Godin: Venus

We kennen haar allemaal: Venus, de Godin van de liefde. Oorspronkelijk was venus een Ouditalische vegetatiegodin, beschermster van tuinen en wijngaarden. Later werd zij vereenzelvigd met de Griekse Godin Aphrodite. De Venus verering begon in Ardea en Lavinium, in Latium. Op 18 augustus 293 v. Chr. werd de oudste Venustempel gebouwd. Op 18 augustus werden destijds de Vinalia Rustica gevierd. Op 1 april werden de Veneralia gevierd ter ere van Venus Verticordia, de beschermvrouwe tegen de zonde.

Vanaf 217 voor christus werd Venus geïdentificeerd met Aphrodite toen haar cultus uit de Grieks-Siciliaanse stad Eryx naar Rome werd gebracht. Op 23 april 215 voor christus werd een tempel op het Capitool in Rome gebouwd, gewijd aan Venus Erycina om de Romeinse nederlaag bij het meer van Trasum te herdenken.

Venus werd ook geassocieerd met een andere Romeinse godin, namelijk Cloacina, de Godin van de cloaca maxima, de hoofdriolering die liep vanaf het Forum Romanum en in de de Tiber uitmondde. In die associatie werd zij Venus Cloacina genoemd en een tempel voor haar bevond zich op het Forum.

De cultus van Venus werd vooral bevorderd door de politieke leiders: Gaius Iulius Caesar en Augustus lieten hun geslacht, de gens Julia, teruggaan op de mythische Aeneas, de zoon van Venus en Anchises. In deze vorm werd zij geëerd als Venus Genetrix aan wie Gaius Iulius Caesar een tempel wijdde.

Andere titels van Venus komen eveneens voor zoals Venus Felix (gelukkige Venus), Venus Victrix (victorieuze Venus), en in de 3de eeuw Venus Caelestis (hemelse Venus) enz. Venus behoorde, samen met Roma, tot de belangrijkste "beschermheiligen" van de stad Rome en de grootste tempel, de Tempel van Venus en Roma), werd aan deze twee godinnen gewijd.

Zij werd in de Romeinse cultuur vaak afgebeeld als een vrouw met rond voorwerp in haar hand bv. een appel of een spiegel, maar soms met Cupido of Victoria op haar hand, soms met een roer of een dolfijn. De verering van Venus gaat door tot minstens het begin van de 4e eeuw.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Godin: Astarte
Lees ook:Godin: Bastet
Lees ook:Archeologen ontdekken eeuwenoude kerk in Tiberias
Lees ook:Godin: Hathor
Lees ook:Het Etruskisch labyrint en de Godin

1 Reacties // Reageer

One thought on “Godin: Venus

  1. venus

    yo ik ben de god van de liefde niet die vrouw maaaaar ik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>