Imbolc: de belofte van een nieuwe lente

Het jaarwiel dat wordt gevierd door de (Moderne) Heks bevat acht jaarfeesten. Spiritualiteit besteedt aandacht aan elk van deze jaarfeesten, door een uitleg te geven waar dit feest, ook wel sabbat genoemd, om draait. Rond 2 februari vieren we Imbolc. Met Imbolc is de winter nog niet voorbij en het voorjaar is nog niet begonnen, maar het is wel tijd om langzaam afscheid te nemen van het ene seizoen en het volgende alvast te gaan verwelkomen.

Nieuw licht, nieuwe energie
Het licht neemt alsmaar toe, de donkere tijden zijn voorbij. De natuur laat zien dat zij weer tot leven komt: de eerste bloemen komen naar boven, de eerste blaadjes en knoppen zijn te zien aan de bomen en de eerste lammetjes worden geboren. Ook aan onszelf merken we dat er nieuwe energie vrijkomt. Hoewel het nog koud is, is er soms zo’n heerlijke zonnige dag, die ervoor zorgt dat we naar buiten willen en dingen willen ondernemen. We zoeken bijvoorbeeld het bos of het strand op, waardoor we onszelf nog meer opladen met de energie van deze tijd.

Belofte van een nieuwe lente
Op 2 februari vieren heksen de belofte van een nieuwe lente. Imbolc spreek je uit als Immolk en wordt ook wel het lichtfeest, Lichtmis of Oimelc (spreekt uit: immelk) genoemd. Het is een van de vier grotere jaarfeesten (samen met Samhain, Beltane en Lughnasadh) en is van oudsher gerelateerd aan de Keltische vuur- en vruchtbaarheidsgodin Brighid, die onder vele andere soortgelijke namen bekend is, zoals Brigitta, Brid, Bride, Bridgit en Brigida.

Reiniging en vruchtbaarheid
Deze sabbat is een zuiveringsfeest, waarbij reiniging, vruchtbaarheid en nieuw leven de centrale thema’s zijn. Velen maken van de gelegenheid om een grote schoonmaak te houden door het huis, maar bijvoorbeeld ook voor het lichaam (bijvoorbeeld door middel van een reinigingskuur) en de geest.

Bovenstaande tekst is een onderdeel van de schriftelijke basiscursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon.

Kende jij het heksenjaarfeest Imbolc al?

Lees ook:Imbolc vieren met Triskal
Lees ook:In de ban van de lente? Vier het!
Lees ook:Ostara, de lente equinox
Lees ook:Open Imbolc-viering van ‘Children of the Circle’
Lees ook:Magische Maanviering van De Quest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>