Lughnasadh/ Lammas: het eerste oogstfeest

Het jaarwiel dat wordt gevierd door de (Moderne) Heks bevat acht jaarfeesten. Spiritualiteit besteedt aandacht aan elk van deze jaarfeesten, door een uitleg te geven waar dit feest, ook wel sabbat genoemd, om draait. Rond 1 augustus vieren heksen Lughnassadh, ook wel Lammas genoemd.

De naam Lughnasadh komt van de Keltische zonnegod Lugh en betekent ‘de viering van Lugh’. De naam Lugh betekent ‘de schijnende’ of ‘de schitterende’. Lughasadh wordt ook wel geschreven als Lughnasa of Lugnasad en je spreekt het uit als ‘Loenassa’. In Ierland wordt de maand augustus in het Gaelic nog steeds Lúnasa genoemd en in Schotland Lùnasdal.
Lammas is afgeleid van het Angelsaksische woord Hlafmas, wat broodfeest betekent. Het festival kan daarom worden gezien als het dankfeest voor het brood: de vrucht van de oogst.

Lughnasadh/ Lammas is van oudsher een oogstfeest, dat wordt geassocieerd met de vruchtbaarheid van Moeder Aarde en de overvloed van de natuur. Het geeft het begin van de oogsttijd aan en daarmee grote vreugde. Het graan, dat nu geoogst kan worden, wordt verpersoonlijkt door de graankoning die men met Lughnasadh vereert. Niet alleen de Kelten, maar ook alle andere Indo-Europese stammen vierden vroeger in deze periode de eerste oogsten, door middel van een feest. Over het algemeen stond hierbij de graanoogst centraal, maar om welke oogst het ging, hing vooral af van welk gewas het belangrijkste middel van bestaan was in de streek. Dit kon bijvoorbeeld ook de hop- of aardappeloogst zijn.
Vroeger kwam men na de eerste oogst met het hele dorp bij elkaar om feest te vieren. Van het graan werd het symbolische eerste brood gebakken, vaak in de vorm van de graankoning of van de zon.

Het oogst-thema van Lughnasadh hoeft niet per sé letterlijk, maar kan ook symbolisch worden gezien. Veel moderne heidenen gebruiken deze periode om te kijken wat zij bereikt hebben, wat zij mogen oogsten van de zaden die zij met de lente hebben gezaaid.

Bovenstaande tekst is een onderdeel van de schriftelijke basiscursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon.

Kende jij het heksenjaarfeest Lughnasadh al?

Lees ook:Het is Lughnasadh
Lees ook:Lammas vieren met Sharada’s Circle
Lees ook:Lammas vieren met Triskal
Lees ook:Imbolc: de belofte van een nieuwe lente
Lees ook:Ostara, de lente equinox

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lughnasadh/ Lammas: het eerste oogstfeest

  1. Joost

    Happy Lammas! :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>