Spirituele wandelingen in Nederland

Het AD Magazine van afgelopen weekend wijdde een viertal pagina’s aan ‘spirituele wandelplekken’ in Nederland. "Heiligdommen, cultusplaatsen of grafheuvels, die een krachtige oeroude energie heten uit te stralen." Op zoek naar mooie plekjes in de natuur, oude ruines én een kruispunt.

In het artikel, geschreven door Pam van der Veen, werden vier ‘spirituele plekken’ in Nederland genoemd. De eerste bevindt zich in het veluwse Speulder- en Spielderbos. Niet echt een naam die spiritualiteit uitstraalt, maar ooit stond hier een machtig klooster, wordt er in het AD Magazine verteld. "De bewoners waren verre van vroom: in plaats van te bidden en goede werken te verrichten, gaven zij zich over aan weelde en vleselijke lusten," begint het eerste stukje tekst. De daden van de kloosterbewoners zouden zijn afgestraft door de bliksem en in een donderslag zou de aarde het klooster hebben opgezwolgen. Wat overbleef was een gat, wat men het Solse gat noemt. De legende gaat nog veel verder, maar volgens Pam van der Veen rekent het informatiebord bij de plek hier al snel mee af, door te melden dat het Solse gat is ontstaan door het afgraven van leem of mogelijk in de ijstijd, doordat het smelten van het ijs een diep gat met water achterliet.
Waar men ook in gelooft, volgens de schrijfster is het Speulder- en Spielderbos zeker een bezoekje waard.

Een tweede ‘spirituele plek’ in Nederland is volgens het artikel De Koortsboom, te vinden in Overasselt. Ook hier zit een hele legende aan vast. In het kort: deze boom zou de ziekte van mensen kunnen overnemen door stukjes kleding van de zieke aan de heilige boom te binden.

Ook de Grebbeberg in Rhenen wordt genoemd. Deze berg staat bekend om het oorlogsmonument, maar wanneer men het pad erachter de berg op volgt komt men bij de Heimenberg, een ringwalburcht waarvan niemand precies weet wat de leeftijd is of welke functie het had. De Heimenberg wordt ook wel een henge genoemd, vergelijkbaar met spirituele plekken in Engeland (denk aan Stonehenge) en trekt veel wichelroedelopers en pendelaars.

Als laatste wordt in het artikel geen plek in de natuur genoemd, maar een kruispunt! Het gaat om de kruising Lodijk/Zonseweg bij Eembrugge.
Henk Ganzeboom, de auteur van het boek Spirituele plekken in Nederland ging op zoek naar het spirituele centrum van Nederland en vond het op deze plaats. Volgens de auteur is het een plek "waar alles doorheen stroomt: ‘alle gedachten, gevoelens, lief en leed, zorgen en geluk, het diepste en het hoogste, ja, alles wat we samen beleven’."

(Bron: AD Magazine)
(Bron illustratie:
Projectbank Cultuurhistorie)

Lees ook:“Wielrennen is een katholieke sport”
Lees ook:Boekrecensie: 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben
Lees ook:Waar wetenschap het occulte ontmoet
Lees ook:Jouw mening over… spirituele tijdschriften
Lees ook:Nieuw: Yoga magazine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>