Yoeke Nagel over spiritualiteit en werk

Een veelzijdige vrouw, die weet wat zij wil. Dat is Yoeke Nagel. Gisteren kon je al lezen wat zij onder spiritualiteit verstaat en hoe zij spiritualiteit integreert in haar dagelijkse leven. Vandaag deel twee van het artikel over Yoeke, waarin zij onder meer vertelt over de combinatie van spiritualiteit en werk.

Je bent met het hoofdredacteurschap van het tijdschrift Onkruid gestopt om voor jezelf verder te gaan. Was dit een moeilijke keus voor je?
“Ja, het was verschrikkelijk! Zo moeilijk dat de goden me eruit gemept hebben omdat ik vrijwillig niet wilde gaan. Er werd een enorme portie wanbeleid over me heen gestort zodat ik wel moest vertrekken. Gillend en tegenstribbelend. Soms werkt dat zo: het lijkt alsof je iets heel ingewikkelds moet doen, terwijl je eigenlijk allang weer ingepland bent voor de volgende klus in dienst van De Lieve Dames van Hierboven, of de Goden, de Kosmos, of hoe je Het ook wilt noemen. Als echt alles tegen gaat zitten betekent het dat soms. Afnokken. Volgende stap. Trouwens: soms betekent enorme tegenslag ook dat De Lieve Dames van Hierboven willen uittesten of je het wel echt meent, de klus die je je voornam uit te gaan voeren… Goed blijven opletten is dus de boodschap. De aanwijzingen zijn soms verdomd lastig te zien. Maar inmiddels ben ik helemaal gelukkig als zelfstandig aanbieder van teksten, trainingen en magie.”

Je schrijft nog steeds, organiseert workshops en lezingen en staat regelmatig op beurzen. Heb je nog wel tijd over voor jezelf?
“Dat gaat steeds beter, om twee redenen. Het helpt om mijn eigen werk bij elkaar te moeten sprokkelen. In tijden van crisis lukt dat slecht. Dan heb ik dus automatisch meer tijd voor mezelf omdat ik domweg geen klussen heb kunnen binnenhalen. Ik verdenk de Goden ervan op zulke momenten mijn mailboxje stiekem te screenen en alle leuke opdrachten eruit te vissen, haha! De tweede reden is ook een aangename kant van eigen baas zijn: ‘tijd voor mezelf’ valt steeds meer samen met het geven van workshops en lezingen. Ik leer er altijd heel veel van om een groep mensen iets te mogen vertellen. En ik geniet er enorm van om te zien wat een lekker praktisch en direct bruikbaar gereedschap mensen ermee in handen krijgen. Daardoor blijft mijn eigen energiehuishouding ook beter op orde.”

Je combineert als het ware spiritualiteit met ondernemen. Ben je wel eens bang om te veel richting het zakelijke te gaan?
“Het lijkt bijna een spirituele traditie om een verkrampte relatie met geld te hebben. Helaas doe ik daar ook aan mee. Vaak vind ik het zo leuk om ergens een lezing te geven, bijvoorbeeld door de bijzondere samenstelling van de groep belangstellenden, dat ik zomaar vergeet een rekening te sturen. Stom. Want de voordeur naar je eigen wijsheid zit voor iedereen ergens anders. En als ik iemand zo’n voordeur kan wijzen die toegang geeft tot iets waardevols, dan is het juist fijn voor beide partijen als daar gematerialiseerde waardering tegenover staat. Eh… geld, dus. Ideeën zijn tegenwoordig net zo waardevol als tastbare producten. Voor het bedenken van een tv-programma of een computerspelletje krijg je ook geld. Het doorgeven van kennis, ervaring, oefeningen en persoonlijke aandacht mag best betaald worden omdat het een educatieve functie is. Het helpt mensen om het leven gemakkelijker te maken en beter te worden in waar ze al goed in zijn: leven op de manier die bij hen past.
Maar met de gedachte dat klassieke 1-op-1 spirituele begeleiding niet gegeven mag worden in ruil voor geld ben ik het helemaal eens. Inkomsten mogen nooit een reden zijn om een leerling te houden of aan te nemen die je eigenlijk niks te leren hebt. Al ken ik fantastische leraren en leraressen die zo integer zijn dat ik ze gerust zou durven betalen om van ze te mogen leren. Als zij vinden dat het niet opschiet mikken ze me er evengoed wel uit.”

Je nieuwste boek gaat over Damestasjes lezen. Damestasjes lezen… hoe kom je daarbij?
“Het is dus een beetje mijn dingetje om het spirituele, het mysterie, met de voeten in de modder te willen zien. Van grootse, pompeuze richtingaanwijzers naar God word ik wat verlegen. Zo’n kathedraal… tjonge… Daar kan ik mijn eigen wiebele verlangen naar meer niet zo goed in terugvinden. Dat werkt voor mij beter op vertrouwder terrein. De gewone dingen, de dagelijkse klusjes. Het goddelijke manifesteert zich toch voortdurend, overal. En het goddelijke in ons, juist dat waar we ons niet zo van bewust zijn, wordt zichtbaar in de materie waarmee we ons omgeven. In ons damestasje, of een broekzak, dragen we spulletjes met ons mee die ons helpen herinneren aan al die vormen van goddelijkheid die we in ons hebben, waar we naar verlangen, die we verstoppen, verkopen of weggeven. Als al die spullen symbolen zijn voor wat van waarde is, dan is elke menselijke ziel te lezen in wat ze meedraagt in haar damestasje.
Ik heb in mijn boek een combinatie gemaakt van twee talen waar ik vertrouwd mee ben geraakt door mijn jarenlange avonturen met spirituele technieken. Symbooltaal, zoals die ook bij de Tarot of in droomduiding wordt gebruikt, maar nu toegepast op alledaagse voorwerpen. Gecombineerd met Systeemopstellingen zoals Bert Hellinger die bekend maakte in het westen. Dan krijg je een heel bruikbare orakeltechniek. Toegepast op het levensvlak dat we hier nu eenmaal enorm waarderen: materie.”

Werkt dat dan?
“Dat weet je alleen door het uit te proberen. Ook dat is voor mij trouwens een belangrijk onderdeel van spiritualiteit: onderzoeken wat er bij je past en dat dan weer gaan onderzoeken en beleven.”
Tot slot: Wat vind je het moeilijkste aan bewust en spiritueel leven?
“Overgave. Niet controleren maar waarnemen. Niet oordelen maar me verwonderen. Niet bang zijn, maar onbekommerd streven naar het beste. Omdat dat uiteindelijk het lekkerste is.”

Wil je meer weten over Yoeke Nagel? Kijk dan eens op haar website.
Klik hier om ook het eerste deel van het interview met Yoeke Nagel te lezen.

Lees ook:Paaseieren zoeken bij Yoeke
Lees ook:ZIN in je werk
Lees ook:Yoeke Nagel over spiritualiteit in haar dagelijkse leven
Lees ook:Geld op Bodhitv
Lees ook:Interview Yoeke Nagel op Spiritualiteit.blog.nl

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Yoeke Nagel over spiritualiteit en werk

  1. Pingback: Yoeke Nagel over spiritualiteit in haar dagelijkse leven | Spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>