Geen sprake van religieuze opleving in Nederland

Volgens onderzoekers is er nog geen sprake van een religieuze opleving in ons land. Dit werd gezegd tijden het symposium ‘Spiritualiteit en secularisatie’ wat op vrijdag 12 mei in Kampen werd gehouden. Wel zijn jongeren tegenwoordig meer geneigd om traditionele geloofsopvattingen te delen dan de generaties voor hen, maar “ontkerkelijking en vervaging van het persoonlijk Godsbeeld hebben ook onder de nieuwe generatie de overhand”, laat godsdienstsocioloog prof. dr. Hijme Stoffels weten.

Hijme Stoffels is hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en liet evenals dr. Jos becker van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) cijfers zien, waaruit blijkt dat mensen tussen de zestien en dertig jaar meer geloven in dingen als een leven na de dood, het bestaan van hemel en hel en wonderen, dan oudere generaties. Dit was in 1985 nog omgekeerd en in 1995 waren de percentages ongeveer gelijk. Ook bij buitenkerkelijken hebben deze ideeen meer aanhang gekregen.
“Meer leerstellige opvattingen als de overtuiging dat Adam en Eva werkelijk hebben bestaan en de letterlijke waarheid van de Bijbel blijven dalen in populariteit,” meldt dagblad De Telegraaf.

Becker sprak op het symposium van “een verandering van tijdsgeest”. Volgens hem is in mederland zo’n twaalf procent van de bevolking een ‘zoeker’, iemand die het wel eens is met bepaalde christelijke leerstellingen, maar tegelijkertijd een hang heeft naar “alternatieve religiositeit”, zoals gebedsgenezing en reincarnatie.
Internationaal gezien is dit percentage wel hoog, maar niet hoog genoeg om te spreken van een religieuze opleving.

(Bron: De Telegraaf)

Lees ook:Christenen en boeddhisten praten samen over het nut van mediteren
Lees ook:Tom Cruise messias van Scientology
Lees ook:Fevolander ziet UFO
Lees ook:‘Kardinale goedkeuring’ voor Jesus Christ Superstar
Lees ook:Telegraaf: “Robbert van den Broeke was depressief”

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Geen sprake van religieuze opleving in Nederland

 1. karel

  Eindelijk eens goed nieuws op deze site!
  Ga zo door!

    /   Reply  / 
 2. Layla

  goh, dankje. Maar smaken verschillen he

    /   Reply  / 
 3. Suusje

  Het enige wat ik in Nederland plus de ons omringende Europese landen zie is een religieuze opleving waar niemand op zit te wachten en die ook nog eens catastrofale gevolgen kan hebben voor de Westerse wereld! Maar iedereen snurkt rustig verder, dus het wachten is niet OF het fout gaat maar WANNEER!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>