Godin: Hera

Hera is een godin uit de Griekse mythologie. Zij was een dochter van Kronos en Rhea, en was zowel de zuster als de echtgenote van de oppergod Zeus, en de koningin der goden. Ze schonk haar echtgenoot vier kinderen: de goden Ares en Hephaistos, en de godinnen Eileithyia en Hèbè. De koe, de kraai en de pauw waren aan Hera gewijd, en met name ook de granaatappel als symbool van het leven. De Romeinen stelden Hera gelijk aan Juno.

Hera personificeerde de lucht, de atmosfeer, die de vruchtbaarheid op de aarde doet nederdalen, maar tevens het veranderlijkste van alle elementen is. De betrekking tussen Zeus en Hera stamde reeds uit een vroeger tijdperk, voordat Zeus de heerschappij over hemel en aarde had verworven. Hera was de godin der vrouwen de beschermgodin van het huwelijk.

Volgens de legenden ontstonden de sterren uit druppels melk van Hera. De melkweg is een naam die is ontleend aan de griekse mythen, nl. toen Zeus zijn zoon Herakles onsterfelijk wilde maken, liet hij hem tijdens de slaap van Hera haar melk drinken. Toen werd Hera wakker en spoot er nog steeds melk uit een van haar borsten. Die melk werd later de melkweg. Volgens de oude Egyptenaren was het een hemelse koe wiens melk de sterren heeft doen ontstaan.

Hera was de eerwaardigste onder alle godinnen op de Olympus, zij zetelt daar op een gouden troon. Ook haar uiterlijk wekt de diepste eerbied.

In de mythologie is zij reeds de hooghartige, naijverige gemalin van Zeus en in tegenstelling tot de vele verbintenissen met lokale godheden en stervelingen die de mythen Zeus toedichtten, was haar vereniging met de oppergod een hiëros gamos ("heilig huwelijk"), dat in Athene, Samos en Knossos feestelijk werd gevierd. Hera's functie als beschermheilige van het huwelijk vindt uitdrukking in de mythen waarin zij vol jaloezie Zeus’ minnaressen en hun kinderen achtervolgt. Diverse hemelverschijnselen, die een strijd tussen de hemel en de lucht leken te beduiden, werden door de Grieken geacht de echtelijke strijd tussen Zeus en Hera te zijn.

Beroemd was vooral haar heiligdom in Argos en de daar gevierde feesten, Heraea, die met openbare spelen gepaard gingen. Van hieruit verbreidde zich de dienst van de godin over de Peloponnesos, met tempels onder andere in Olympia, Korinte, Tiryns en Perachora. Onder de eilanden waren Delos en vooral Samos centra van de Heracultus, en in het westen Paestum (Zuid-Italië), waar de godin als beschermster van de kraamvrouw gelijkgesteld werd met de geboortegodin Eileithyia, die in de mythe ook wel haar dochter is.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Godin: Astarte
Lees ook:Godin: Athena
Lees ook:Volg het Pad van de Godin
Lees ook:Het Pad van de Godin
Lees ook:Godin: Bastet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>