Jouw mening over… kerstmis

Deze maand lijkt, zodra de goede Sint ons land weer heeft verlaten, alles in het teken te staan van kerstmis. Dat geldt voor christenen, maar ook voor niet-christenen. Voor velen draait kerstmis om gezelligheid, lekker eten en cadeaus. Maar dat is niet waar het oorspronkelijk om draait met dit jaarfeest. Wat is jouw mening over kerst? Vind jij het jammer dat weinig mensen nog weten waar kerstmis over gaat? Of vind je dat juist onzin en hoeft het voor jou niet uit te maken waar de tradities vandaan komen?

Laat je mening weten via de poll op Spiritualiteit.blog.nl en vul je antwoord aan via de reactiemogelijkheid onderaan deze tekst.

Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van december 2007
Lees ook:‘Kerstmis draait om gezelligheid, familie en vrienden’
Lees ook:Vragen over kerst?
Lees ook:Jouw mening over… december
Lees ook:Wat is Kerstmis?

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Jouw mening over… kerstmis

 1. Karla

  Ik ben geen christen, maar vier wel kerst. Voor mij draait het om gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie, maar er ook bij stil zijn hoe goed we het hebben en hoe blij we moeten zijn dat we zoveel mensen hebben om van te houden en die van ons houden.
  Dat is hoe ik het zie in elk geval..
  Sowieso staat de hele maand december voor mij voor terugkijken op het afgelopen jaar en werken naar een nieuw begin.

  Ik wens iedereen op dit blog hele fijne dagen!

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Ik ben het wel met je eens Karla. Ik ben zelf een heks en vier andere jaarfeestdagen, waarondere midwinter, in plaats van kerst. Maar mijn vriend, familie en vrienden vieren wel kerst en ik doe altijd graag mee. Voor mij staat kerst daarom ook voornamelijk voor gezelligheid, familie, liefde en vriendschap.
  Dat geldt trouwens ook voor de meesten met wie ik kerst vier, omdat zij niet christelijk zijn associeren zij kerst ook niet met de geboorte van jezus.

  Ik heb kerst vaak als een verplichting gezien, maar uiteindelijk ben ik het anders gaan bekijken, zoals hierboven. Als je iets als verplichting ziet is het vaak bij voorbaat al niet leuk, terwijl samenzijn met familie en/ of vriendin eigenlijk altijd gezellig is op deze manier.
  Sinds ik er zo naar ben gaan kijken (ook doordat mijn vriend de feestdagen juist wel altijd leuk vindt) vind ik de decemberdagen juist heel leuk en gezellig!

    /   Reply  / 
 3. Bastion

  Religie komt van het woord religare. Dat betekent wederom binden. De mens is, naar religieus inzicht, los van de hemel, los van zijn oorsprong komen te staan. Daarom kent menigeen een onuitblusbaar verlangen. Religie wil onder met boven, buiten met binnen, en materieel met geestelijk opnieuw verbinden en zo de mens tot het wezenlijke voeren. De vraag naar de zin van het leven, naar het waarom en het waarvoor is die vraag vanuit religie te beantwoorden?

  Vanuit het Christelijk geloof spreken over zingeving ligt vervat in de hoofdsom van de wet, lees lering: “Je zult liefhebben de Heer uw God met geheel je hart, geheel je ziel en met geheel je verstand. Dit is het eerste en grote gebod, en het tweede daaraan gelijk is: je zult je naaste liefhebben als jezelf.” Zo zegt Jezus (Mattheus 22:34-40). Dat zegt Hillel, de grote Joodse rabbijn ook. Hij voegt eraan toe: “De rest is uitleg”.

  Deze lering, deze wet is het basisprincipe van waaruit zingeving vragen van de gelovige beantwoordt. Zingeving stoelt dan niet in de mens, maar in zijn Schepper. De liefde tot de Heer zijn God kan hij op deze wereld alleen tot realisatie brengen door niet alleen het eerste, maar ook het tweede gebod te volbrengen. Liefde in relatie tot God en in relatie tot de naaste, is uiteindelijk het antwoord op de vraag naar zingeving.

  Daarmee pretendeer ik niet dat ik een voor ieder afdoend antwoord aanreik, maar het vormt voor mij wel de basis, het fundament waarop ik in blijdschap kan bouwen. De oudste Christelijke geloofsbelijdenis: Jezus Kurios. Jezus is Heer. Jezus /Jehoshoea in het Hebreeuws betekent dat God redt, van God is het heil. Met kerst vieren christenen de geboorte van Jezus. De wezenlijke betekenis is een religieuze. In Jezus laat God zien hoe Hij er voor mensen zijn wil. In dat kind van Bethlehem raken aarde en hemel elkaar, zodat de engelen zingen van Vrede op aarde en glorie in de hoogste hemelen.
  Alle mensen een vredig Kerstfeest gewenst.
  Bastion

    /   Reply  / 
 4. F.Floor (61)

