Je lichaam als kompas: een bijzonder reinigingsritueel

Het afgelopen jaar was roerig. Zonder nu teveel in detail te treden, het had te maken met werk en privezaken, raakte ik meer en meer gestrest en zat ik een tijdje tegen een burnout aan. Als ik mensen vroeger weleens hoorde over een burnout dacht ik altijd: hoe kun je het zover laten komen? Zeg dat maar tegen de kosmos: als je denkt dat iets jou niet zal overkomen dan dropt de kosmos de bom.

Eigenlijk had ik constant buikpijn, was ik zo moe als een uitgewrongen vaatdoek en kon ik niet op de meest simpele woorden komen. Ik was ten prooi gevallen aan een ellendig lamlendig gevoel. Mijn huisarts noemde mijn ‘aandoening’ een ‘spastische darm’: minder stress was het devies. In de praktijk bleek dit iets moeilijker te realiseren. Ik begon me te realiseren dat ik mij in een ongezonde situatie bevond die mij letterlijk ongezond maakte. Gelukkig kwam er een einde aan de situatie, maar de buikpijn bleef.

{studiofoto van site MangalaM }

Reinigingsrituelen voor lichaam en geest

Toen ik hoorde dat de recent geopende yogastudio MangalaM in Amsterdam een Shankaprakhsalan of reinigingsritueel gaf, leek me dat onmiddelijk een goed idee. Het ritueel zou een dag in beslag nemen, daarna was het de bedoeling zo’n tien dagen een strikt dieet te handhaven. MangalaM is de studio van Monica en Matsyendra beide yogadocenten met veel (les)ervaring. Ze benadrukken naast de yoga ook vooral de practice van meditatie en begeleiden regelmatig Shatkarmas, reinigingsrituelen voor lichaam en geest. De Shankaprakshalan die op het programma staat is afkomstig uit de yogafilosofie en betekent letterlijk: het reinigen of schoonspoelen van de schelp. De darmen worden hierbij gezien als de schelp omdat ze op eenzelfde manier opgerold liggen in de buik. Bij het ritueel drink je gedurende een halve dag glazen warm water met een zoutoplossing. Na elk vol glas doe je een aantal zachte yoga-oefeningen om de darmen te stimuleren. Je begint het ritueel met een nuchtere maag.

Zoutwateroplossing

Samen met een andere deelnemer word ik ontvangen in de studio van MangalaM, een prachtige plek met uitzicht op de Amstel. Er wordt kort uitgelegd wat we kunnen verwachten van het ritueel en we krijgen ieder een toilet toegewezen. Bij het zien van de toilet dringt ineens tot me door wat ik op het punt sta te gaan doen, maar gelukkig ben ik door mijn reizen naar India bekend met het langdurig toiletbezoek. Ik weet dat ik normaal gesproken veel te weinig drink en ik vraag me af hoe ik de glazen zal wegkrijgen, maar het valt me alleszins mee. Ik drink zo’n vijf glazen voordat ik voor het eerst ‘gebruikmaak’ van de toilet. Het water met de zoutoplossing vult je darmen tot ze uiteindelijk vol zijn. Dit punt bereiken is meestal het moeilijkste (en meest oncomfortabele) gedeelte van het ritueel. Daarna is het een kwestie van drinken, oefeningen, toiletbezoek net zolang tot je doorzichtig water drinkt en doorzichtig water ‘verliest’. Uiteindelijk drink ik zo’n dertien glazen en na de grote inwendige schoonmaak rust ik zo’n drie kwartier uit op de yogamat in de studio.

Pap met ghee

Mijn collegadrinker is nog bezig, maar Matsyendra bereidt voor mij een papje van linzen, rijst en ghee zonder toevoegingen. Dit papje smaakt bijzonder goed op de nuchtere maag en heeft tevens een functie; het vult de darmen met zacht voedsel zonder kruiden en door de ghee komt er een laagje smeer op de darmwand. Ik voel me voor het eerst in tijden werkelijk schoon van binnen. Daarbij voel ik me ook bijzonder helder in mijn hoofd. Eenmaal thuis moet ik bekennen dat ik moeite heb met het strikte dieet dat lastig valt te combineren met een gezin, maar ik lijk wel een acuter gevoel te hebben van mijn lichaam en zijn behoeftes. Een gevoel dat mij in staat stelt ook thuis kritischer te kijken naar mijn voedingspatroon.

Het verhaal van je lichaam 

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en heb ik mijn voedselpatroon ernstig aangepast. Ik eet weinig tot geen suiker, zuivel en zetmeel en doe zeer rustig aan met andere producten die bewerkt zijn. Ik zie nu dat ik veel te eenzijdig at en teveel toegaf aan mijn suikerbehoefte (mede dankzij de stress). Ik heb bewondering voor de manier waarop Monica en Matsyendra hun studio en huis openstellen voor iedereen die dit ritueel wil meemaken vanuit de wens anderen te helpen op hun pad. Hun begeleiding geeft je dat extra duwtje in de rug om ervoor te kiezen te luisteren naar je lichaam en naar wat het te vertellen heeft.

Balans

Balans is het allerbelangrijkste in het leven en bij mij was deze op heel veel vlakken zoek, maar de zoektocht naar het herstel van mijn lichaam gaf mij tegelijk een breder perspectief op mijn spirituele en persoonlijke zoektocht. Je kunt jezelf niet voor de gek houden en niet bezig zijn met het een en wel met het andere. Het is allemaal Een. Als je verder wilt komen op je (spirituele) pad zul je ook een dieper besef moeten ontwikkelen van wat je dagelijks zoal in je mond stopt. Waar voed je jezelf mee? Energetisch, maar ook fysiek. Het is niets voor niets dat het lichaam binnen de yogafilosofie wordt gezien als het instrument waarmee verlichting kan worden bereikt. Om die reden is het zo belangrijk goed te zorgen voor een goede afstemming van het instrument, want als je lichaam ziek is kan je geest zich nooit volledig richten op het hogere.

Je lichaam als kompas

De laatste jaren waren in veel opzichten hectisch en mijn lichaam had daaronder te lijden, maar ik voel me nu energieker en helderder dan ooit. Ik heb door dit ritueel een besef gekregen van wat werkt voor mij en wat niet op het gebied van voeding. Doordat ik mij fysiek beter voel kan ik me tevens beter afstemmen op mijn intuitie. Hierdoor ben ik in staat gezondere keuzes te maken. Dit sluit aan bij de ontwikkeling en het proces dat ik prive doormaakte: ook daar heb ik ondervonden wat voor mij werkt en wat niet. Je lichaam is als een kompas, als je ernaar leert luisteren kun je beter navigeren.

Wil je ook eens deelnemen aan dit bijzondere ritueel? Kijk dan eens op de site van MangalaM. Hier is ook het cursusaanbod te vinden van de studio.

 

 

 

 

Lees ook:MangalaM – prachtige nieuwe yogastudio in Amsterdam
Lees ook:Warme Handen: meer energie en focus door een kristalreiniging
Lees ook:Mijn ervaring: bezinnen met detox
Lees ook:Jouw mening over… ingestraald water!
Lees ook:Hoogsensitieve kinderen en Sinterklaas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>