Het is Lughnasadh

De periode is aangebroken waarin heksen en andere moderne heidenen het jaarfeest Lammas of Lughnasadh vieren. De zomer loopt hiermee ten einde en de herfst is in zicht. Het korter worden van de dagen is nu steeds duidelijker te merken.
Het is van oudsher een oogstfeest, dat wordt geassocieerd met de vruchtbaarheid van Moeder Aarde en de overvloed van de natuur. Het geeft het begin van de oogsttijd aan en daarmee grote vreugde.

Het woord Lammas is afgeleid van het Angelsaksische woord Hlafmas, wat broodfeest betekent. Het festival kan daarom worden gezien als het dankfeest voor het brood: de vrucht van de oogst.

Een andere naam voor Lammas is Lughnasadh. Deze naam komt van de Keltische zonnegod Lugh en betekent ‘de viering van Lugh’. De naam Lugh betekent ‘de schijnende’ of ‘de schitterende’. Lughasadh wordt ook wel geschreven als Lughnasa of Lugnasad en je spreekt het uit als ‘Loenassa’. In Ierland wordt de maand augustus in het Gaelic nog steeds Lúnasa genoemd en in Schotland Lùnasdal.

Traditioneel wordt het feest vanaf de zonsondergang op 31 juli gevierd, maar er zijn er ook die deze sabbat vieren op de astrologische datum: als de zon op vijftien graden na leeuw staat. Daarnaast zijn er ook heksen die 2 augustus als vaste datum aanhouden.

Lammas is een oogstfeest. Het graan, dat nu geoogst kan worden, wordt verpersoonlijkt door de graankoning die men met Lughnasadh vereert. Niet alleen de Kelten, maar ook alle andere Indo-Europese stammen vierden vroeger in deze periode de eerste oogsten, door middel van een feest. Over het algemeen stond hierbij de graanoogst centraal, maar om welke oogst het ging, hing vooral af van welk gewas het belangrijkste middel van bestaan was in de streek.
Het oogst-thema van Lughnasadh hoeft echter niet per sé letterlijk, maar kan ook symbolisch worden gezien. Veel moderne heidenen gebruiken deze periode om te kijken wat zij bereikt hebben, wat zij mogen oogsten van de zaden die zij met de lente hebben gezaaid.
Dit thema komt dan ook vaak terug in de rituelen die heksen en andere heidenen in deze periode uitvoeren.

Lees ook:Lughnasadh/ Lammas: het eerste oogstfeest
Lees ook:Lammas vieren met Sharada’s Circle
Lees ook:Lammas vieren met Triskal
Lees ook:God: Ahura Mazda
Lees ook:De bloedmaan vieren bij Triskal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>