Column Lunadea: Het Pentagram

‘Is dat een davidsster?’, ‘Ajax!’, ‘Satanist’, ‘heks’, ‘duivelskind’… Ik ben voor een hele hoop dingen uitgemaakt, enkel en alleen door het dragen van een symbool. Hoeveel kan een symbool teweeg brengen? Blijkbaar is het pentagram een symbool met vele betekenissen. Sommigen terecht en anderen onterecht.

Heksen herken je vaak aan het pentagram die velen van hen ergens op het lichaam dragen. De vijf punten (en dus niet zes, zoals bij een davidsster) staan voor de vier natuurelementen en de bovenste punt die naar ‘het hogere’ wijst.
Bij veel heksen hangt het pentagram in de vorm van een hanger aan een ketting om hun nek, maar er zijn ook heksen die niets met het pentagram hebben. Gewoonweg omdat ze zelf wel uitmaken welk symbool het heksengevoel voor hen uitstraalt, of omdat het symbool hen niet aanspreekt.

Ik ben een heks van de laatste categorie. Maar ook ik heb een tijd met een pentagram gelopen. Ik had een heel mooie grote zilveren, met een maansteen in het midden. Trots was ik er op, ik vond hem prachtig! ‘Dit is wie ik ben, en als mensen er een opmerking over maken dan krijgen ze het te horen!’ dacht ik eigenwijs. Maar na een paar jaar, heel wat scheve blikken en rare opmerkingen later begon het me tegen te staan.

Zit hekserij in een symbool? Voor mij niet. Mijn pentagram is opgeborgen, en verruilt voor een Keltisch maanhangertje. De maan die niet alleen, net als het pentagram, magische krachten is toebedeeld maar die zelf ook kracht uitstraalt.
Ik ben niet minder heks zonder pentagram. Want je bent het of je bent het niet. Het zit in je, je voelt het, en ervaart het. En dat wordt niet meer of minder met een pentagram om je nek, zwarte kleding of welk ander uiterlijk vertoon dan ook.

Liefs van
Lunadea

Lees ook:De spirituele hoogtepunten van maart 2009
Lees ook:Esoterische numerologie van het Pentagram
Lees ook:Heks Online vanaf 1 november de grootste internetportal voor heksen
Lees ook:Heks Online vanaf vandaag de grootste internetportal voor heksen
Lees ook:Wat is hekserij?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>