‘Moslims dienen homoseksuelen met respect te behandelen’

Islam staat voor dialoog in een respectvolle samenleving zegt prof. Tariq Ramadan. Het tonen van respect is een belangrijk onderdeel van de Islam. Alleen daarmee zijn verschillen in de samenleving te overbruggen, ook als het gaat om Islam en homoseksualiteit. Dat zei bijzonder hoogleraar Tariq Ramadan tijdens een Dialoog-bijeenkomst op 5 april op de Universiteit van Tilburg. Ramadan sprak daar over Islam en Diversiteit voor een divers publiek van moslims en moslima’s, humanisten, christenen en atheïsten.

‘Acceptatie en tolerantie zijn vaak een vorm van impliciet racisme. Daarom wil ik niet getolereerd of geaccepteerd worden’, aldus Ramadan. ‘Met welk recht kan iemand mij tolereren of accepteren? Het gaat om respect. Daarvoor moet je elkaar leren kennen en willen leren kennen. Wie op die manier respect geeft kan ook respect terug verwachten.’
 
Het tonen van respect is een belangrijk onderdeel van de Islam die van oudsher met diversiteit te maken heeft gehad. Die diversiteit verklaart volgens Ramadan mede dat de Islam open staat voor andere religies.
 
Die tolerante en respectvolle houding van de Islam zou volgens Ramadan tot voorbeeld moeten strekken.Hij geeft toe dat veel moslims moeite hebben met homoseksualiteit en het gedrag van homoseksuelen. ‘Maar het gaat niet om gedrag’, stelt Ramadan. ‘Als ik iemands gedrag afkeur betekent dat niet dat ik hem als persoon beoordeel.’ Dat oordeel is volgens Ramadan namelijk enkel aan God. Daarover valt voor mensen niets met zekerheid te zeggen, dus moeten moslims ook homoseksuelen met respect behandelen, concludeert hij.
 
Tariq Ramadan was, naast Ceylan Pektas-Weber en Saskia Wieringa, een van de drie sprekers tijdens deze bijeenkomst in het kader van de Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit, Religie, Levensbeschouwing, Cultuur en Ethiek. Dit project is een initiatief van Stichting Yoesuf, COC Nederland en het Humanistisch Verbond.

(Bron: COC)

Lees ook:Moslims en homo’s sluiten samen ramadan af met Suikerfeest
Lees ook:De Ramadan is begonnen
Lees ook:Moslims moeten zelf wat doen aan verkeerde beeldvorming over islam
Lees ook:Homo’s en moslims hand in hand op Tilburgse Kermis
Lees ook:Paus uit respect voor islam aan ambassadeurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>