Wat is vrijmetselarij?

De vrijmetselarij is ontstaan in de vijftiende en zestiende eeuw in Schotland en Engeland en kreeg structuur in 1717 te Londen, Engeland. Wereldwijd zouden er tegenwoordig zo'n 5 miljoen mensen lid zijn van vrijmetselarij-loges. Nederland telt circa 8.000, België zo'n 22.500 en Luxemburg een kleine 1.000 vrijmetselaars.

Vrijmetselarij is een methode om mensen te stimuleren bewust denkend in het leven te staan. Aanhanzgers zijn voortdurend bezig om zichzelf als mens te verbeteren. Dat is geen uniek doel, maar de werkwijze is volgens de vrijmetselaars zelf wel uniek. Er wordt in de vrijmetselarij namelijk veel gebruik gemaakt van symbolen en rituelen.

In het Nederlandse taalgebied wordt het woord loge als synoniem gebruikt voor de vrijmetselarij. Dit heeft te maken met het feit dat de besloten bijeenkomsten van de vrijmetselaars plaatsvinden in een werkplaats, die ook wel een loge genoemd wordt.

Oorspronkelijk was de vrijmetselarij uitsluitend voor mannen toegankelijk, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn nu naast gemengde loges, zelfs ook loges die alleen voor vrouwen bedoeld zijn.

Lees ook:Ontdek het mysterie van de vrijmetselarij
Lees ook:Vrijmetselarij bestaat 250 jaar
Lees ook:Kelly terug naar een vorig leven
Lees ook:Kaarsvlamlezen bij Triskal
Lees ook:Christenen en boeddhisten praten samen over het nut van mediteren

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wat is vrijmetselarij?

  1. bakker

    redelijk juist en objectief. Men is vergeten dat de pilaren in de tempel bij de uitgang staan. Dus uit de tempel gaande, gaat men de andere ruimte in. Vraag is dan wat de tempel is. “Bij de bouw van de tempel werd geen hamerslag gehoord” staat er geschreven. Maar in de vrijm. Tempel wordt regelmatig geklopt, dus is dat geen T. maar een werkplaats waar aan ruwe stenen wordt gewerkt. Uit die Werkplaats gaande treed men de T der mensheid, dus de wereld, weer binnen om daar het geleerde in de practijk te brengen. dat was de vergeten opzet. Stijl a la Royal Socity maar dan voor ethische en sociale vraagstukken.

      /   Reply  / 
  2. Layla

    Bedankt voor deze aanvulling, bakker!

      /   Reply  / 
  3. bakker

    Verwar de vrijmetselarij (en de Odd Fellows) als instituut niet met haar leden. Ooit begonnen als vrijplaats voor de deling van gedachten over waarden en normen op academisch nivo (Royal Socity) werd het door onmacht en dergelijken een vrijplaats voor geheimzinnigdoenerij. Sprookjes en fantastische ritualen. De kern is voor velen verloren gegaan terwijl er nu juist in deze tijd behoefte zou bestaan aan een neutraal platvorm waar mensen met respect voor elkaar standpunten over moraal en ethiek met elkaar kunnen delen en in dialoog ervaringen etc kunnen uitwisselen. DH gaat liever kapot dan de fictie 33o door cooptatie met de VVK op te geven en de heren zien de vrouw nogsteeds als onmondig. etc. Mooie t. en kleding, maar daar waar er 2 in mijn naam bijeenzijn is mijn T. Brr en Zrr Stop daarom het geneuzel over erkend en niet erkend en begin eens te bouwen aan die betere wereld.

      /   Reply  / 
  4. Layla

    Bedankt voor je bijdrage, bakker!

    Groetjes,
    Layla

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>