Ayahuasca; de goddelijke reis naar binnen?

De laatste tijd ben ik bijzonder geïntrigeerd door Ayahuasca. Ik weet niet precies wanneer ik er voor het eerst over hoorde, maar het lijkt wel alsof ik ‘geroepen’ word eens mee te doen met een ceremonie. Ayahuasca is een eeuwenoude medicinale plant uit het Amazone gebied. Het is een dikke bruine bitter smakende thee die gemaakt wordt van Caapi een liaan die wordt gemengd met bladeren en die sterk psychoactief (hallucinatorisch) is.

Een ceremonie bestaat uit het drinken van dit mengsel onder begeleiding van een ervaren Sjamaan, om een avond lang in contact te treden met een hogere intelligentie en het Zelf. Als je eraan denkt een dergelijke reis te maken kun je het hogere, het oneindige, het eeuwige mysterie -hoe je het ook wilt noemen- ontmoeten; dat wat zich buiten je beperkte geest bevind. Je moet er echter rekening mee houden dat dit heilige, hogere etc. zich op een manier laat ervaren die niet logisch is voor je brein en/of dat het informatie met je deelt waar je niet noodzakelijkerwijs op zat te wachten.

Ayahuasca_and_chacruna_cocinando

In de documentaire Vine of the Soul: Encounters with Ayahuasca, beschrijft een gebruiker dat ze vreselijke dingen meemaakte en dacht dat ze doodging. Een ander had juist een compleet tegenovergestelde ervaring en zei dat Ayahuasca haar hart had geopend op een manier zoals nooit eerder. Gebruikers horen meestal een vrouwelijke stem met een hogere intelligentie, Zij (de plant) spreekt direct met je en vertelt je waar je aan moet werken in je leven. Elke ceremonie is anders, elke trip is anders als een druppel in een oneindige oceaan. Naderhand hebben mensen vaak moeite onder woorden te brengen wat ze hebben meegemaakt.

Men zegt ook wel dat een ceremonie gelijkstaat aan tien jaar therapie. Gevoelens van depressie en verslavingen kunnen sterk verminderen of zelfs compleet verdwijnen. Een trip duurt gemiddeld zo’n vijf a zes uur, soms wordt er gezongen tijdens de ceremonie om de effecten van de plant te vergroten. Het is nodig bepaalde voorbereidingen te treffen voor je meedoet met een ceremonie, zoals een dieet. Het is sowieso waarschijnlijk dat je zult overgeven of dat je misselijk wordt. Dit maakt deel uit van de zuivering van Ayahuasca die zich uitstrekt tot voorbij het fysieke lichaam.

In Nederland kun je Ayahuasca ervaren bij de Santo Daime kerk en De Gewijde Reis waar Lars Faber en zijn vrouw met regelmaat ceremonies verzorgen. Lars heeft zelf nauwelijks negatieve ervaringen met Ayahuasca; zogenaamde demonen ziet hij als schaduwkanten van het zelf waaraan gewerkt moet worden. Anderen zijn ervan overtuigd dat je wel degelijk tijdens een ceremonie in contact kunt komen met een negatieve entiteit omdat je helemaal ‘open’ bent. Als je niet weet hoe je hiermee om moet gaan kan dit volgens hen bijzonder vervelende gevolgen hebben. Als je geestelijk instabiel bent is het niet verstandig om een ceremonie te doen noch als je zwanger bent. Een ceremonie zou zelfs een miskraam tot gevolg kunnen hebben.

Het belangrijkste is in ieder geval iets dergelijks te doen onder goede begeleiding, iemand die al veel ervaring heeft met dergelijke ceremonies en de mogelijke effecten. Je dient je veilig te voelen omdat overgave aan het proces een belangrijke voorwaarde is. Omdat overgave niet mijn sterkste punt is (en ik een totaalonthouder ben), twijfel ik nog steeds of iets dergelijks voor mij is weggelegd… Of wint mijn nieuwsgierigheid het misschien toch van mijn angst?

Heb je wel eens meegedaan met een Ayahuasca ceremonie? Ik hoor graag over jouw ervaring. Neem contact op via onze Facebook pagina of via Twitter.

Voor meer informatie over Ayahuasca kun je kijken op De Gewijde Reis , er zijn bovendien flink wat boeken over het fenomeen verschenen.

 

Lees ook:Sjamanistische trancereis in Breda
Lees ook:“Ervaar de helende kracht van De Cirkel”
Lees ook:Mijn ervaring: op bezoek bij een medium
Lees ook:Column Lunadea: Het Pentagram
Lees ook:Spiritueel ontwikkelen? Deze edelstenen helpen je!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>