Godin: Frigga

Frigga, of Frigg, is de Scandinavische Godin van vruchtbaarheid, liefde en de hemel. In de Noordse mythologie werd Frigg Edda's of Frigga (Gesta Danorum) de 'Eerste onder de godinnen' genoemd. Ze is de echtgenote van de oppergod Odin en is de enige die naast Odin op de hoogverheven troon Hlidskjalf mag zitten vanwaaruit men een volledig zicht op het universum heeft.

In Scandinavie wordt Frigga beschouwd als de belangrijkste Moedergodin. In de Noordse mythologie wordt ze meestal afgebeeld als echtgenote en moeder.
De kinderen van Frigg zijn Baldr, Hodr (en in een Engelse bron ook Wecta). Haar stiefkinderen zijn Hermóðr, Heimdall, Tyr, Vidar, Váli, en Skjoldr. Thor is ofwel een broer of een stiefzoon van haar. Haar trouwe gezellin is Eir, dokter van de Asen en godin van de genezing.

Frigga heeft haar eigen paleis in Asgard (waar de Scandinavische Goden leven), met de naam Fensalir, wat 'paleis van het water' betekent.
De Godin wordt over het algemeen afgebeeld met een sleutelbos aan haar gordel en ze draagt vaak lage gewaden.

Over het feit dat Frigga dezelfde Godin is als Freya, bestaan verschillende theorieen.

Lees ook:God: Baldr
Lees ook:Godin: Bastet
Lees ook:Godin: Hathor
Lees ook:Godin: Hera
Lees ook:God: Aegir

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>