Houvast tijdens de vastentijd

Op Aswoensdag, 25 februari 2009, start de veertigdagentijd, ook wel vastentijd genoemd. Deze tijd staat geheel in het teken van innerlijk ruimte scheppen om het nieuwe begin, het nieuwe leven te kunnen toelaten. Vasten is niet altijd even makkelijk. Daarom heeft Christine de Vries het werkboek ‘Ruimte scheppen voor een nieuw begin’ ontwikkeld, om dagelijks houvast te bieden.
 
Vasten staat voor veel mensen gelijk aan niet eten, maar het is veel meer dan dat. Het is in feite een oefening in “nee” zeggen tegen onmiddellijke bevrediging en “ja” zeggen tegen wat wezenlijk is. Je kunt bijvoorbeeld “nee” zeggen tegen snoepen, alcohol drinken, tv kijken of je agenda volplannen. Het wezenlijk aspect van vasten is het innerlijke proces: je laat het oude los en creëert daarmee ruimte voor het nieuwe.

Het werkboek ‘Ruimte scheppen voor een nieuw begin’ is zo ingericht, dat je dagelijks al mediterend en schrijvend ontdekt wat vasten met je doet. Door iedere dag een pagina te schrijven, ontstaat er innerlijk een nieuwe en schone ruimte. Inspiratie voor het schrijven is te vinden oefeningen, citaten, inspirerende uitspraken en bijbelteksten. Daarnaast introduceert De Vries de dagelijkse waarneemoefening: “Luisteren en met aandacht aanwezig zijn, observerend kijken naar wat er is, zonder er een oordeel aan te verbinden. Deze vaardigheiden zijn veel mensen verleerd, terwijl ze een pad naar onze innerlijke bron van licht vormen.”

Je kunt in je eentje met het boek werken, maar het kan ook heel waardevol zijn om samen met anderen schrijvend te vasten.
Op de website van Christine de Vries staat een lijst met werkboekgroepsbijeenkomsten, die worden georganiseerd.

(Bron: Nieuwsbrief A3 boeken)

Lees ook:De spirituele hoogtepunten van februari 2009
Lees ook:Werkboek ‘Fluisteringen van Licht’
Lees ook:Kom uit je winterslaap tijdens het Wintervuur weekend
Lees ook:Eerste gids voor moslims in de ruimte
Lees ook:Vanavond Volle Maan-viering in Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>