  Heel mooi, Layla, alleen jammer dan voor jouw dat de eerste 3 eeuwen er helemaal geen kerstfeest werd gevierd, wel het Paasfeest als het opstandingsfeest uit het dodenrijk.
  Zelfs tot op de huidige dag bestaan er kerken ook in Nederland die het kerstfeest helemaal niet eens vieren (oa. Gekrookte Riet).
  Het kerstfeest is in waarheid een uitvinding van keizer Constantinus die niet toestond dat er al 2, (Germaans+Mitras) en nu een 3e geloof bijkwam en beval zich met elkaar te verenigen, dit omdat ze elkaar de kop insloegen. Daartoe werd ook de Bijbel flink aangepast oa. nam vader Mitras een maagd te grazen en dat werd Mitras-2e, reden waarom Marcus 1:1 met het: …de zoon van god., werd aangevuld maar dat staat er niet.
  Ook de 2 malen tussen haakjes ingevoegde:
  (naar men meende) zijn ordinaire vervalsingen want Jozef was toch echt de vader van Jezus.
  En zo kwam het dat we sinds 330 na Chr. zijn opgescheept met een vader, een zoon daarvan, nog een maagd een vanwege het nieuwe 3e geloof moest er ook nog een geest bijkomen.
  In dezelfde lijn werd het al bestaande Germaanse offerfeest 3 dagen na Midwinter toegevoegd als – ik citeer nu de officiele uitleg van de RK-kerk: ‘de indaling van het Christuslicht in de mens die hem verlicht.’
  Over Jezus wordt helemaal niet eens gesproken want dat kwam nog weer eens een 300 jaar later, zo rond 620 na Chr. in de mode. Dit alles wordt je op in de collegebanken van de universiteit geleerd, ik tenminste nog wel.(bron: ook op Teleaccursus: de zoon van god, nog leverbaar)
  Daarentegen is de kerstboom WEL rond de wegvoering naar Irak bekend want Jeremia-10 beschrijft een gehouwen boom die met planken moet worden gestut anders valt ‘ie om en werd opgetuigd. De profeet vraagt zich af of dat nou zoveel beter is dan het al bestaande loofhuttenfeest (en waarbij kinderen zich opperbest vermaken met het bouwen ervan).

  Wel Laila, ga gerust verder met het Lichtfeest dat immers de indaling van het Christuslicht symboliseert en diezelfde indaling door veel heksen wordt gevierd als essentieel van het Ware heks-zijn, maar je kan deze gave natuurlijk ook paranormaal of priesterzalving noemen want zoals Paulus zegt: alle wegen leiden tot Kundalini (wat met Christus is vertaald want dit woord bestond de eerste 300 jaar ook al niet).

    /   Reply  / 
 5. Chris

  Als je Jezus niet erkent als Zoon van God, dan vier je dus geen kerst.
  Dan kun je dus vieren dat je een paar vrije dagen hebt gekregen door de christenen die deze dagen wel de geboorte van God’s Zoon vieren.
  Zonder Jezus is je kerst mis!
  Fijne dagen gewenst, christen of niet.

  Chris(ten)

    /   Reply  / 
  1. chris

   ik vind kerst leuk en gezellig want mijn ouders komen altijd naar ons en gaan we sjoelen, mijn kinderen vinden dat geweldig!!!!

   fijne kerstdagen
   reageer graag op mijn …..

     /   Reply  / 
 6. Karla

  Ja, ik ben de christenen zo dankbaar voor die vrije dagen! Wat een onzin zeg, Chris, als ik wil werken met de kerst dan ga ik gewoon werken en als ik op een andere dag vrij wil, neem ik dan vrij.
  Misschien moet je ook eens met je tijd mee gaan. Oorspronkelijk stond kerstmis dan wel voor de geboorte van jezus, maar ondertussen zijn er ook heel wat mensen die kerst vieren (ja, vieren) als een feest van gezelligheid met de familie.

    /   Reply  / 
 7. Layla

  F. Floor: “ga gerust verder met het Lichtfeest dat immers de indaling van het Christuslicht symboliseert”.
  Ik vier inderdaad het lichtfeest (midwinter), wat niets met het christuslicht te maken heeft. Het lichtfeest gaat over de terugkeer van de lange dagen, van het licht (van de zon).

  Groetjes,
  Layla

    /   Reply  / 
 8. F.Floor (61)

  Ik snap niet waarom de zoon van Maria erkend moet worden als de zoon van liefde want liefde=god. Ben ik dan soms een zoon van boosheid of zo?
  Vooral mijn klootjes zijn zo mooi: echt het werk van Gods vingers dat zie je zo en Die niet laat varen het werk Zijner handen: mijn klootjes. Nee daar is niks ge-evolueerd aan.
  Maar zeg Chris heb jij Jezus echt gezien? Ikke wel en had een ietwat bol hoofd en het meest angstige gezichtje wat ik ooit heb gezien. Het was een zoon van MENSEN dat was zeker wel te zien ja, en het was Hem.
  Maar ik snap nog steeds niet wat Zijn geboorte op 5 oktober -3,5 voor Chr. nou met ons kerstfeest heeft te maken? Wat is er mis om te vieren dat in al weer wat mensen een flakkerend lampje vanbinnen brandt en wat we symboliseren met een gekleurd led-snoertje?

    /   Reply  / 
 9. Marlies

  Lees mijn mening over kerst!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>