Het jaar van de Os

Voor de chinezen was het afgelopen weekend, van 25 op 26 januari, oud-en-nieuw en gisteren was het de eerste dag van de eerste maanmaand van de Chinese jaartelling. Op deze dag ging het jaar van de Os in.

Voor de chinezen is nieuwjaar een van de belangrijkste feestdagen. Het vindt altijd plaats tussen 21 januari en 20 februari. De eerste dag van het nieuwe jaar is de dag waarop de tweede (maar heel soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.

De nieuwjaarsperiode duurt voor de Chinezen vijftien dagen. De periode eindigt op de vijftiende dag met het lantaarnfeest. Andere gebruiken enm tradities van het Chinese nieuwjaar zijn onder meer: het verbranden van de keukengod, wierook branden voor de voorouders en goden, nieuwjaarsbloemen kopen, de leeuwen- en de drakendans en natuurlijk het vuurwerk aansteken om kwade geesten te verjagen.

Afgelopen jaar was het jaarvan de Rat en nu zijn we dus het jaarvan de Os ingegaan, dat loopt tot 14 februari 2010. De Os is het tweede dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie zijn: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen, is soms koppig. Baby’s die in dit jaar worden geboren hebben dus grote kans op het hebben van deze eigenschappen.

(Bron: o.a. wikipedia)

Lees ook:Geboortegolf in het jaar van de draak
Lees ook:Het jaar van de Slang is begonnen!
Lees ook:Het jaar van de rat
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Spiegebeeld over het eerste Cultural Creative Nieuwjaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>