Yoeke Nagel over spiritualiteit in haar dagelijkse leven

Toen ik Yoeke Nagel vroeg of zij bereid was om mee  te werken aan een interview van Spiritualiteit.blog.nl, waarschuwde ze mij. “Je moet wel aangeven wanneer ik moet stoppen”, zei ze. “Dan weet ik hoe ik me moet beperken.” Maar dat is moeilijk, want ik wil alles weten! En ik heb genoten van wat Yoeke allemaal te vertellen heeft. Vandaar een interview met Yoeke Nagel in twee (lange) delen…

Ze was hoofdredacteur van het tijdschrift onkruid en werkt nog steeds als freelance journaliste. Daarnaast organiseert zij trainingen en workshops op journalistiek gebied, maar ook in bijvoorbeeld magie. Want Yoeke is tevens een heks in de reclaiming traditie. Zweverig? Zeker niet! Yoeke Nagel komt over als een nuchtere vrouw met een interesse in van alles wat met spiritualiteit te maken heeft. En het liefst integreert zij die spiritualiteit in haar dagelijkse leven. Door magie te gebruiken in het huishouden, of door te orakelen aan de hand van handtasjes…

Waar komt deze interesse in spiritualiteit vandaan?
“Bij ons thuis heerste een sfeer van oprechte belangstelling en respect voor iedereen. Ik denk dat mijn belangstelling voor spiritualiteit daardoor vrijuit kon opbloeien: omdat er geen verplichte kerkgangen of andere religieuze verplichtingen waren voor me, heeft vrijwel elke vorm van spiritualiteit altijd op z’n minst een toeristische attractiewaarde voor me gehad.”

Wat trok je het meest?
“Gedreven door nieuwsgierigheid ben ik gaan onderzoeken wat er zoal bestaat op het spirituele vlak. Eerst vooral vanuit een cognitieve belangstelling. Hoe bepalend is een cultuur voor je religieuze overtuiging? En omgekeerd? Wat zijn de overeenkomsten tussen al die spirituele stromingen? Waar komt het verlangen vandaan om te geloven dat er een Hogere Macht zou zijn? Het aardige is denk ik dat het spirituele ook altijd een grote belangstelling heeft voor de mens… Zo voelt het tenminste voor mij: op zeker moment ontdekte ik dat het goddelijke helemaal niet iets buiten mezelf, buiten deze wereld is. Het zit gatdakke overal! Het mysterie van sterven en geboren worden, verliefdheid, toeval, een orgasme, intens verdriet, lichamelijke pijn, woordeloos begrip voor elkaar… Door al die dingen te beleven heeft het leven steeds meer diepte, meer dimensies gekregen voor me. En dat heet geloof ik spiritualiteit: beleven wat er is, ook als het niet te zien is met je ogen. Spiritualiteit is denk ik onvermijdelijk en zelfs opdringerig voor mensen die gul en gulzig willen leven. Ik ben er van overtuigd dat ik nog niet de helft heb ontdekt van alle werkelijkheden waar we deel van uitmaken.”

Je bent een heks in de reclaiming traditie. Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?
“Tegen Thijs, een oude vriend die nu dood is, mopperde ik over zweefneuzen die hun verantwoordelijkheid in deze wereld niet dragen maar alleen leuk willen doen met mediteerkussentjes en kruidendrankjes. En daarna mopperde ik over activisten die de wereld het liefste zo plat als een dubbeltje zouden houden omdat elk godsverlangen hun anarchistisch wereldbeeld in de war zou schoppen. Eigenlijk ben ik door mijn gemopper in aanraking gekomen met reclaiming-hekserij. Thijs had namelijk eenboek voor me gekocht: ‘Dreaming the dark – about magic, sex and politics’ van Starhawk. ‘Ik dacht dat die ondertitel wel zo’n beetje jouw belangstellingsgebieden samenvat’,  zei hij. Starhawk beschreef in het boek onder andere hoe ze met een groep magisch activisten heksenrituelen uitvoerden bij een militair oefenterrein in Nevada. ‘Reclaiming’, ofwel ‘terug-eisen’ noemden ze hun activiteiten. Ik was direct om. Geweldig!
 Als, toen nog, eindredactrice van het tijdschrift Onkruid kreeg ik de kans Starhawk een paar jaar later naar Nederland te halen voor een uitgebreide workshop. Daar is uiteindelijk de Nederlandse Reclaiming uit voortgekomen.”

Als heks maak je gebruik van magie. In rituelen, maar als het even kan ook in het dagelijks leven.
“Ja, dat klopt. Typisch voor de Reclaiming-traditie is de combinatie van magie, maatschappelijke activiteit en zelfonderzoek. Daar zijn prachtige technieken voor ontwikkeld die ik bijvoorbeeld beschikbaar heb gemaakt in mijn boek ‘De magie van het huishouden’, maar ook onderwijs in cursussen, workshops en op heksenkamp.”

Hier kun je het tweede deel van het interview met Yoeke Nagel lezen op Spiritualiteit.blog.nl.
Wil je meer weten over Yoeke Nagel? Kijk dan eens op haar website.

Lees ook:Paaseieren zoeken bij Yoeke
Lees ook:De magie van het huishouden
Lees ook:ZIN in je werk
Lees ook:De Magie van het Huishouden
Lees ook:Een nieuw orakel: het damestasje

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Yoeke Nagel over spiritualiteit in haar dagelijkse leven

 1. Pingback: Yoeke Nagel over spiritualiteit en werk | Spiritualiteit

 2. q

  ‘Dreaming the dark – about magic, sex and politics’, ooit gekocht in de koopjesbak van ABC, daarmee begon voor mij de affiniteit met Reclaiming.
  Je komt dit niet zovaak tegen, de koppeling tussen politieke actie en spiritualiteit.

    /   Reply  / 
 3. Annelies Hannink

  Kan men wel een ware spiritualiteit beleven via een religie?

  Ik denk dat een godsdienst een spirituele weg kan tonen en zelfs ophelderen. Al is het duidelijk dat vele georganiseerde religies het contact met hun diepe spirituele bron verloren hebben en eerder hiërarchische systemen zijn die als doel hebben macht en controle te verwerven. Ik spreek natuurlijk niet over spirituele ervaringen die hun leden met de goddelijke bron kunnen hebben. Zij weten dat een ware spiritualiteit alleen op persoonlijk beleefde ervaringen gebaseerd kan worden en dat er geen bijzondere plaatsen of bemiddelaars nodig zijn om in contact te komen met de goddelijke bron. – Alex Mero

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>