Tijd voor een reinigingskuur

Het is weer lente! Tijd om de koude winter achter ons te laten en de warme zomer tegemoet te gaan. Bovendien is het nu een goede tijd om ongezonde gewoontes achter je te laten en verder te gaan met een schoon lichaam en een heldere geest. Dit kan door middel van een reinigingskuur.

Een reinigingskuur, ook wel ontslakking genoemd, is een periode (varierend van een aantal dagen tot een aantal weken) waarin wordt gevast, om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Bovendien dient ondergaat men in zo’n periode een spirituele reiniging.

Over het algemeen wordt een reinigingskuur in de lente gedaan, omdat dit de tijd is van ‘de grote schoonmaak’, maar in principe kan het op elk moment van het jaar. In de winter is het echter moeilijker, aangezien men dan meer gebruik maakt van reservevetten en het daardoor sneller koud en meer last van hongergevoelens krijgt.

Het spijsverteringsstelsel wordt tijdens een reinigingskuur stil gelegd en in de eerste dagen worden door middel van bijvoorbeeld bitterzout, klisma’s en/of lijnzaadolie de darmen zo goed mogelijk schoongemaakt. Giftige stoffen die nog in het lichaam zitten worden in deze periode helemaal afgevoerd.

Lichamelijk helpt een reinigingskuur tegen allerlei kwaaltjes, zoals migraine, menstruatiepijn, allergieen en allerlei huidproblemen. Bovendien wordt de weerstand van het lichaam verhoogt en wordt de geest verhelderd, waardoor men de dagelijkse stress en spanningen weer beter aankan.

Voorbeelden van reinigingskuren zijn: de citroensapkuur met ahornsiroop, een rijstkuur, een soep kuur en het bekende sapvasten.

Weer meer wil weten over reinigingskuren kan een kijkje nemen op de volgende websites:

Centrum Natuurlijk Genezen: www.centrumnatuurlijkgenezen.nl

Colon Clean: darmreiniging.dotnetwebsite.com

Kuuroord De Schouw: www.kuuroorddeschouw.nl

Kuurinstituut Nolderwoud: www.beautynolderwoud.nl

(Bron Illustratie: darmreiniging.dotnetwebsite.com)

Lees ook:Imbolc: de belofte van een nieuwe lente
Lees ook:Last van een winterdip?
Lees ook:Ontstressen in drie dagen
Lees ook:De Jachtmaan: een tijd van transformatie
Lees ook:Vasten in Groningen

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Tijd voor een reinigingskuur

  1. Karla

    Ja, ik heb ook wel eens een sapkuur gedaan en je wordt echt fitter van! En bovendien val je er ook nog eens een paar kilootjes van af, ook niet vervelend:)

      /   Reply  / 
  2. Layla

    Hai Karla,
    Je wordt inderdaad heel fit van een reinigingskuur op z’n tijd, ik probeer het minimaal 1 keer per jaar te doen. Maar voor het afvallen zou ik het niet doen, want je valt zo snel af in een paar dagen, dat het er ook heel snel weer aan zit…

      /   Reply  / 
  3. Magoe

    iehh is dat wat Patty deed, dat ontslakken :P Groetjes Magali (jongerenblog)

      /   Reply  / 
  4. Layla

    Ja, maar zij deed het wel op een erg aparte manier hoor!:)

      /   Reply  / 
  5. Ana

    Ik doe zelf jaarlijks een kuur op basis van kruidenthee. Deze kuur reinigt en versterkt tegelijkertijd de orgaanfuncties zodat de stofwisseling verbetert.

      /   Reply  / 
  6. Layla

    Interessant Ana, en wat voor soort kruidenthee drinke je dan?
    Groetjes,
    Layla (redactie).

      /   Reply  / 
  7. M. Pijnenborg

    Beste,
    Kunt u een links toevoegen naar mijn website bij ‘meer weten over reinigingskuren kijk dan op volgende website’. Omschrijving: Praktijk Karoena – vier seizoenen reinigingskuur, website: http://www.praktijkkaroena.nl. Dank u.

    Vriendelijke groet,
    Marianne Pijnenborg

      /   Reply  / 
  8. Layla

    Beste mevrouw Pijnenborg, Bovenstaande tekst is een artikeltje uit maart 2006 en zal daarom niet meer worden aangepast. Maar op deze manier heb je toch een link geplaatst onder het artikeltje!
    Vriendelijke groetjes,
    Layla Pansier

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>