Dalai lama in Nederland: veel media-aandacht

De dalai lama is van 10 tot 12 mei in Nederland. Een bijzondere gebeurtenis, want gezien zijn leeftijd (78 jaar) kan dit weleens de laatste keer zijn geweest dat hij ons land bezoekt. De Boeddhistische Omroep Stichting besteedt in mei dan ook volop aandacht aan het bezoek.

Op 11 mei 2014 volg je via een livestream op www.bosrtv.nl tussen 13:30 en 15:30 uur de lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie’ die de dalai lama geeft in Ahoy. Kijk daarnaast ook naar de documentaire over 18 mei om 14:00 uur op NPO2. Hierin wordt de dalai lama geïnterviewd.

[Copyright foto dalai lama Debarshi Ray via Flickr]

Livestream dalai lama
Net als tijdens zijn vorige bezoek in 2009 zendt de BOS een livestream uit van de lezing. Voor iedereen die er niet bij kan zijn of die de lezing wil terugkijken. Het verslag staat na afloop integraal online en is te bekijken op www.bosrtv.nl

Interview met dalai lama
De documentaire toont de hoogtepunten uit de publieke lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie’, die de dalai lama in een uitverkocht Ahoy houdt op 11 mei. Daarnaast zal oud-tafeltenniskampioen Bettine Vriesekoop de Tibetaanse leider op 11 mei kort mogen interviewen. Beelden hiervan zijn te zien in de documentaire. Als voormalig China-correspondent spreekt Vriesekoop een beetje Chinees, net als de dalai lama zelf. Een onderwerp dat zij in het Chinees zeker hoopt aan te snijden is de totstandkoming van het thema secularisatie. Een belangrijk thema, want in een vrijgevochten land als Nederland, waar individuele vrijheid voorop staat, is het van belang om waarden als liefde, mededogen en verdraagzaamheid te ontwikkelen. De dalai lama werd dit jaar dan ook uitgenodigd naar aanleiding van zijn boek Vrij van religie. In zijn boek pleit hij er voor dat de ontwikkeling van ethisch besef plaatsvindt voorbij de grenzen van religie; niet alleen in het jeugdonderwijs, maar in de samenleving als geheel.

Hoe komt een religieus icoon als de dalai lama er toe te pleiten voor een seculiere benadering van spiritualiteit? Zit daar een politieke bedoeling achter, als het gaat om de relaties met China? Op deze en andere vragen hoopt Bettine Vriesekoop een antwoord te krijgen. OBA live en Hemelsbreed Op dinsdag 6 mei is OBA Live geheel gewijd aan de dalai lama. Bettine Vriesekoop praat met een aantal speciale gasten over hun herinneringen aan en ervaringen met de dalai lama. Wie deze gasten zijn is nu nog niet definitief. Verder doet Marlous Lazal verslag van het gehele bezoek, te beluisteren op www.bosrtv.nl vanaf 14 mei.

Bodhitv
Van politiek vluchteling is de dalai lama wereldwijd uitgegroeid tot spiritueel idool. Wat maakt hem zo populair? En wat betekent hij voor jonge boeddhisten in Nederland? Studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek maakten drie videoportretten van ‘dalai lama-fans’, waaronder de ‘happy hardcore DJ’ Ramon Roelofs, die sinds kort ook zenleraar is. De geportretteerden zijn alle drie beoefenaars uit verschillende boeddhistische tradities. Daarnaast doet Bodhitv verslag van de lezing en het onderricht in Ahoy. Bekijk het vanaf 23 april op Bodhitv.

Bron: BOS

Lees ook:Dalai Lama komt naar Nederland
Lees ook:Dalai lama naar ziekenhuis voor armpijn
Lees ook:Dalai Lama populair in Nederland
Lees ook:Dalai lama in Nederland
Lees ook:Erica Terpstra bij de Dalai Lama

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>