Ontdek het geheim van lucide dromen

Lucide dromen betekent dat je droomt terwijl je weet dat je droomt. Je droomt dus, maar je bent je bewust van de droom. Sommige mensen hebben dit nog nooit ervaren (of dromen nauwelijks), maar anderen zijn bekend met het fenomeen en dromen regelmatig lucide. Vaak zijn deze lucide momenten van korte duur, want op het moment dat je je bewust raakt van de droom schrik je bijvoorbeeld wakker. Het is dan ook moeilijk echt lang lucide te dromen. Tenzij je oefent. 

De kleine dood

Maar waarom zou je eigenlijk? Wat is er zo leuk aan? En wat heb je er eigenlijk aan als je het kunt?  In het Tibetaanse boeddhisme wordt er al eeuwenlang onderzoek gedaan naar lucide dromen. De Tibetaans boeddhisten noemen de slaap ‘de kleine dood’ en gaan ervan uit dat in slaap vallen overeenkomsten heeft met doodgaan. Als wij onze geest tijdens de slaap kunnen beheersen, zo stellen zij, zou het mogelijk moeten zijn om helder en heel bewust over te gaan (te overlijden). Als we ons bewust zijn van ons overlijden en overgaan in een andere werkelijkheidssfeer kunnen wij op dat moment ontsnappen aan het rad van wedergeboorte, het rad van Samsara. Zijn wij niet helder, dan bevinden wij ons in een onwetende mist die ons in een nieuw aards leven zal trekken. We vallen opnieuw ten prooi aan reïncarnatie.

De kracht in ‘gedachtekracht’ 

Training van de geest is voor de Tibetaanse boeddhisten daarom een belangrijk onderdeel van hun practice. Ze noemen het ook wel ‘de yoga van de slaap’. Als je je geest traint tijdens je slaap ontstijg je het aardse perspectief. Het wordt mogelijk de droom te beïnvloeden, want jouw gedachten creëren de droom. Door lucide te dromen ervaar je letterlijk wat gedachtekracht is. Je wordt een hoofdrolspeler in je eigen film en kunt ongekende avonturen beleven. Je kunt bijvoorbeeld vliegen en grote afstanden overbruggen in een seconde. Als je met een probleem zit is het niet ondenkbaar dat je het antwoord in je droom zult vinden, als je je tenminste genoeg hebt gefocust op de vraag voordat je ging slapen.

Lucide dromen helpen je wakende leven

Lucide dromen helpt je dus niet alleen om je voor te bereiden voor de dood. Het is ook een krachtige manier om helderder van geest te worden terwijl je wakker bent. Je voelt je geïnspireerder, minder gestrest en meer gefocust op je doel. En omdat je elke nacht met jezelf op avontuur gaat, heb je een sterker besef van wie je bent en wat je kunt. Je laat je niet meer van de wijs brengen of negatief beïnvloeden. Lucide dromen kan dus je wakende leven sterk verbeteren. Misschien moet je eerst een drempel over om de oefeningen te doen, of voel je weerstand, maar als je de sprong in het diepe maakt zou je jezelf prettig kunnen verrassen.

Oude technieken in een nieuw jasje

Over de verschillende technieken en oefeningen om lucide dromen te leren kan men boeken vol schrijven. De Amerikaan Alan B. Wallace schreef bijvoorbeeld het boek Wakker dromen. Wallace is een beoefenaar van het boeddhisme sinds 1970 en geeft wereldwijd les in boeddhistische theorie en meditatie. Hij heeft veertien jaar als Tibetaans boeddhistisch monnik geleefd en werkte als vertaler voor de Dalai Lama. Ook Charlie Morley schreef een boek over de oude droom-slaaptechnieken voor de moderne tijd. Zijn boek Dreams of Awakening is onlangs verschenen (niet vertaald). Charlie Morley is een van de eerste nieuwe officiële westerse docenten die door de Karma Kagyu lijn van het Tibetaanse boeddhisten zijn geautoriseerd om deze techniek te doceren. Charley Morley komt binnenkort naar Nederland: 28 februari, 1, 2 maart en 22 & 23 maart geeft hij weekendworkshops. Meer info is hier te vinden.

Ben je bang dat je nooit meer uitgerust zult zijn en altijd ‘wakker’ bent? Onderzoek heeft aangetoond dat lucide dromen een gunstig effect heeft op de hersenen. Je kunt dus gerust gaan slapen, avonturen beleven en frisser dan ooit wakker worden!

{Beeld via Creative Commons Laris.Sa Flickr}

 

Lees ook:Oefening 10: Droomgeheugen trainen 1
Lees ook:Waarom je droom analyseren?
Lees ook:Dreamscloud: droomanalyse via app
Lees ook:Leer Intuïtief Dromen duiden per e-mail
Lees ook:Oefening 13: Dromen vastleggen 1

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>