Tentoonstelling: het geheim van de Kelten

Van 21 mei tot en met 19 november 2006 is er in het Limburgs museum een tentoonstelling over de kelten te bezoeken. De expositie, genaamd ‘Het geheim van de kelten’ is de eerste grote over de leefwereld van de Kelten in de prehistorie en de echo van hun cultuur tot op de dag van vandaag. Ook de religie en spiritualiteit van de Kelten komen hierbij aan bod.

Ook nu nog heeft men een zeer grote belangstelling voor het Keltische erfgoed. Het Limburgs museum te Venlo heeft topstukken uit Nederland, Belgie en het Duitse Rijnland samen gebracht om te laten zien wie de Europese Kelten waren en hoe en waar zij leefden. Bovendien wordt er ingegaan op de huidige belangstelling voor de Kelten, voor zowel de cultuur en de historie als de mystiek en spiritualiteit.
Hierdoor wordt onder andere de aandacht getrokken van de hedendaagse Wicca’s en Druiden die, net als de Kelten, de natuur als heilig beschouwen. “Diverse Keltische gebruiken en rituelen, zoals het bouwen van steencirkels, het vieren van jaarfeesten en het aanbidden van de natuur in haar vele verschijningen, beleefden in de achttiende eeuw een opleving die nu nog voortduurt,” laat het Limburgs Museum weten.

(Bron: Limburgs Museum)
(Bron illustratie: About Stonehenge)

Lees ook:Rituelen bij mijlpalen in het leven – Roelien de Lange
Lees ook:Boeddhisme Festival in Leiden
Lees ook:Top 3 Spirituele festivals
Lees ook:Bijbels Openluchtmuseum krijgt nieuwe naam
Lees ook:Samhain/ Halloween: een nieuw jaar voor de Moderne Heks

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Tentoonstelling: het geheim van de Kelten

  1. Karel

    En mag ik vragen wat een foto van Stonehenge doet bij een verhaal over de Kelten?
    (Dit is ongeveer even fout als een foto van een piramide bij een verhaal over de Romeinen.)

      /   Reply  / 
  2. Karel

    Dat de druïden iets met de bouw van Stonehenge vandoen zouden hebben is een 18de of 19de eeuws verzinsel van romantische vago’s.

      /   Reply  / 
  3. Arie

    De zgn. reguliere wetenschap doet altijd vreselijk moeilijk als er over Stonehenge gesproken wordt. Telkens wordt de onderhand retorische vraag gesteld; ‘wie zouden toch de makers geweest zijn van dit bouwwerk?’. Inderdaad, het is een voor-Keltisch bouwwerk, maar zelfs iemand met weinig fantasie kan aanvoeren dat deze mensen wel degelijk
    de voorouders geweest zouden kunnen zijn van de Keltische stammen, die later dit gebied bevolkten. Dus een link tussen de Kelten en Stonehenge is weliswaar vergezocht , maar niet zo bizar als weleens wordt gesuggereerd.
    asl somige wetenschappers mensen willen doen geloven.

      /   Reply  / 
  4. Karel

    De vraag naar de bouwers van Stonehenge is allesbehalve retorisch. Ik weet niet wat je precies bedoelt met ‘reguliere’ wetenschap, maar ik neem aan dat je het hebt over archeologen en paleontologen en aanverwante expertisegebieden. Die doen niet “vreselijk moeilijk” over Stonehenge, die doen er gewoon onderzoek naar.
    Aanvoeren kun je verder van alles en nog wat – in de wetenschap staat de hypothesevorming uiteraard volledig vrij – maar zonder toetsing blijven het praatjes voor de vaak.

    Feit is dat, zelfs als Stonehenge gebouwd zou zijn door voorouders van de Kelten, het nog steeds geen Keltisch bouwwerk is. (Veel Nederlanders hebben Romeinse voorouders, maar er zijn niet veel mensen die zouden willen claimen dat Rome een Nederlandese stad is.)

    Erg geloofwaardig is die hypothese overigens niet. De Kelten stammen uit Midden-Europa en er is geen enkele aanwijzing dat zij de nakomelingen waren van volkeren die dik 1.000 of 2.000 jaar eerder in Engeland woonden.

    Misschien moet je je toch eens in het onderwerp verdiepen, Arie. Er is vast meer over bekend dan je zou denken. En een gedegen, goed gefundeerd artikel lezen over zo’n boeiend onderwerp is toch veel leuker dan dat ongeïnformeerde gespeculeer in de ruimte, of niet?
    (Dit lijkt me een leuke site, bijvoorbeeld: http://www.aboutstonehenge.info/index.php?pg=who-built-stonehenge)

      /   Reply  / 
  5. Arie

    De website kende ik al, maar toch bedankt voor de tip.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>