bijgestaan door goden en godinnen, voorouders en geesten, fundamenteel is. Deze beschouwing wordt Voodoo genoemd.

Het woord voodoo is afgeleid van de Vodu, de 14 mindere goden van West-Afrika. Voodoo is met de negerslaven naar andere werelddelen verhuisd. Zij brachten de de wereldbeschouwing naar landen als Cuba, Haïti, Brazilië, het Caribische gebied en Suriname. In Suriname vermengde de Afrikaanse voodoo zich met allerlei indianenrituelen, waaruit het huidige winti ontstond.

Voodoo is in West-Afrika een religie. Weliswaar kan het zich met een andere godsdienst vermengen maar het blijft een op zichzelf bestaande religie. Bij de dagelijkse rituelen worden voorwerpen gebruikt die door gewijde personen gemaakt zijn en alleen voor deze doeleinden gebruikt worden. Zo bevinden zich in Togo en Benin nog kloosters waarin voodoo-volgelingen een zekere periode doorbrengen.

Centraal bij de rituelen staan potten, kalebassen, schalen en figuren van aardewerk. Ze worden gebruikt om de 'voodoo-krachten' te voeden. Tegelijkertijd dienen ze als tijdelijke behuizing van die krachten. Door te putten uit dit reservoir van krachten zou de mens zijn leven een gunstige wending kunnen geven, bijvoorbeeld door de geesten in de voorwerpen gunstig te stemmen.

In de praktijk zijn er op die manier vele voorwerpen ontstaan, die een rol spelen in het dagelijkse leven van een voodoo-gelovige. Door bepaalde rituelen, offers en dergelijke gelooft men de geesten gunstig te kunnen stemmen, wat de kwaliteit van het leven zou kunnen verbeteren. Ook bij ziekte wordt geprobeerd via voodoo de geesten gunstig te stemmen en zo het lot van de zieke te verbeteren. Men kent echter voorwerpen van de witte en van de zwarte voodoo, waarbij de zwarte magie een rol speelt. Het voodoo-aardewerk is in de ogen van de volgelingen de voоdoo zelf. Zij geloven dat de voodoo werkelijk aanwezig is in de potten en beelden.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Rituelen bij mijlpalen in het leven – Roelien de Lange
Lees ook:Wat is vrijmetselarij?
Lees ook:Test je ‘extranormale eigenschappen’
Lees ook:Maak je eigen krachtvoorwerp
Lees ook:Kamille, een veelzijdig kruid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>