Driekwart Nederlanders vindt zichzelf mooi mens

Maar liefst 71% van de Nederlanders vindt zichzelf een mooi mens. Ondanks dat zij jong of oud zijn, of zich dik, dun, gezond of minder gezond noemen. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis onder 1.000 Nederlanders. Ook blijken Nederlanders tevreden (88%) en gelukkig (87%). Daarbij beseffen Nederlanders, tegen ons bescheiden karakter in, dat we bijzonder zijn (66%). Gewoon zoals we zijn. Het onderzoek is aanleiding voor een expositie waarin de mens centraal staat. Iedereen, van jong tot oud, kan een foto van zichzelf uploaden via www.mensvanjongtotoud.nl en daarmee deel uitmaken van de tentoonstelling.

Naast leeftijd en geslacht is Nederlanders gevraagd welke karaktereigenschappen het best bij hen passen. De top tien met de meest de meest gekozen eigenschappen wordt aangevoerd door ‘doorzetter’, gevolgd door ‘brildrager’ en ‘optimist’. ‘Koopjesjager’ en ‘vakantieganger’ sluiten de top vijf af. Ook bezit Nederland flink wat ‘kookliefhebbers’, ‘doe-het-zelvers’, en ‘vrijwilligers’.

Top tien meest gekozen karaktereigenschappen

  1. Doorzetter
  2. Brildrager
  3. Optimist
  4. Koopjesjager
  5. Vakantieganger
  6. Kookliefhebber
  7. Doe-het-zelver
  8. Moeder
  9. Sportieveling
  10. Vrijwilliger

mooi mens
Student meest gezonde Nederlander

Optimisten en ochtendmensen geven het vaakst aan een tevreden mens te zijn. Treinreizigers en vegetariërs zijn daarentegen de minst tevreden types van Nederland. Wel lijken vegetariërs blij met hun figuur; zij zijn van alle Nederlander het meest tevreden met hun verhoudingen. Ook geeft een groot deel van hen aan gezond te zijn (75%). De meest gezonde Nederlanders zijn studenten. Wie bij deze groep denkt aan iets gezette types die veel bier drinken komt bedrogen uit. Studenten geven namelijk vaker dan andere Nederlanders gezond te zijn (93% tegenover 78%). Daarbij zeggen ze ook eerder dun dan dik te zijn (67%).

Kookliefhebber en brildrager minst tevreden met buik
Kookliefhebbers geven vaker dan andere Nederlanders aan dat hun omgeving hen een mooi mens vindt (83% tegenover 80%). Wellicht verleiden ze hen met lekkere gerechten? Daarbij is het wel oppassen geblazen met de calorie-inname. Kookliefhebbers zijn namelijk samen met moeders en brildragers het minst tevreden over hun buik. Dat verschilt van meer mannelijke types. Gadgetfreaks klagen bijvoorbeeld vaker over hun haar. De ogen en de lach worden door Nederlanders tot de meest mooie uiterlijke kenmerken benoemd.

Not so happy single
Wanneer men kijkt naar singles en Nederlanders met een relatie dan lijkt het hebben van een relatie een bepalende factor voor geluk. Van de singles geeft ‘maar’ 62% aan zichzelf een mooi mens te vinden tegenover 74% van de mensen met een relatie. Ook zijn singles minder tevreden en gelukkig. 80% van de singles is tevreden en 73% geeft aan een gelukkig mens te zijn terwijl 90% van de mensen met een partner aangeeft tevreden te zijn en maar liefst 91% van hen is gelukkig.

Limburgse brildragers en Zeeuwse doe-het-zelvers
De verschillende type Nederlanders concentreren zich in bepaalde gebieden. In Zeeland heeft men bijvoorbeeld de meeste keus uit de juiste mensen voor een klus. Daar wonen de meeste doe-het-zelvers. Zuid-Holland representeert de doorzetters en Limburg de brildragers. In Friesland houdt men het meest van koken, daar wonen de kookliefhebbers. De meeste gadgetfreaks wonen weer in Flevoland. Vanuit die provincie kan Amsterdam EXPO ook veel bezoekers verwachten voor de expositie. Gadgetfreaks geven namelijk het vaakst aan graag een plekje in een interactieve tentoonstelling te willen verwerven.

Over ‘De Mens van jong tot oud’
De expositie is gratis toegankelijk en vindt vanaf vandaag tot en met zondag 26 oktober plaats in Amsterdam EXPO.Vanaf woensdag 15 oktober kan iedereen meedoen aan de expositie ‘De Mens van jong tot oud’. Deelnemers uploaden via www.mensvanjongtotoud.nl een portretfoto van zichzelf en geven daarbij ook hun karakteristieken door. Het portret is vervolgens direct zichtbaar in zowel de online expositie als de bijzondere live tentoonstelling in Amsterdam EXPO. Daar biedt de interactieve expositie met één druk op de knop de verschillende type mensen die Nederland rijk is. Denk aan alle moeders, kookliefhebbers, brildragers, hondenbezitters en veel meer. De interactieve tentoonstelling ‘De Mens van jong tot oud’ is tot en met 26 oktober te zien en is gratis toegankelijk.

 

 

Lees ook:1 miljoen Nederlanders kiest voor alternatieve geneeswijzen
Lees ook:Protest tegen chocolade-Jezus aan kruis genageld
Lees ook:Dalai Lama in Wereldmuseum Rotterdam
Lees ook:Gilbert & George combineren religie en humor in kunst
Lees ook:Laatste kans: De Boeddha in Tropenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>