Conferentie voor geestelijke bedienaren in Nederland

Afgelopen weeken organiseerden de Stichting Islam & Burgerschap (I&B) en Kontakt der Kontinenten een conferentie voor alle geestelijke bedienaren (vooral Turkse en Marokkaanse imams) die sinds 2002 – vanwege hun bijzondere rol in de Nederlandse samenleving – het oriëntatieprogramma voor geestelijke bedienaren moeten volgen. Ter verdieping van hun kennis van de Nederlandse samenleving wordt een reeks conferenties georganiseerd. Deze conferentie vond plaats in Soesterberg en is reeds de derde. De eerste conferentie was in november 2004 naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh en ging specifiek over vrijheid van meningsuiting.

De internationale commotie rond de Deense spotprenten was mede aanleiding voor het thema van deze derde conferentie:

GODSDIENSTVRIJHEID EN VRIJHEID VAN MENINGSUITING IN TEKST EN CONTEXT: ontmoeting van tradities als bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Op vrijdagavond werden drie inleidingen gegeven door wetenschappers (te weten: prof. dr. P.S. van Koningsveld over de islam, drs. B. van den Berg over Joodse tradities en dr. M. van den Boom over het Christendom), waarin werd gekeken naar de diverse bronnen en wat daaruit valt af te leiden over vrijheid van godsdienst in relatie tot vrijheid van meningsuiting.
Op zaterdagochtend werd in diverse workshops gediscussieerd aan de hand van stellingen over onderwerpen die staan in het spanningsveld tussen persoonlijke vrijheid en verschillen in interpretatie van het thema van de conferentie: de (Nederlandse) samenleving als context. Aansluitend was er een plenaire discussie over de stellingen en de
uitkomsten van de workshops.

Lees ook:Alweer de vijfde Nederlandse Godinnen Conferentie
Lees ook:Bijna-doodervaringen besproken op conferentie
Lees ook:Conferentie over bijna-doodervaringen
Lees ook:Uitslag poll ‘Moet de Koran worden afgeschaft?’
Lees ook:Theologie in de huidige samenleving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>