Werkboek ‘Fluisteringen van Licht’

11 november is de sterfdag van Sint Maarten, het eerste feest van de grote advent, de voorbereidingstijd op kerstmis; de komst van het licht. Juist in deze tijd, waarin het donker het lijkt te winnen van het licht en de natuur zich steeds meer terugtrekt en verstilt, worden wij uitgenodigd om onze aandacht naar binnen te richten. Het is een tijd waarin we het ‘wachten’ op een nieuw begin kunnen beleven door te kiezen voor spirituele diepgang en bezinning. Maar wanneer we gehoor geven aan de commercie zijn we in oktober al met sinterklaas bezig en zien we in november etalages vol kerstartikelen en vooral cadeaus – heel veel cadeaus.

Zonder enige adempauze denderen we door de tijd heen, hollen we van het een naar het ander. Hoe meer de wereld de snelheid opvoert, des te harder gaan we lopen… tenzij we bewust een andere keuze maken. Tenzij we kiezen voor een rustiger tempo met daarin tijd en aandacht voor het huidige moment, de seizoenen en feestdagen die wij kennen.

Het kerstfeest kent verschillende aspecten: de gezelligheid met familie en vrienden onder het genot van een overvloedige tafel met gerechten en cadeaus of juist de eenzaamheid wanneer er geen familie of vriendenkring is, maar ook het verlangen om meer spirituele diepgang te ervaren in deze bijzondere tijd van het jaar.

De kersttijd loopt tot 6 januari en is naast het vieren van de komst van het licht in de wereld en in ons zelf ook een inspirerende tijd om te bezinnen op het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Hoe en op welke wijze kunnen we op een persoonlijke manier dit prille licht aanwakkeren tot een verwarmend vuur?
Welke wensen en verlangens liggen op deze innerlijke energiebron te wachten om wakker gekust en verwezenlijkt te worden?

Het werkboek 'Fluisteringen van Licht' is er op gericht om stil te staan en je aandacht naar binnen te richten. Het is een plek waar je gedurende de advent en kersttijd iedere dag naar terug keert. Waar je op adem kunt komen, terug kunt kijken en kunt dromen over de toekomst. Door er naar eigen inzicht en behoefte vorm en invulling aan te geven, wordt het een uiterst persoonlijk document. Zo ontdek je steeds meer over de schat die in jezelf aanwezig is en die op onverdeelde aandacht ligt te wachten om gekend, erkend, verwoord en gehoord te worden.

Het werkboek kent een deel voor de voorbereiding. Dit beslaat de periode van 11 november 2007 (het eerste Lichtfeest) tot de eerste Adventszondag (2 december 2007). Tijdens deze periode kan er op ieder moment worden ingestapt. Het tweede deel gaat in op de eerste Adventszondag en loopt tot en met 6 januari 2008. Dit deel kent voor iedere dag oefeningen, citaten, inspirerende uitspraken en gebeden. Tijdens de meditaties kan een vingerlabyrinth worden gelopen. De zondag is steeds ingeruimd voor reflectie.

Het werkboek is gemaakt door Christine de Vries, die sinds 1993 cursussen dagboekschrijven geeft, die zij zelf heeft ontwikkeld. Hierbij staat niet het eindproduct maar het creatieve schrijfproces centraal, met aandacht voor persoonlijke en spirituele groei en zingeving. Van haar hand verscheen in oktober jl. ‘Dagboek als spiegel, een handboek vol inspiratie’. Natalie Goldberg bracht haar op het spoor van creatief schrijven als meditatieve oefening. Deze manier van schrijven heeft vele deuren geopend en haar midden in de stroom van inspiratie gebracht. Ze heeft ervaren dat het schrijven met anderen en het uitwisselen van ervaringen mensen met zichzelf en elkaar verbindt. Een gemeenschap wordt gevormd waarin het pure van de groepsleden zichtbaar is. Vanaf die tijd geeft Christine met vuur en focus gehoor aan haar missie: zoveel mogelijk mensen ervaring laten opdoen met creatief dagboekschrijven.

'Fluisteringen van Licht, werkboek creatief schrijven en meditatie voor de tijd van Advent en Kerst 2007/2008' is uitgegeven door A3 boeken en verkrijgbaar voopr 19,95 euro, via de website van A3 boeken of via de boekwinkel. ISBN 978 90 77408 44 5.

Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van november 2007
Lees ook:Houvast tijdens de vastentijd
Lees ook:‘Chakra’s – Spiritueel werkboek’
Lees ook:Lammas vieren met Triskal
Lees ook:Spirituele kerstcadeaus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>