Coaching en spiritualiteit, hoe gaat dat samen?

In de wereld van spiritualiteiten alternatieve geneeswijzen komen we steeds meer het woord 'coaching' tegen. Maar wat hebben deze twee dingen met elkaar te maken? Waar en hoe vullen ze elkaar aan? Laurens van Aarle ging op onderzoek uit voor Bodhitv en schreef een tweedelig artikel over het onderwerp.

Waar en hoe vullen spiritualiteit en coaching elkaar aan? En waar ontstaat er mogelijk wrijving tussen beide? Dat is wat Van Aarle wilde weten.
"Wakker worden tot wie je echt bent en vanuit dat inzicht je leven vorm en betekenis geven. Daar draait het voor mijn gevoel zowel bij coaching, als bij spiritualiteit om," schrijft hij.
"Coaching lijkt zich met name op het relatieve te richten, terwijl het bij spiritualiteit eerder om het absolute of zelfoverstijgende schijnt te gaan. 'Wie ben ik?' versus 'Wat is mijn ware natuur en die van de realiteit?'" 

Van Aarle heeft een eigen praktijk gestart, nadat hij zijn training tot personal coach heeft afgerond. Zowel in zijn eigen leven als in zijn coaching probeert hij erachter te komen waar en hoe spiritualiteit en coaching elkaar kunnen aanvullen en verdere verdieping kunnen brengen. Maar ook waar mogelijk er wrijving ontstaat tussen de twee.

Zijn bevindingen zette hij om in een interessant artikel van twee delen, waarvoor hij verschillende personal en spirituele coaches heeft gesproken. Het tweeluik is nu te lezen op de website van Bodhitv, het digitale jongerenplatform over boeddhisme en spiritualiteit.

Lees ook:Bodhitv maakt religieus uitstapje
Lees ook:Spirituele schrijfwedstrijd Bodhitv
Lees ook:Jongeren en boeddhisme in het buitenland
Lees ook:In retraite voor Boeddhistische Omroep
Lees ook:Bodhitv op zoek naar versterking

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Coaching en spiritualiteit, hoe gaat dat samen?

  1. Richard van Egdom

    De link tussen persoonlijke coaching en spiritualiteit is het wat in onbruik geraakte begrip ‘roeping’ of je eigen pad.Tenminste als je dat in de oorspronkelijke zin (niet perse religieuze roeping en ook niet egocentrisch) begrijpt.
    Dat doen we al zo’n 30 jaar zowel in de Pyreneeën als in de Ardennen.
    cfr http://www.pyrenees-pyreneeen.be

      /   Reply  / 
  2. Eelco Smit

    Spiritualiteit & Coaching zouden over hetzelfde moeten gaan. Het niet identificeren met je gedachten of materiële zaken. Allebei gaat het over het accepteren van de paradox dat iedereen diep van binnen uitermate onzeker en heel krachtig tegelijk is. We willen ons allemaal verbonden, bekwaam en autonoom voelen. Of we dat bereiken door middel van spiritueel werk, coaching of therapie. Whatever works lijkt mij het credo.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>