Artsen moeten meer alternatieve geneeswijzen inzetten?

Onderzoeksbureau ZonMw gaat onderzoeken of alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, muziektherapie en voedingssupplementen reguliere behandelingen kunnen aanvullen of versterken. Het idee? Zolang niet bewezen dat is het niet werkt, moeten de artsen ervoor open staan.

Een aantal zorgprofessionals houdt zich de komende 1,5 jaar bezig met de vraag of en welke alternatieven echt een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid. Patiëntenfederatie NPCF ondersteunt de onderzoekers hierbij.

Commotie
Dit nieuws heeft veel commotie veroorzaakt. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. ‘Onbegrijpelijk dat onderzoeksorganisatie ZonMw pleit voor het toepassen van alternatieve geneeswijzen in de reguliere geneeskunde. Zij stellen daarbij de voorwaarde: alleen als het bewezen effectief is. Dat is nou precies het punt! Het werkt niet. Als het werkt, zou het vallen onder de reguliere zorg’, zegt bijvoorbeeld medisch journalist Aliëtte Jonkers in de Volkskrant.

Hans Jeekel
‘Nederlandse artsen moeten behandelingen als chiropractie, meditatie, acupunctuur en voedingssupplementen een kans geven en integreren in de reguliere zorg. Let op: dat geldt alleen voor complementaire zorg waarvan bewezen is dat het werkt. Je ziet dat er steeds meer studies komen waaruit blijkt dat sommige vormen van alternatieve zorg wel degelijk zinvol kunnen zijn’, vindt daarentegen Hans Jeekel, emiritus hoogleraar ErasmusMC, ook in de Volkskrant.

[Copyright foto: MorgueFile]

Kwakzalverij
‘De geneeskunde is gebaseerd op een wetenschappelijke basis en op een samenhangend systeem van de bouw van het menselijk lichaam, het ontstaan van ziektes en de toepassing van geneesmiddelen. Als het allemaal in dit model past, en goed bewezen is, dan is het reguliere geneeskunde. De rest is onbewezen en dient hooguit te worden toegepast in een experimentele situatie maar niet als werkzaam te mogen worden aangeboden’, reageerde Cees Renckens op radio 1 in Stand.nl. Hij is gynaecoloog en oud-voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Veel mensen die echter reageerden op de stelling op Stand.nl (‘Artsen moeten alternatieve geneeswijzen serieuzer nemen’) vonden wel dat ze veel baat hebben bij sommige alternatieve behandelingen. Wat vinden jullie? Is het idee van ZonMw slim of niet? Reageer hieronder!

Bronnen: Volkskrant en Radio 1.

Lees ook:Semi-alternatieve huisarts goedkoper en effectiever
Lees ook:Holopathie vermindert klachten
Lees ook:Toch vervolging van behandelaars Sylvia Millecam?
Lees ook:1 november gaat de praktijk van Blog-redactie van start!
Lees ook:Vandaag gaat de praktijk van Blog-redactie van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>