Het joodse feest ‘Chanoeka’

Chanoeka is een joods feest, wat ook wel bekend staat als het feest van de lichtjes (Chag Haörot), inwijdingsfeest of toewijdingsfeest (weinig prominente Nederlandse vertaling).
Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het 'Chanoeka-wonder'. De eerste dag van dit feest begint op chanoeka-avond (erev chanoeka), na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Dit jaar duurt chanoeke van 15 tot 23 december.

Chanoeka is een van de kleinere Joodse feesten, dat met name door invloed van enerzijds de Verlichting en kerstmis en anderzijds het zionisme de laatste eeuwen aan belang heeft gewonnen. Herdacht wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. door Judas Maccabeus. Volgens de rabbijnse legende was er slechts één kruikje kosjere olie voorradig om de menora te branden tijdens de reiniging van de Tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid.

Voornaamste gebruiken zijn het aansteken van kaarsjes in de chanoekia (een 8+1-armige kandelaar) met uitspraak van zegens en zang, eten van soefganiot en latkes, uitdelen van Chanoeka-geld of gewoon cadeautjes en het spelen met de dreidel of sevivon (een vier-kantig tolletje met hebreeuwse letters).

Over het aansteken van de lichtjes kun je vanmiddag om 12 uur meer lezen op dit blog.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Het aansteken van lichtjes in de chanoekia
Lees ook:Joodse feestdag: Soekot
Lees ook:De decembermaand op Spiritualiteit.blog.nl
Lees ook:Het jaar van de Os
Lees ook:Column Lunadea: Wierook van Kruiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>