Dode-Zeerollen straks op het internet

De Dode-Zeerollen met Bijbelfragmenten, een van de belangrijkste verzameling informatiebronnen over het jodendom en het vroege christendom, worden de komende vijf jaar integraal gedigitaliseerd en op het internet gepubliceerd. Dit meldde de religieuze internetsite RKNieuws.net afgelopen zaterdag.

De Dode-Zeerollen op het internet publiceren gaat een hele klus worden. De operatie houdt het inscannen in van niet minder dan 15.000 tekstfragmenten, waarvan enkele nauwelijks groter dan een perkamentsnipper.

Volgens projectleider Simon Tanner van het King's College in Londen, aangehaald in de krant Financial Times, wordt het karwei extra bemoeilijkt door het feit dat op sommige fragmenten amper nog verschil merkbaar is tussen drager (perkament) en tekst (handgeschreven). Bijgevolg wordt een digitale camera ingezet waarvan het contrast twintig keer zo groot is als dat van een reguliere camera. Tanner werkte al mee aan meer dan 450 digitaliseringprojecten, maar hij laat weten dat er slechts weinig zo'n uitdaging vormden als het online zetten van de Dode-Zeerollen.

De volledige inhoud van de rollen van de Dode Zee is sinds 2001 integraal in boekvorm beschikbaar. Vanaf 2012 moeten ze ook allemaal voor onderzoek via internet te raadplegen zijn.

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Lees ook:Spiritualiteit en fotografie in één workshop
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van januari 2008
Lees ook:SORAG-Akademie viert 20-jarig jubileum
Lees ook:Artsen moeten meer alternatieve geneeswijzen inzetten?
Lees ook:Meditatie al na 5 dagen effect

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dode-Zeerollen straks op het internet

  1. F.Floor (61)

    Het gaat hier om een RK-nieuwsbericht en uitsluitend bestemd voor RK-gelovigen die niet snappen kunnen waarom er 60 jaar na vinddatum nog geen steeds geen door het Vaticaan goedgekeurde teksten afkomen?
    Dit, omdat die RK-hoogleraar in dat Rockefellerinstituut over de wel behulpzame joden een oordeel had: “…een vuil ras” waarop hij veroverd Oost-Jerusalem eruit werd gezet. De ziedende Israelische legerleiding die in 1967 van het Rockefellerinstituut in Oost-Jerusalem prompt de deuren met dynamiet eruitbliezen starten toen zelf maar onderzoek naar die rollen op.
    Maar dat rollenonderzoek van de Israelische legerleiding kreeg een vreemde wending toen uitkwam WAAROM de RK-kerk de grotten 4-8 in die 20 jaar nog steeds niet hadden vertaald: deze snippers was simpelweg einde kerk.
    De eindconclusie van de Israelische LEGER (!) -leiding over alle christelijke godsdienst liegt er niet om: TOTALE OPLICHTING en daar kon het Vaticaan het in 1989 mee doen. Bovendien staat niet in dat Roomsche artikel dat al die snippers zijn overgedragen en bewaard in onze eigen Leidse Rijksuniversiteit en vandaar de reeds verschenen Nederlandse vertalingen van toch wel behoorlijk explosief materiaal. En ook het Kingstoncollege in Londen is helemaal geen universiteit maar een RK-priesterseminarie.
    Kortom: dat Londense RK-persbericht is bedoeld voor degenen die de paus als hun heilige vader hebben aangenomen maar dat is lang niet iedereen. Bovendien komt er van hun beslist nooit een Engelse taalversie uit en DAT is nou hetgene wat er staat. Goed lezen dan snap je het want zowel RK als Refo zijn compleet eigen maatschappijtjes, eigen schooltjes, eigen universiteitjes en eigen dagbladjes. En ze lezen geen Frontier.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>