Godin: Hathor

In de Egyptische mythologie komt er een Godin voor die de naam Hathor draagt. Haar oorspronkelijke naam zou Heb-Horoe zijn. De betekenis van naam van deze Godin is 'Huis van Hor' of 'Huis van Horus'. Hathor is een Moedergodin en wordt ook wel 'moeder van de moeders' en 'moeder van de goden' genoemd.

Hathor is in de gehele geschiedenis van Egypte populair geweest. Zij was ook de voedster van de jonge god Horus in de mythe van de geboorte van Horus. Als vrouw van Horus is Hathor ook beschermster van de farao. Hathor was dochter van de Zonnegod Ra en met vele andere Goden verbonden.

Hathor is een Godin van de liefde, van vreugde en dans, wat ervoor zorgde dat zij vooral door vrouwen werd vereerd. Maar ze kon opok een Godin van de onderwereld zijn. Zo opende zij de westelijke hemel voor de ondergaande zon, en ze liet de zielen van de overledenen binnen in de onderwereld.

In haar oudste vorm (in 2700 voor Christus) werd Hathor afgebeeld in de vorm van een koe (vaak met een zon tussen de horens) en later ook wel met een leeuwenkop. In sommige gevallen had de beeltenis van deze Godin twee gezichten, een dat vooruit keek en een dat terugkeek.
Later kreeg de Godin Hathor steeds meer attributen van de Godin Isis en werden zij als een en dezelfde gezien. Isis zal later ook worden behandeld op Spiritualiteit.blog.nl.
Volgens anderen werd Hathor op den duur gelijkgesteld met de Egyptische hemelgodin Noet, die ook vaak werd afgebeeld met een koeienkop.

Lees ook:Godin: Bastet
Lees ook:Godin: Frigga
Lees ook:Rihanna heeft spirituele tatoeages
Lees ook:Wat zijn Chtonische godheden?
Lees ook:Godin: Venus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Godin: Hathor

 1. annemarie bouwman

  hallo,
  ik zoek mensen die veel weten over de egyptische goden.

  kan iemand mij helpen?

  mvg
  035-6719058

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>